zondag 12 september 2021

Focaccia alle Olive (Toscane, Italië)

FOCACCIA ALLE OLIVE (OLIJVENBROOD)

1 zakje gedroogde gist
½ eetlepel suiker
500 gram bloem
zout
150 gram zwarte olijven, ontpit, kleingesneden
4 eetlepels olijfolie
50 gram groene olijven
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
grof zeezout
cayennepeper


Gist met suiker in 1 deciliter warm water oplossen en 10 minuten laten rusten totdat het gaat schuimen. Bloem op werkvlak storten, kuiltje in het midden maken. In kuiltje zout, zwarte olijven, gistmengsel en 2 eetlepels olie doen. Samen tot deeg kneden, beetje bij beetje warm water toevoegen en doorkneden tot soepel deeg dat van de hand loslaat.
Deeg in groot bakblik, bekleed met bakpapier en ingevet, uitduwen. Groene olijven over deeg verdelen en beetje erin duwen. Bestrooien met rozemarijn, grof zout en cayennepeper. Vorm afdekken met vochtige doek en deeg op warme plaats 1 uur laten rijzen.
Oven voorverwarmen op 220°C. Focaccia in midden van oven in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin bakken. 5 Minuten voor einde baktijd focaccia met 2 eetlepels olie besprenkelen.

4 personen

voedingswaarde : 650 kcal p.p.
bereidings- / rijstijd : 60 / 60 minuten

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : brood

bron : Tip Culinair september 1995

Geen opmerkingen: