zaterdag 27 augustus 2022

Coniglio alla Ischiana (Ischia, Campanië, Italië)

CONIGLIO ALLA ISCHITANA (KONIJN IN DE STIJL VAN ISCHIA)

Net als bijvoorbeeld kip en kalkoen wordt konijn meestal als wit vlees beschouwd, omdat het anders dan dat van zijn neef de haas heel licht en mals is. Het droogt bij roosteren of grilleren snel uit; daarom maken de Zuid-Italianen het bijna altijd in een saus klaar, hetzij op het fornuis, hetzij in de oven. Dit gerecht is op Ischia heel populair en staat in veel restaurants op de kaart.

6 eetlepels extra vergine olijfolie
1 konijn à 1 kilogram, in stukken
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 deciliter droge witte wijn (liefst uit Ischia)
300 gram polpa di pomodoro
6 blaadjes basilicum, fijngehakt
de lever van het konijn, fijngehakt
zout
versgemalen zwarte peper


Verhit de olie in een grote pan en bak de stukken konijn aan alle kanten bruin. Voeg halverwege e baktijd knoflook en de helft van de wijn toe. Laat de wijn verdampen, giet er de rest van de wijn bij en laat het geheel 10 minuten sudderen. Voeg de tomatenpulp toe en laat alles nog 20 minuten pruttelen. De saus moet dan mooi zijn ingedikt. Doe er basilicum, lever en wat zout en peper bij en kook nog 10 minuten, of tot het konijn gaar is; voeg zo nodig wat water toe.

4 personen

gebied : Ischia, Campanië, Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Zuidelijke smaken van het Italiaanse land / Antonio Carluccio

Costolette di Vitello con Rucola e Pomodori (Italië)

COSTOLETTE DI VITELLO CON RUCOLA E POMODORI (GEPANEERDE KALFSKOTELETJES MET RUCOLA EN TOMATEN)

12 kalfskoteletjes (600 gram)
400 gram tomaten
een bosje rucola
2 eieren
olijfolie
bloem
paneermeel
zout


Klop de plakjes kalfsvlees lichtjes plat, haal ze door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eieren met een snufje zout en dan door het paneermeel. Verwarm in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag 2 eetlepels olie en bak hier het vlees in, laat het vlees niet te veel vet opnemen. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in blokjes. Bak ze in een andere koekenpan in 2 eetlepels olie. Voeg de in reepjes gesneden rucola en een snufje zout toe. Leg de kalfskoteletjes op de borden en schenk er de tomaten-rucolasaus overheen en dien op.

6 personen

voedingswaarde : 207 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : La cucina Italiana augustus / september 2003

Filetto di Manzo al Pepe Tricolore (Italië)

FILETTO DI MANZO AL PEPE TRICOLORE (GEPEPERDE OSSENHAAS)

800 gram ossenhaas
500 gram aardappelpartjes
3 – 4 eetlepels gemengde zwarte, groene en roze peperkorrels
olijfolie
1 eetlepel grof zout


Plet 3 of 4 eetlepels gemengde peperkorrels grof in de vijzel. Meng door de geplette peperkorrels een eetlepel grof zout en wrijf hier de ossenhaas mee in. Leg het vlees op een bakplaat en schenk er een scheutje olie overheen. Leg de aardappelpartjes op de bakplaat, bestrooi ze met zout en schenk er wat olie over. Plaats e bakplaat 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Dien het vlees gedeeltelijk in plakjes gesneden op, samen met de goudbruin gekleurde en krokante aardappeltjes.

6 personen

voedingswaarde : 238 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : La Cucina Italiana augustus / september 2003

Gegratineerde uiensoep (Frankrijk)

GEGRATINEERDE UIENSOEP

800 gram uien
50 gram boter
2 eetlepels bloem
1 theelepel (versgemalen) peper
4 eetlepels cognac
1 ½ liter hete runderbouillon
2 takjes tijm
½ stokbrood artisanale wit
150 gram geraspte Zwitserse gruyère


Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de ui 30 minuten op laag vuur. Roer regelmatig.
Voeg de bloem en peper toe en laat in 5 minuten op laag vuur gaar worden. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en tijm toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken.
Verwarm ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in 6 sneetjes en rooster deze tijdens het voorverwarmen van de oven bovenin in 4 minuten goudbruin.
Neem de tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met 1/3 van de kaas. Leg er een sneetje geroosterd stokbrood op en garneer met de rest van de kaas. Zet de soepkommen boven in de oven en gril 5 minuten tot de kaas gesmolten is.

6 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 55 / 5 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande augustus 2014

Steak Frites en snelle Bearnaise (Béarn, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk)

STEAK FRITES EN SNELLE BEARNAISE

600 gram supercrunch ovenfrites
1 krop sla
2 eetlepels witte wijnazijn
3 eetlepels extra vierge olijfolie
4 theelepels dijonmosterd
2 theelepels honing
25 gram boter
400 gram entrecote, op kamertemperatuur
125 gram crème fraîche
3 theelepels (gedroogde) dragon


Verwarm de oven voor op 220°C. Verdeel e ovenfrites over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de frites in 20 minuten goudbruin.
Haal de blaadjes sla los van de krop. Was en droog ze en doe in een schaal. Klop een vinaigrette van 1 eetlepel azijn, de olie, 2 theelepels mosterd en de honing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over de sla.
Verhit als de frites 10 minuten in de oven staan de boter in een grote koekenpan. Bestrooi met vlees met peper en zout. Leg als de boter begint te verkleuren het vlees in de pan. Bak de entrecotes in 5 minuten medium op hoog vuur. Keer halverwege. Draai het vuur laag, neem het vlees uit de pan en laat op een bord rusten onder een deksel of aluminiumfolie.
Voeg de rest van de azijn toe aan het achtergebleven bakvet en laat een paar seconden verdampen. Voeg de crème fraîche, dragon en de rest van de mosterd toe. Verwarm 2 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de frites en het vlees over 4 borden. Serveer de salade en Bearnaise apart erbij.

4 personen

voedingswaarde : 695 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 20 minuten

gebied : Béarn, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande augustus 2014

Pilav met dukkah (Midden-Oosten)

PILAV MET DUKKAH

3 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
1 ui, gesnipperd
2 kaneelstokjes
400 gram biefstuk, in blokjes
350 gram basmatirijst
600 milliliter rundvleesbouillon
100 gram blanke rozijnen
200 gram gedroogde abrikozen, gehalveerd
snufje nootmuskaat of ½ theelepel komijnpoeder
2 takjes platte peterselie, gehakt

DUKKAH
100 gram blanke hazelnoten
125 gram blanke amandelen
2 eetlepels komijnzaad
1 eetlepel korianderzaad
½ eetlepel venkelzaad
1 eetlepel sesamzaad


Rooster voor de dukkah alle noten en zaden in een droge, hete koekenpan in 5 – 7 minuten lichtbruin. Laat iets afkoelen en maal grof in een keukenmachine. Houd apart.
Verhit de olie en fruit hierin e ui en kaneelstokjes tot de ui glazig is. Voeg het vlees toe en bak kort aan. Bak de rijst 1 – 2 minuten mee. Giet de bouillon erbij en meng de rozijnen, abrikozen en nootmuskaat erdoor. Laat afgedekt 12 minuten sudderen, tot de rijst gaar is. Bestrooi met de dukkah en peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 1110 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen augustus 2021

Pita met gehaktballetjes en harissa-mayo

PITA MET GEHAKTBALLETJES EN HARISSA-MAYO

200 gram rundergehakt
2 theelepels komijnpoeder
1 rode ui, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
½ bosje koriander, grof gehakt
2 tomaten, in kleine blokjes
sap van 1 limoen
4 pitabroodjes
1 theelepel harissa
2 eetlepels mayonaise


Verwarm de oven voor op 200°C. Kneed het gehakt met e komijn, helft van de rode ui, zout en peper. Draai met vochtige handen kleine balletjes van het gehakt.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes in 5 minuten rondom goudbruin. Meng de koriander, overige ui, tomaten en het limoensap. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de pitabroodjes in de oven. Meng de harissa met de mayonaise. Snijd de pitabroodjes open en verdeel de gehaktballetjes en tomatensalade erover. Besprenkel met de harissa-mayo.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Boodschappen augustus 2021

Köfte in tomatensaus (Turkije)

KÖFTE IN TOMATENSAUS

2 rode uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 bosje peterselie, fijngesneden
1 theelepel kaneelpoeder
2 theelepels komijnpoeder
300 gram half-om-half gehakt
4 eetlepels olijfolie
2 aubergines, in blokjes
500 milliliter gezeefde tomaten
300 gram witte rijst


Kneed 1 ui, 1 teentje knoflook, de helft van de peterselie, kaneel en komijn door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper. Rol met vochtige handen 8 balletjes van het gehaktmengsel.
Verhit de olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin. Schep uit de pan, voeg de overige ui en knoflook toe en fruit 3 minuten. Voeg vervolgens de aubergines en de gezeefde tomaten toe en laat 10 minuten pruttelen op een lage stand. Voeg de laatste 5 minuten de gehaktballetjes weer toe.
Kook intussen de rijst. Verdeel de köfte met de tomatensaus over borden en serveer met de rijst. Bestrooi met e overige peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen augustus 2021