woensdag 29 december 2021

Varkensbuik met bonen (Franschhoek, West-Kaap, Zuid-Afrika)

VARKENSBUIK MET BONEN

1 eetlepel zwarte peperkorrels
2 gedroogde laurierbladeren
2 takjes tijm
3 eetlepels grof zout
raapzaadolie
2½ kilogram varkensbuik, met zwoerd maar zonder bot

BONEN
olijfolie
3 middelgrote rode uien, grof gehakt
3 tenen knoflook, gepeld en geperst
7½ deciliter passata
5 deciliter kippenfond
800 gram borlottibonen uit blik
800 gram rode kidneybonen uit blik
400 gram witte bonen uit blik
oregano
gerookte paprikapoeder, naar smaak
200 gram cheddar of mozzarella, in blokjes


Verwarm de oven voor op 250°C. Maal de zwarte peperkorrels, laurierbladeren en tijm met het grove zout en een scheut raapzaadolie. Maak met een scherp mes inkepingen in het zwoerd van de varkensbuik. Wrijf het vlees aan alle kanten in met het mengsel. Leg het vlees met het zwoerd omhoog in een braadslee en braad het 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 170°C en braad het vlees nog 1 uur en 20 minuten.
Haal het vlees uit de oven. Leg een gewicht in een schone braadslee en leg deze dan op het vlees zodat het licht wordt aangedrukt. Laat het vlees op deze manier 2 - 3 uur afkoelen. (Dit is niet per se nodig, maar ik maak de vette kant graag plat en zo lekt het overtollige vet weg.) Hak het afgekoelde vlees in blokjes.
Bereid de bonen. Verhit wat olijfolie in een grote pan en laat de uien en knoflook op laag vuur fruiten zonder dat ze bruin worden. Voeg na 4 minuten de passata en kippenbouillon toe. Breng het mengsel tot het kookpunt en laat het 4 minuten sudderen. Voeg de bonen toe, warm ze op en voeg het vlees toe. Laat het geheel 8 minuten sudderen. Voeg de oregano en het paprikapoeder toe, kruid het geheel naar smaak en roer vlak voor het serveren de blokjes kaas erdoor. De kaas smelt dan voor het opdienen.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 10 minuten / 2 uur

gebied : Franschhoek, West-Kaap, Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Reuben Riffel, in Het Zuid-Afrikaanse kookboek : Overheerlijke gerechten, afkomstig van 67 van de beste koks, bakkers, boeren, wildplukkers en plaatselijke kookhelden uit Zuid-Afrika

Geen opmerkingen: