zondag 16 februari 2025

Dou Sha Wo Bing (Sichuan, China)

DOU SHA WO BING (PANNENKOEKJES VAN RODE BONEN)

Rode azukibonen zijn populair bij de bereiding van zoete gerechten en gebak, en worden vaak verwerkt tot pasta, die in blik wordt verkocht. Deze rode bonensoep wordt in China vaak als tussendoortje genuttigd, en vooral kinderen vinden het erg lekker. De bonenpasta geeft een zachte vulling aan de bekende pannenkoekjes van rode bonen uit Sichuan.

150 gram bloem, gezeefd
¼ theelepel custardpoeder
1 ei
water
100 gram rode bonenpasta
bakolie


Meng bloem, custardpoeder, ei en voldoende water om een beslag te maken, zo dik als dunne room. Verhit de wok en vet de wok met 1 theelepel olie in. Draai de wok rond zodat de olie alle kanten bedekt. Schenk ongeveer ¼ kopje beslag in de wok en schuif de wok heen en weer om een dunne pannenkoek te maken. Bak tot de bovenkant gaar is en de onderkant goudkleurig. Haal de pannenkoek uit de pan, zet apart en herhaal tot het beslag op is.
Leg de pannenkoeken, met de gebruinde kant boven, op een plat bord of een plank. Beleg het midden van elke pannenkoek met bonenpasta. Vouw de randen naar binnen, zodat de vulling bedekt blijft. Verhit een beetje olie in de wok en bak de pannenkoeken goudbruin. In stukjes snijden en opdienen.

2 personen

gebied : Sichuan, China
gerechtsoort : nagerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

You Bao You Yu Juan (China)

YOU BAO YOU YU JUAN (INKTVIS MET BAMBOE)

Inktvis is in de kuststreken zeer geliefd en zoals bij alle vis, hoe verser, hoe beter. De Chinezen, zoals veel Aziatische koks, kerven de inktvis, zodat ze na bereiding op een dennenappel lijkt.

500 gram verse inktvis, schoongemaakt
frituurolie
1 theelepel fijngehakte knoflook
75 gram bamboescheuten, dun gesneden in stukjes van 5 centimeter lang
75 gram komkommer, dun gesneden in stukjes van 5 centimeter lang
75 gram wortel, dun gesneden in stukjes van 5 centimeter lang
1 lente-uitje, gesneden
2 eetlepels Chinese wijn
1 theelepel zout
1 theelepel maïzena, vermengd met water


Snijd de inktvis doormidden en snijd met een scherp mes elk stuk in ruitjes, maar snijd niet helemaal door. Snijd vervolgens de inktvis in stukjes van 6 bij 2 centimeter. Goed drogen.
Verhit de olie tot zeer hoge temperatuur en frituur de inktvis slechts 5 seconden. Laten uitlekken en apart zetten. Laat 1 theelepel olie in de pan, gooi de rest weg. Roerbak de knoflook enkele seconden tot ze gaat geuren. Voeg de inktvis toe en roerbak 1 minuut. Voeg de bamboescheuten, wortel, komkommer en lente-ui toe en roerbak 1 minuut. Op smaak brengen met wijn en zout en binden met maïzena. Direct opdienen.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

Jiao Xian Xia Gu (Xiamen, Fujian, China)

JIAO XIAN XIA GU (GEBAKKEN GARNALEN)

Voor dit recept uit Xiamen gebruikt men mantisgarnalen. Deze garnalen komen voor aan de zuidkust van China.

500 gram mantisgarnalen of gamba’s
frituurolie
2 theelepels fijngehakte knoflook
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen witte peper
1 rode peper, fijngehakt


Was en droog de garnalen, maar pel ze niet. Frituur ze 3 – 4 minuten in hete olie goudbruin. Laten uitlekken. Laat 2 theelepels olie in de wok zitten, gooi de rest weg. Roerbak de knoflook enkele seconden tot het aroma vrijkomt, en voeg de garnalen en andere ingrediënten toe. Een paar seconden roerbakken. Direct opdienen.

4 personen

gebied : Xiamen, Fujian, China
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China