donderdag 11 november 2021

Komkommer-uienraita (India)

KOMKOMMER-UIENRAITA

Raita’s en salades zijn belangrijke onderdelen van de Indiase maaltijd. Deze raita, waarvan het geroosterde komijnzaad een speciale smaak geeft, is bijzonder gemakkelijk te maken.

1 theelepel komijnzaad
150 gram volle yoghurt
3 eetlepels fijngesnipperde ui
½ komkommer, geschild en fijngehakt
½ theelepel zout


Een gietijzeren of andere pan met dikke bodem verhitten en hier de komijnzaadjes droog in roosteren tot ze aromatisch worden.
De yoghurt met een vork gladroeren, de rest van de ingrediënten en de helft van de komijnzaadjes toevoegen. Het geheel goed mengen.
De raita in een serveerschaaltje doen en de resterende komijnzaadjes erover strooien.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 10 - 15 minuten

gebied : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson

Gekruide mangovla (India)

GEKRUIDE MANGOVLA

In India wordt de mango als de koning der vruchten beschouwd. De smaak van deze tropische vrucht, die overal in India groeit, is verrukkelijk.

2 eetlepels melk
¼ theelepel saffraandraadjes
175 gram gecondenseerde melk
60 gram suiker
1 eetlepel fijn griesmeel
2 volle eetlepels gemalen amandelen
1 theelepel gemalen kardemom
450 gram mangopuree of 2 blikjes mango à 425 gram, uitgelekt en gepureerd
250 gram roomkaas (fromage frais)


De melk in een kleine pan aan de kook brengen. De saffraandraadjes erdoor roeren, de pan van het vuur halen, afdekken en apart zetten. De gecondenseerde melk met de suiker in een pan doen en deze op een laag vuur zetten. Als de melk begint te koken, het griesmeel erbij strooien en roeren tot alles goed gemengd is. De gemalen amandelen erdoor roeren en het geheel nog 5 - 6 minuten laten koken, of tot het mengsel dik wordt. De gemalen kardemom erdoor roeren en de pan van het vuur halen. De melk volledig af laten koelen en langzaam de mangopuree erdoor kloppen; zorg ervoor dat er geen klontjes achterblijven. In een grote kom het melk-mangomengsel geleidelijk door de fromage frais roeren. De saffraanmelk, inclusief de draadjes, door dit mengsel roeren; de draadjes blijven hun kleur en aroma aan het mengsel afgeven. Goed roeren, zodat alles gelijkmatig gemengd wordt. De mangovla in een schaal doen en 2 - 3 uur in de koelkast laten staan.

6 - 8 personen

voorbereidings- / bereidings- / koeltijd : 10 / 10 - 15 minuten / 2 - 3 uur

gebied : India
gerechtsoort : nagerecht

bron : Oriëntaals koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson