woensdag 29 december 2021

Mosselen met prei en spek (Zuid-Afrika)

MOSSELEN MET PREI EN SPEK

120 milliliter witte wijn, plus een beetje om e prei te stoven
250 gram verse mosselen
2 preien
100 gram spek (aan een stuk)
2 takjes peterselie
2 plakken zuurdesembrood
olijfolie om in te bakken
2 eetlepels boter
peper
1 scheutje citroensap
zout


Giet de witte wijn in een pan en verhit hem. Stoof hierin de mosselen tot ze opengaan; doe daarvoor het deksel op de pan en kijk af en toe of ze al open zijn. Giet de mosselen daarna af en vang het mosselvocht op. Laat de mosselen afkoelen en verwijder de schelpen.
Was de preien goed en snijd ze in stukken van 4 centimeter. Snijd het spek in reepjes van 2 centimeter breed. Was de takjes peterselie, schud ze droog en hak ze fijn. Snijd nu het zuurdesembrood in stukjes van 3 x 3 centimeter en bak die in een koekenpan met olijfolie rondom goudbruin en knapperig.
Stoof de prei nu zacht in een eetlepel boter en een scheutje witte wijn en zet hem weg.
Bak in een middelgrote koekenpan het spek aan. Schep het overtollige vet eruit. Voeg als het spek krokant is de gestoofde prei en het mosselvocht toe. Laat alles zachtjes koken zodat het vocht tot de helft reduceert. Voeg dan de mosselen, de rest van de boter en fijngehakte peterselie toe.
Schud de koekenpan voorzichtig heen en weer zodat de boter zich vermengt met het vocht. Maak op smaak af met peper en een scheutje citroensap. Strooi er zo nodig wat zout over.
Leg de gebakken stukjes brood in een diepe schaal en verdeel de mosselen met de prei daarover. Het idee hierachter is dat het brood al het vocht opneemt en je aan het eind een onverwachte smaakverrassing krijgt.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Geen opmerkingen: