woensdag 29 december 2021

Samp met zeevruchten (Bryanston, Gauteng, Zuid-Afrika)

SAMP MET ZEEVRUCHTEN

2 liter water
400 gram samp (of gestampte maïskorrels)
3 eetlepels roomboter
1 ui, gehakt
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel paprikapoeder
4 grote kastanjechampignons, in plakken
1 groene paprika, in blokjes
2½ deciliter droge witte wijn
6 mosselen
3 eetlepels olie
12 middelgrote garnalen, gepeld en schoongemaakt
200 gram inktvisringen (niet gepaneerd)
200 gram heekfilet (of andere stevige witvis)
12 cherrytomaten


Breng 2 liter water met wat zout aan de kook en kook de samp in 2 uur gaar en zeer zacht. Blijf water toevoegen zodat hij niet aanbrandt. Smelt de boter in een pan, voeg de ui, knoflook en specerijen toe en bak het mengsel tot de ui glazig is. Voeg de champignons en groene paprika toe en bak deze zacht. Zet het mengsel apart.
Breng in een andere kleine pan de wijn aan de kook, voeg de mosselen toe en laat ze 1 minuut koken. Zet ze apart.
Verhit in een andere pan de olie en bak de garnalen, inktvisringen en heek 10 minuten, tot ze gaar zijn. Voeg het uienmengsel toe aan het zeevruchtenmengsel, meng het er zachtjes door en voeg de samp en cherrytomaten toe. Meng het geheel goed. Kruid het mengsel met zout en peper.
Schep het mengsel op een schaal en leg de uitgelekte mosselen erop. Serveer het warm.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 minuten / 2½ uur

gebied : Bryanston, Gauteng, Zuid-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Dorah Sitole, in Het Zuid-Afrikaanse kookboek : Overheerlijke gerechten, afkomstig van 67 van de beste koks, bakkers, boeren, wildplukkers en plaatselijke kookhelden uit Zuid-Afrika

Geen opmerkingen: