donderdag 31 maart 2022

Aligot (Centraal Massief, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk)

ALIGOT (AARDAPPEL-KAASPUREE)

1 kilogram kruimige aardappels (Santé)
zout
1 teentje knoflook
125 milliliter zure room
100 gram gemalen gruyère
1 deciliter halfvolle melk
peper


Aardappels schillen en in pan met water en wat zout in 15 à 20 minuten gaarkoken. Aardappels afgieten. Knoflook pellen en fijnhakken. In grote pan zure room samen met knoflook zachtjes verwarmen. Aardappels toevoegen en met pureestamper pureren. Kaas en melk erdoor mengen en geheel tot zachte en luchtige puree kloppen. Puree op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Centraal Massief, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Frankrijk : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Elzas/Lotharingen, Centraal Massief en Aquitaine (De streekkeukens van Europa) / Mieke van Laarhoven

Omelette Lyonnaise met melk (Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk)

OMELETTE LYONNAISE met melk (OMELET MET UIEN)

2 flinke uien
2 eetlepels boter
1 koffielepel bloem
1 scheut melk
4 eieren
2 eetlepels boter
zout
peper


Snijd de uien grof en bak ze zachtjes in de boter, in de koekenpan onder een deksel, tot ze gaar zijn. Dat duurt 10 minuten. Haal het deksel weg, laat het vocht verdampen en roer dan de bloem door de uien. Laat 1 minuut al roerend meebakken en voeg dan genoeg melk toe om er een smeuïg geheel van te maken. Breng het op smaak met zout en peper, haal het uit de pan en bewaar het.
Veeg de pan schoon en bak er een omelet in. Doe het uienmengsel op de omelet als hij vrijwel gaar is en klap hem dubbel. Laat nog even doorwarmen.

2 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Reiskookboek Frankrijk : Heerlijke recepten voor op de camping en in het vakantiehuis, met ingrediënten uit de streek / Onno Kleyn

Cassoulet Toulousain (Toulouse, Occitanië, Frankrijk)

CASSOULET TOULOUSAIN (CASSOULET UIT TOULOUSE)

Cassoulet, een verrukkelijk stoofgerecht dat heel lang op het vuur staat, dateert uit de vertiende eeuw en is afkomstig uit Castelnaudary. Het is een van de bekendste Franse gerechten en zo ongeveer het nationale gerecht! Witte bonen zijn het belangrijkste ingrediënt en daaraan kan elke soort vlees of gevogelte worden toegevoegd - behalve kip of vis. In sommige steden wordt het gerecht gemaakt met varkensvlees, in andere met schapenvlees, gans of eend; in het wildseizoen worden ook wilde vogels gebruikt. De naam cassoulet komt overigens van het woord casserole, een geglazuurde aardewerken schaal die speciaal voor dit gerecht is ontwikkeld.

300 gram gedroogde witte bonen
1 kruidnagel
2 uien, 1 heel en gepeld, 1 fijngesneden
100 gram varkenszwoerd, in 2 stukken
300 gram varkensbuik zonder huid of varkensschouder aan één stuk
4 tenen knoflook, gekneusd
4 eetlepels eendenvet
400 gram varkensnek, in 4 stukken
2 wortels, geschild, in stukjes
1 bouquet garni (1 takje peterselie, 1 takje tijm en 1 laurierblaadje, bijeengebonden met keukentouw)
4 eetlepels tomatenpuree
4 toulouseworsten of andere, lekker gekruide, verse varkensworst
75 gram vers paneermeel van witbrood


Doe de bonen in een kom, zet ze onder water en laat ze 1 nacht weken.
Steek de kruidnagel in de hele ui en zet deze apart. Spoel de bonen met koud water en laat ze uitlekken. Doe ze in een grote braadpan met de gepelde hele ui met kruidnagel, het zwoerd, de varkensbuik en knoflook en zoveel water dat alles onder staat. Leg het deksel schuin op de pan, breng op matig vuur heel langzaam aan de kook en schuim af met een schuimspaan. Zet het vuur laag en laat alles maximaal 2 uur en 15 minuten zachtjes koken, tot het vlees zacht is en de bonen gaar zijn maar nog iets stevig. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en neem de pan van het vuur. Zet hem apart, zonder deksel.
Verhit als het bonenmengsel 2 uur opstaat het eendenvet in een grote (aardewerken) pan op matig vuur. Bestrooi de varkensnek met zout en bak hem in 8 - 10 minuten goudbruin. Voeg de fijngesneden ui, wortel en het bouquet garni toe. Schep ongeveer de helft van de vloeistof van het bonenmengsel erbij en vul aan met zoveel water dat alle ingrediënten volledig onderstaan. Roer de tomatenpuree erdoor. Leg het deksel op de pan en laat op laag tot matig vuur 2 uur sudderen, of tot het vlees heel zacht is. Voeg de worsten toe en stoof deze nog 30 minuten mee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Neem de varkensnek en worsten uit de pan en leg ze in een ovenschaal of braadslee. Gooi het bouquet garni weg. Schep het bonenmengsel met een schuimspaan uit de pan en schep in de ovenschaal. Schep de rest van de ingrediënten van het varkensgerecht met voldoende vocht erover en bestrooi het geheel met het paneermeel. Bak 30 minuten in de oven of tot de saus iets is ingedikt en de bovenkant goudbruin kleurt.

4 - 6 personen

bereidings- / week- / stoof- / oventijd : 40 minuten / 1 nacht / 4 uur en 45 minuten / 30 minuten

gebied : Toulouse, Occitanië, Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. december 2012