zondag 12 september 2021

Groenteschnitzels met komijnekaas

GROENTESCHNITZELS MET KOMIJNEKAAS

6 sneetjes oud bruinbrood
150 gram rauwkost
150 gram gemalen oude kaas met komijn
2 eetlepels kerriesaus
2 (scharrel)eieren
zout
peper
50 gram paneermeel
40 gram boter of margarine


Brood fijn verkruimelen (in keukenmachine). In kom brood, rauwkost, kaas, kerriesaus en 1 ei goed vermengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Mengsel tot 8 driehoekige schnitzels vormen. In diep bord ander ei loskloppen. Op plat bord paneermeel strooien. Schnitzels eerst door ei halen, dan door paneermeel wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met paneermeel. In grote koekenpan boter verhitten. Schnitzels in 4 minuten bruin en gaar bakken, halverwege keren.
Serveren met gebakken chillo’s (gekruide aardappeltjes) en tomaten-veldsla.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : AllerHande 26 september 1996

Gegratineerde champignons in room-wijnsaus

GEGRATINEERDE CHAMPIGNONS IN ROOM-WIJNSAUS

1 sjalotje
250 gram champignons
1 eetlepel boter of margarine
1 teentje knoflook
3 eetlepels droge witte wijn
½ theelepel tijm
½ theelepel kruidenbouillonpoeder
125 milliliter crème fraîche
150 gram gemalen oude kaas
(versgemalen) zwarte peper


Grill voorverwarmen op hoogste stand. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier, grote champignons halveren. In koekenpan boter verhitten. Sjalot 3 minuten zachtjes fruiten. Knoflook pellen en boven pan uitpersen. Champignons toevoegen en 3 minuten op matig vuur al omscheppend bakken. Wijn, tijm en bouillonpoeder toevoegen en alles onafgedekt 3 minuten op hoog vuur laten inkoken. Crème fraîche en gemalen kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met peper. Champignons in 2 lage ovenvaste schaaltjes met een inhoud van 2½ deciliter overdoen en 3 à 4 minuten onder de grill goudbruin laten worden.
Serveren met stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : AllerHande 26 september 1996

Focaccia alle Olive (Toscane, Italië)

FOCACCIA ALLE OLIVE (OLIJVENBROOD)

1 zakje gedroogde gist
½ eetlepel suiker
500 gram bloem
zout
150 gram zwarte olijven, ontpit, kleingesneden
4 eetlepels olijfolie
50 gram groene olijven
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
grof zeezout
cayennepeper


Gist met suiker in 1 deciliter warm water oplossen en 10 minuten laten rusten totdat het gaat schuimen. Bloem op werkvlak storten, kuiltje in het midden maken. In kuiltje zout, zwarte olijven, gistmengsel en 2 eetlepels olie doen. Samen tot deeg kneden, beetje bij beetje warm water toevoegen en doorkneden tot soepel deeg dat van de hand loslaat.
Deeg in groot bakblik, bekleed met bakpapier en ingevet, uitduwen. Groene olijven over deeg verdelen en beetje erin duwen. Bestrooien met rozemarijn, grof zout en cayennepeper. Vorm afdekken met vochtige doek en deeg op warme plaats 1 uur laten rijzen.
Oven voorverwarmen op 220°C. Focaccia in midden van oven in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin bakken. 5 Minuten voor einde baktijd focaccia met 2 eetlepels olie besprenkelen.

4 personen

voedingswaarde : 650 kcal p.p.
bereidings- / rijstijd : 60 / 60 minuten

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : brood

bron : Tip Culinair september 1995

Roergebakken groenten

ROERGEBAKKEN GROENTEN

250 gram mie
3 eetlepels olijfolie
3 worteltjes, in blokjes van ½ centimeter
4 stengels bleekselderij, in luciferdunne reepjes van 6 centimeter
1 prei, in stukken van 6 centimeter
1 eetlepel geraspte gemberwortel
1 teentje knoflook, geperst
1 struik paksoi, in hele dunne reepjes
zout
peper
1 eetlepel gembersiroop
2 eetlepels Japanse sojasaus


Mie volgens gebruiksaanwijzing gaar koken. In wok of grote pan olie verhitten. Wortel, bleekselderij en prei 8 minuten roerbakken. Gemberwortel, knoflook en paksoi erdoor roeren en nog 5 minuten roerbakken. Zout, peper, gembersiroop en sojasaus erdoor roeren en al omscheppend alles even goed doorwarmen. Mie over borden verdelen. Groenten erop scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 385 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Tip Culinair september 1995