dinsdag 6 oktober 2020

Kipschnitzel met radijs

KIPSCHNITZEL MET RADIJS

1 ei
2 pakken diepvries kuikenschnitzels à 200 gram
2 theelepels kerriepoeder
5 eetlepels boter of margarine
2 slabladeren
4 radijsjes
1 eetlepel bieslook


Alle ingrediënten klaarzetten. Ei in 10 minuten hard koken. Schnitzels bestrooien met kerriepoeder. In grote koekenpan boter verhitten. Schnitzels 4 minuten aan elke kant goudbruin bakken. Sla wassen en uitslaan. Van radijsjes blaadjes en worteltjes verwijderen. Wassen. In dunne plakjes snijden. In kopje bieslook fijnknippen. Ei laten schrikken en pellen. In dunne plakjes snijden. Op schaal slabladeren leggen. Schnitzels erop rangschikken. Schnitzels garneren met ei en radijs. Bieslook erboven fijnknippen.
Groentetip: andijviesalade met ananas en wortel.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip oktober 1982

Gevulde appel met kippenlevertjes

GEVULDE APPEL MET KIPPENLEVERTJES

250 gram kuikenlevertjes
zout
peper
1 eetlepel mosterd
2 stevige appels
1 eetlepel gepelde amandelen
2 takjes selderij
2 eetlepels boter of margarine


Levertjes afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Grote levertjes halveren. Bestrooien met zout en peper. Levertjes inwrijven met mosterd. Appels wassen. Met appelboor klokhuizen ruim uit appels boren. Amandelen grof hakken. Selderij fijnknippen.
Schaal voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Levertjes 10 minuten zachtjes bakken. Intussen in kleine pan met 1 deciliter heet water, appels opzetten. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes koken. Amandelen en selderij door levertjes scheppen. Op warme schaal scheppen, 3 eetlepels achterhouden. Appels uit pan scheppen en door bakvet wentelen. Bij levertjes op schaal zetten. Holtes vullen met achtergehouden levertjes.
Lekker met spruitjes.

2 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip oktober 1982

Sesam-kipschnitzel

SESAM-KIPSCHNITZEL

4 kipfilets à 100 gram
zout
peper
1 theelepel kerriepoeder
1 ei
5 eetlepels paneermeel
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels olie
2 eetlepels boter of margarine
600 gram kleine tomaatjes
1 theelepel basilicum


Kipfilets inwrijven met zout, peper en kerriepoeder. In diep bord ei losroeren. In ander diep bord paneermeel en sesamzaad door elkaar mengen. Kipfilets eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan olie en boter verhitten. Kipschnitzels aan beide kanten in 5 minuten gaar en goudbruin bakken. Schaal voorverwarmen. Tomaten wassen. Schnitzels op warme schaal scheppen. In bakvet tomaten en basilicum 3 minuten zachtjes bakken. Bestrooien met zout en peper. Tomaten rond kipschnitzels scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip oktober 1980

Kipsalade met druiven

KIPSALADE MET DRUIVEN

1 kippenbouillontablet
350 gram kipfilet
250 gram witte druiven
250 gram Leerdammer kaas
2 uien
12 groene olijven zonder pit
1 kleine krop sla
2 bekertjes zure room (à 125 milliliter)
2 theelepels honing
1 eetlepel citroensap
zout
peper
50 gram geschaafde amandelen


In pan met ½ liter water en bouillontablet kipfilet in 10 minuten zachtjes gaarkoken. Afgieten en kip laten afkoelen. In reepjes snijden. Druiven afspoelen en van tros halen. Halveren en pitjes verwijderen. Kaas in blokjes snijden. Uien pellen en in dunne ringen snijden. Ringen halveren. Olijven in plakjes snijden. Sla wassen en uitslaan. In kommetje doen: zure room, honing, citroensap, zout en peper. Tot sausje roeren. In kom doen: kip, druiven, kaas, ui en olijven. Door elkaar scheppen. Salade en sausje tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Slaschaal bekleden met slabladeren. Hierop kipsalade scheppen. Amandelen erover strooien. Sausje erover schenken.
Lekker met bruin (sesam-)stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip oktober 1986

Snelle kerrie-pompoensoep met koriander

SNELLE KERRIE-POMPOENSOEP MET KORIANDER

4 eetlepels (60 milliliter) vergine olijfolie
50 gram boter
5 centimeter (25 gram) verse gemberwortel, fijn geraspt
1 butternut- of flespompoen, geschild, zonder zaden, grof geraspt
1 eetlepel kerriepoeder van topkwaliteit
1 liter kippenbouillon
2 blikken (800 milliliter) kokosmelk + extra voor erbij
1 bosje koriander met worteltjes, blaadjes geplukt, worteltjes schoon en fijngesneden


Verhit de olie en boter in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Schep hierin de gember 2 minuten om tot het aroma vrijkomt. Voeg de geraspte pompoen toe en schep om. Strooi het kerriepoeder erover en schep de pompoen hiermee om. Voeg de bouillon, kokosmelk en korianderworteltjes toe. Breng aan de kook en laat de soep 10 - 15 minuten trekken (niet koken) tot de pompoen gaar is. Laat iets afkoelen en pureer in 2 porties glad in de blender. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveer met een scheutje koksmelk. Bestrooi met korianderblaadjes en versgemalen zwarte peper.

6 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Delicious. oktober 2020

Witte kool met kip en maïs

WITTE KOOL MET KIP EN MAÏS

4 kippenbouten
zout
peper
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemberpoeder
4 eetlepels boter of margarine
½ literblik maïs
4 tomaten
1 kilogram gesneden witte kool
½ eetlepel bouillonpoeder
2 eetlepels ketjap


Kip inwrijven met zout, peper, knoflookpoeder en gemberpoeder. In koekenpan 2 eetlepels boter verhitten. Kip in 10 minuten rondom bruin bakken. Maïs afgieten. Tomaten wassen en in partjes snijden.
In pan rest van boter smelten. Kool 2 minuten bakken. Af en toe omscheppen. Toevoegen: bouillonpoeder, ketjap en kip. Met deksel schuin op pan 15 minuten laten stoven. Tomaten en maïs erdoor roeren. Nog 5 minuten stoven.
Lekker met volkorenstokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : Tip oktober 1980

Zuurkool met vlees en appel

ZUURKOOL MET VLEES EN APPEL

Een typisch gerecht voor de herfst: zuurkool met vlees. Let erop dat de appel niet tot moes kookt, maar nog net knapperig blijft.

1 ui
200 gram varkenspoelet
zout
versgemalen zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel boter of margarine
250 gram zuurkool
1 laurierblaadje
1 goudrenet
1 eetlepel crème fraîche


Ui pellen en fijnsnipperen. Vlees op bord uitspreiden. Bestrooien met zout, peper en paprikapoeder. Vlees in magnetron zetten tot roze kleur van vlees bijna is verdwenen (afgedekt, 2-3 minuten op half vermogen). Uit magnetron nemen. Afgedekt laten staan. Intussen in schaal boter smelten (onafgedekt, 1 minuut op vol vermogen). Hierdoor ui roeren. Terugzetten in magnetron en gaar laten worden (afgedekt, 2 - 3 minuten, vol vermogen). Met vork zuurkool losmaken en door ui-boter scheppen. Laurierblaadje ertussen leggen. Terugzetten in magnetron en gaar laten worden (afgedekt, 2 minuten op vol vermogen, daarna 3 minuten op half vermogen). Intussen appel schillen, klokhuis verwijderen en appel snipperen. Aan zuurkool toevoegen: vlees, appel en crème fraîche. Door elkaar scheppen. Terug in magnetron zetten. Door en door heet laten worden (afgedekt, 1 - 2 minuten op half vermogen). Laurierblaadje verwijderen.
Lekker met aardappelpuree.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip oktober 1986