woensdag 29 december 2021

Sosaties met reuzengarnalen en vis (Zuid-Afrika)

SOSATIES MET REUZENGARNALEN EN VIS

CHILI-SINAASAPPELMARINADE
1 rode chilipeper
2 onbespoten sinaasappels
1 eetlepel honing
1 eetlepel teriyakisaus
50 milliliter zonnebloemolie
zout
zwarte peper

ABRIKOZEN-CHILI-BASTINGSAUS
450 gram abrikozenjam
100 milliliter brandy
1 rode chilipeper (naar smaak)

SOSATIES
300 gram verse kingklipfilet (of een andere stevige witte vis, bijvoorbeeld kabeljauw)
5 zwarte tijgergarnalen
15 - 20 verse laurierblaadjes


Voor de chili-sinaasappelmarinade: Was de chilipeper en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de pitjes en snijd de peper in dunne plakjes. Was de sinaasappels met heet water en rasp de schil eraf. Voeg die toe aan de chilipeper. Snijd daarna de sinaasappels doormidden en pers het sap uit. Giet het sap bij de chilipeper en geraspte sinaasappelschil. Meng dit met honing, teriyakisaus en zonnebloemolie en maak op smaak af met zout en peper.
Voor de abrikozen-chili-bastingsaus: Meng alle ingrediënten. Snijd voor een scherpere smaak een chilipepertje fijn en voeg dat toe.
Voor de sosaties: Snijd de kingklip in stukjes van 4 x 4 centimeter. Snijd met een klein mesje de rug van de garnalen licht in en trek voorzichtig met duim en wijsvinger het darmkanaal eruit. Rijg afwisselend vis, garnalen en laurierblaadjes aan de spiesen (zorg er daarbij voor dat de spies zowel door de kop als de staart van de garnalen gaat). Dompel ze onder in de marinade en laat ze ten minste 3 - 4 uur marineren. Gril de spiesen een paar minuten en bestrijk ze regelmatig met de bastingsaus.

5 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Geen opmerkingen: