woensdag 29 december 2021

Sosaties met reuzengarnalen en vis (Zuid-Afrika)

SOSATIES MET REUZENGARNALEN EN VIS

CHILI-SINAASAPPELMARINADE
1 rode chilipeper
2 onbespoten sinaasappels
1 eetlepel honing
1 eetlepel teriyakisaus
50 milliliter zonnebloemolie
zout
zwarte peper

ABRIKOZEN-CHILI-BASTINGSAUS
450 gram abrikozenjam
100 milliliter brandy
1 rode chilipeper (naar smaak)

SOSATIES
300 gram verse kingklipfilet (of een andere stevige witte vis, bijvoorbeeld kabeljauw)
5 zwarte tijgergarnalen
15 - 20 verse laurierblaadjes


Voor de chili-sinaasappelmarinade: Was de chilipeper en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de pitjes en snijd de peper in dunne plakjes. Was de sinaasappels met heet water en rasp de schil eraf. Voeg die toe aan de chilipeper. Snijd daarna de sinaasappels doormidden en pers het sap uit. Giet het sap bij de chilipeper en geraspte sinaasappelschil. Meng dit met honing, teriyakisaus en zonnebloemolie en maak op smaak af met zout en peper.
Voor de abrikozen-chili-bastingsaus: Meng alle ingrediënten. Snijd voor een scherpere smaak een chilipepertje fijn en voeg dat toe.
Voor de sosaties: Snijd de kingklip in stukjes van 4 x 4 centimeter. Snijd met een klein mesje de rug van de garnalen licht in en trek voorzichtig met duim en wijsvinger het darmkanaal eruit. Rijg afwisselend vis, garnalen en laurierblaadjes aan de spiesen (zorg er daarbij voor dat de spies zowel door de kop als de staart van de garnalen gaat). Dompel ze onder in de marinade en laat ze ten minste 3 - 4 uur marineren. Gril de spiesen een paar minuten en bestrijk ze regelmatig met de bastingsaus.

5 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Samp met zeevruchten (Bryanston, Gauteng, Zuid-Afrika)

SAMP MET ZEEVRUCHTEN

2 liter water
400 gram samp (of gestampte maïskorrels)
3 eetlepels roomboter
1 ui, gehakt
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel paprikapoeder
4 grote kastanjechampignons, in plakken
1 groene paprika, in blokjes
2½ deciliter droge witte wijn
6 mosselen
3 eetlepels olie
12 middelgrote garnalen, gepeld en schoongemaakt
200 gram inktvisringen (niet gepaneerd)
200 gram heekfilet (of andere stevige witvis)
12 cherrytomaten


Breng 2 liter water met wat zout aan de kook en kook de samp in 2 uur gaar en zeer zacht. Blijf water toevoegen zodat hij niet aanbrandt. Smelt de boter in een pan, voeg de ui, knoflook en specerijen toe en bak het mengsel tot de ui glazig is. Voeg de champignons en groene paprika toe en bak deze zacht. Zet het mengsel apart.
Breng in een andere kleine pan de wijn aan de kook, voeg de mosselen toe en laat ze 1 minuut koken. Zet ze apart.
Verhit in een andere pan de olie en bak de garnalen, inktvisringen en heek 10 minuten, tot ze gaar zijn. Voeg het uienmengsel toe aan het zeevruchtenmengsel, meng het er zachtjes door en voeg de samp en cherrytomaten toe. Meng het geheel goed. Kruid het mengsel met zout en peper.
Schep het mengsel op een schaal en leg de uitgelekte mosselen erop. Serveer het warm.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 minuten / 2½ uur

gebied : Bryanston, Gauteng, Zuid-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Dorah Sitole, in Het Zuid-Afrikaanse kookboek : Overheerlijke gerechten, afkomstig van 67 van de beste koks, bakkers, boeren, wildplukkers en plaatselijke kookhelden uit Zuid-Afrika

Varkensbuik met bonen (Franschhoek, West-Kaap, Zuid-Afrika)

VARKENSBUIK MET BONEN

1 eetlepel zwarte peperkorrels
2 gedroogde laurierbladeren
2 takjes tijm
3 eetlepels grof zout
raapzaadolie
2½ kilogram varkensbuik, met zwoerd maar zonder bot

BONEN
olijfolie
3 middelgrote rode uien, grof gehakt
3 tenen knoflook, gepeld en geperst
7½ deciliter passata
5 deciliter kippenfond
800 gram borlottibonen uit blik
800 gram rode kidneybonen uit blik
400 gram witte bonen uit blik
oregano
gerookte paprikapoeder, naar smaak
200 gram cheddar of mozzarella, in blokjes


Verwarm de oven voor op 250°C. Maal de zwarte peperkorrels, laurierbladeren en tijm met het grove zout en een scheut raapzaadolie. Maak met een scherp mes inkepingen in het zwoerd van de varkensbuik. Wrijf het vlees aan alle kanten in met het mengsel. Leg het vlees met het zwoerd omhoog in een braadslee en braad het 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 170°C en braad het vlees nog 1 uur en 20 minuten.
Haal het vlees uit de oven. Leg een gewicht in een schone braadslee en leg deze dan op het vlees zodat het licht wordt aangedrukt. Laat het vlees op deze manier 2 - 3 uur afkoelen. (Dit is niet per se nodig, maar ik maak de vette kant graag plat en zo lekt het overtollige vet weg.) Hak het afgekoelde vlees in blokjes.
Bereid de bonen. Verhit wat olijfolie in een grote pan en laat de uien en knoflook op laag vuur fruiten zonder dat ze bruin worden. Voeg na 4 minuten de passata en kippenbouillon toe. Breng het mengsel tot het kookpunt en laat het 4 minuten sudderen. Voeg de bonen toe, warm ze op en voeg het vlees toe. Laat het geheel 8 minuten sudderen. Voeg de oregano en het paprikapoeder toe, kruid het geheel naar smaak en roer vlak voor het serveren de blokjes kaas erdoor. De kaas smelt dan voor het opdienen.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 10 minuten / 2 uur

gebied : Franschhoek, West-Kaap, Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Reuben Riffel, in Het Zuid-Afrikaanse kookboek : Overheerlijke gerechten, afkomstig van 67 van de beste koks, bakkers, boeren, wildplukkers en plaatselijke kookhelden uit Zuid-Afrika

Mosselen met prei en spek (Zuid-Afrika)

MOSSELEN MET PREI EN SPEK

120 milliliter witte wijn, plus een beetje om e prei te stoven
250 gram verse mosselen
2 preien
100 gram spek (aan een stuk)
2 takjes peterselie
2 plakken zuurdesembrood
olijfolie om in te bakken
2 eetlepels boter
peper
1 scheutje citroensap
zout


Giet de witte wijn in een pan en verhit hem. Stoof hierin de mosselen tot ze opengaan; doe daarvoor het deksel op de pan en kijk af en toe of ze al open zijn. Giet de mosselen daarna af en vang het mosselvocht op. Laat de mosselen afkoelen en verwijder de schelpen.
Was de preien goed en snijd ze in stukken van 4 centimeter. Snijd het spek in reepjes van 2 centimeter breed. Was de takjes peterselie, schud ze droog en hak ze fijn. Snijd nu het zuurdesembrood in stukjes van 3 x 3 centimeter en bak die in een koekenpan met olijfolie rondom goudbruin en knapperig.
Stoof de prei nu zacht in een eetlepel boter en een scheutje witte wijn en zet hem weg.
Bak in een middelgrote koekenpan het spek aan. Schep het overtollige vet eruit. Voeg als het spek krokant is de gestoofde prei en het mosselvocht toe. Laat alles zachtjes koken zodat het vocht tot de helft reduceert. Voeg dan de mosselen, de rest van de boter en fijngehakte peterselie toe.
Schud de koekenpan voorzichtig heen en weer zodat de boter zich vermengt met het vocht. Maak op smaak af met peper en een scheutje citroensap. Strooi er zo nodig wat zout over.
Leg de gebakken stukjes brood in een diepe schaal en verdeel de mosselen met de prei daarover. Het idee hierachter is dat het brood al het vocht opneemt en je aan het eind een onverwachte smaakverrassing krijgt.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde