zondag 23 augustus 2020

Bloemkool-sperziebonensalade met sinaasappelsaus

BLOEMKOOL-SPERZIEBONENSALADE MET SINAASAPPELSAUS

1 kleine bloemkool (250 gram)
100 gram sperziebonen
1 perssinaasappel
50 gram boter of margarine
kaneel
2 eetlepels crème fraîche
suiker
½ worteltje
toefje peterselie


Bloemkool wassen en in roosjes verdelen. Sperziebonen afhalen en wassen. Bloemkool in 7 minuten bijna gaar koken. Sperziebonen in 15 minuten bijna gaar koken. Afgieten. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Sperziebonen in stukjes snijden. Bloemkool en sperziebonen over twee schaaltjes verdelen. Sinaasappel uitpersen (1 deciliter sap). In steelpan boter smelten. Sinaasappelsap, snufje kaneel en crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met snufje suiker. Saus over bloemkool-sperziebonen schenken. Worteltje schrappen, wassen en grof raspen. Schaaltjes garneren met wortel en toefje peterselie. Koud laten worden. Tot gebruik in koelkast zetten.
Salade opdienen.
Lekker bij ragoût en rijst.

2 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 / 1 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip augustus 1990

Spaghetti met oesterzwammen en doperwten

SPAGHETTI MET OESTERZWAMMEN EN DOPERWTEN

Deze spaghetti is zo klaar. Het verrukkelijke sausje maakt u van roomkaas, sojasaus en basilicum.

1 kleine ui
200 gram oesterzwammen
4 slabladeren
400 gram spaghetti
1 eetlepel boter of margarine
1 teentje knoflook
1 pak diepvries doperwten (à 300 gram)
2 theelepels basilicum
zout
peper
75 gram St. Moret light (verse roomkaas)
1 deciliter melk
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel maïzena


Ui fijnsnipperen. Oesterzwammen schoonvegen. Grote halveren. Slabladeren wassen en uitslaan. In dunne reepjes snijden.
Spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen boter verhitten. Ui en oesterzwammen 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Toevoegen: doperwten, basilicum, zout, peper en 1 deciliter water. 5 Minuten koken. Erdoor roeren: St. Moret, melk en sojasaus. Al roerende 1 minuut zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en peper. Maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Al roerende aan oesterzwam-doperwtensaus toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Van vuur af slareepjes erdoor scheppen. Spaghetti op 4 borden scheppen. Saus erover verdelen.
Lekker met kropsla.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip augustus 1990

Kruidenomelet met venkel en ui

KRUIDENOMELET MET VENKEL EN UI

Deze luchtige omelet is gekruid met kerrie, bieslook en venkelgroen. Binnenin verstopt u in kruidenboter gebakken venkel en ui.

1 ui
1 venkelknol (350 gram)
½ deciliter droge witte wijn
½ kruidenbouillontablet
4 eieren
3 eetlepels melk
1 theelepel kerriepoeder
zout
peper
8 sprietjes bieslook
2½ eetlepel kruidenboter


Ui in dunne ringen snijden. Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in reepjes snijden. In pan doen: ui, venkel, wijn, bouillontablet en 1 deciliter water. 3 Minuten koken. Afgieten. Laten afkoelen.
In kom doen: eieren, melk, kerriepoeder, zout en peper. Bieslook en 2 toefjes venkelgroen erboven fijnknippen. Door elkaar kloppen. 1 Eetlepel kruidenboter smelten. Helft van eimengsel toevoegen en laten uitvloeien. Direct van bodem gestold ei losmaken. Daarna zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Omelet op bord laten glijden. Warm houden. Weer 1 eetlepel kruidenboter smelten. Op zelfde manier nog een omelet bakken. Op ander bord laten glijden. Warm houden. In zelfde pan ½ eetlepel kruidenboter smelten. Ui en venkel 3 minuten zachtjes bakken. Over omeletten verdelen. Dubbelklappen. (Garneren met kleine toefjes venkelgroen.)
Lekker met gebakken aardappelen en tomatensla.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip augustus 1990

Eiragoût met avocado

EIRAGOÛT MET AVOCADO

Hardgekookt ei en avocado gaan prima samen in deze frisse ragoût. Dat ziet er zomers uit!

8 eieren
1 vleestomaat
1 zakje witte saus
2 ½ deciliter melk
1 theelepel paprikapoeder
2 avocado’s
1 eetlepel citroensap
8 sprietjes bieslook
zout
peper
3 eetlepels pepitas (soort pompoenpitten)


Eieren in 10 minuten hard koken. Intussen tomaat wassen en in vieren snijden. Zaadjes verwijderen. In kleine stukjes snijden. Saus maken met melk volgens gebruiksaanwijzing. Paprikapoeder erdoor roeren. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Eieren laten schrikken, pellen en in stukjes snijden.
Avocado’s schillen, halveren, pit verwijderen en in stukjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Al roerende saus verwarmen. Ei en avocado erdoor roeren. Bieslook erboven fijnknippen. Op smaak brengen met zout en peper. Tomaat een pepitas erover strooien.
Lekker met rijst en spinazie.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip augustus 1990

Gebakken tahoe met ananaszoetzuur

GEBAKKEN TAHOE MET ANANASZOETZUUR

Een tikje exotisch hoort op een warme zomerdag. Deze knapperige tahoeplakjes met frisse ananas dus.

50 gram witte basterdsuiker
½ deciliter azijn
1 kleine ananas (500 gram)
1 eetlepel Franse mosterd
50 gram cornflakes
150 gram tahoe
1½ eetlepel olie
1 eetlepel boter of margarine
3 takjes peterselie


Basterdsuiker en azijn al roerende aan de kook brengen. Zonder deksel 10 minuten laten koken tot stroperig mengsel. Intussen ananas in plakken snijden en dik schillen. Zwarte stukjes en harde kern eruit snijden. Ananas in stukjes snijden. Door suikerstroop ananas en ½ eetlepel mosterd roeren. Laten afkoelen. Cornflakes heel fijn verkruimelen. Tahoe in 12 dunne plakken snijden. Besmeren met rest van mosterd. Door cornflakes wentelen. Goed aandrukken.
In koekenpan met antiaanbaklaag olie en boter verhitten. Tahoe in 6 minuten goudbruin bakken. Halverwege keren. Over 2 bordjes verdelen. Beetje ananaszoetzuur ernaast scheppen. Peterselie erboven fijnknippen. Rest van zoetzuur apart erbij geven.
Lekker met aardappelpuree en worteltjes.

2 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip augustus 1990

Gepofte aardappel met corned beef

GEPOFTE AARDAPPEL MET CORNED BEEF

Gepofte aardappels horen bij de zomer. Deze zorgen voor een extra zonnig tintje: ze zijn gevuld met romige, licht gekruide corned beef.

8 grote aardappelen
1 kleine ui
150 gram corned beef
2 bekertjes zure room (à 1¼ deciliter)
½ eetlepel tomatenketchup
3 takjes peterselie
zout
peper
1 theelepel paprikapoeder


Aardappelen onder koud water schoonborstelen. 8 Stukken aluminiumfolie (20 x 20 centimeter) uitspreiden. Aardappelen in folie wikkelen. Ui zeer fijn snipperen. Corned beef in stukjes snijden. In kom doen: ui, 1 bekertje zure room, corned beef en ketchup. Peterselie erboven fijnknippen. Door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 225°C. In midden van oven aardappelen in 45 minuten gaar laten worden. Folie openvouwen. Met scherp mesje schil van aardappel kruislings insnijden en iets openduwen. Met theelepel aardappel voorzichtig iets uithollen. Corned-beefmengsel erin scheppen. Over aardappelen rest van zure room verdelen. Paprikapoeder erover strooien.
Lekker met (krul)andijviesalade.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 60 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip augustus 1990

Bier met gingerale en appelsap

BIER MET GINGERALE EN APPELSAP

½ deciliter appelsap
1 deciliter gingerale
1 deciliter oud (Limburgs) bier


In glas appelsap en gingerale doen. Bier snel erop schenken. Direct opdienen.

1 persoon

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Tip augustus 1990

Appels met muesli-kaneelvulling in folie

APPELS MET MUESLI-KANEELVULLING IN FOLIE

4 kleine, zachtzure appels (bijvoorbeeld Granny Smith)
1½ eetlepel citroensap
4 eetlepels geroosterde muesli
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel cognac of vieux


Appels wassen en met appelboor tot bijna onderaan doorboren. Klokhuizen voorzichtig met theelepel uit appels verwijderen, zodat er een dunne appelbodem overblijft. Achtergebleven pitjes verwijderen. Binnenkant van appels besprenkelen met citroensap. In kommetje muesli, kaneel en cognac door elkaar roeren en appels hiermee vullen. Appels op vier vellen aluminiumfolie van 20 bij 20 centimeter zetten. Folie goed rond appels dichtvouwen.
Foliepakketjes met appel op de hete barbecue 15 minuten roosteren.

4 personen

voedingswaarde : 80 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande augustus 1990

Maïskolf met kruidenboter

MAISKOLF MET KRUIDENBOTER

4 maïskolven
1 theelepel suiker
zout
60 gram kruidenboter


Van de maïskolven blad en draden verwijderen. In een pan met ruim kokend water, suiker en zout, de maïskolven in 20 minuten gaarkoken. Maïskolven in een vergiet laten uitlekken en afkoelen.
Maïskolven bestrijken met kruidenboter en op de hete barbecue leggen. Maïskolven 8 minuten roosteren, regelmatig keren.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande augustus 1990

Spiesjes met vegetarische mix en pruimen

SPIESJES MET VEGETARISCHE MIX EN PRUIMEN

400 gram vegetarische mix (zelfbedieningsafdeling vlees, AH merk)
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamzaad
16 champignons
16 gedroogde pruimen zonder pit (Sunsweet)
16 laurierbladen
1 theelepel paprikapoeder


Vegetarische mix in een kom doen en 1 eetlepel olijfolie en het sesamzaad erbij doen. Met natte handen goed door elkaar kneden tot stevig, egaal mengsel en er 16 kleine, stevige balletjes van vormen. Champignons schoonvegen. Afwisselend aan 8 spiesjes rijgen: vegetarische mix-balletjes, champignons, pruimen en laurierbladen. (Per spiesje van alles 2 stuks.) Spiesjes tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren. In kopje 4 eetlepels olijfolie en paprikapoeder door elkaar roeren.
Vegetarische spiesjes dun bestrijken met paprikaolie en op hete barbecue in 8 minuten rondom bruin en gaar roosteren.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 8 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande augustus 1990

IJsbergsalade met kaas en mango

IJSBERGSALADE MET KAAS EN MANGO

2 eetlepels citroensap (flesje)
4 eetlepels olie
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel mosterd
1 theelepel sinaasappelmarmelade
zout
peper
125 gram Leerdammer kaas (stukje)
1 stevige mango
½ krop ijsbergsla
1 zakje walnoten à 45 gram (Baukje)


In een kommetje citroensap, olie, mayonaise, mosterd en marmelade tot een sausje kloppen. Pittig op smaak afmaken met zout en peper. Van kaas korstjes verwijderen en kaas in dunne reepjes van circa 5 centimeter lengte snijden. Mango schillen en rond de pit in plakken snijden. Plakken in reepjes van circa 5 centimeter lengte snijden. IJsbergsla wassen, schoonmaken en laten uitlekken. Sla in flinterdunne reepjes snijden. Walnoten halveren. Sla, kaas, mango en walnoten luchtig door elkaar scheppen en in een plastic doos of trommel doen. Sausje in afsluitbaar bakje overdoen. Salade en sausje in de koelkast zetten.
Sausje over salade schenken en luchtig doorscheppen. Salade op bordjes scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Allerhande augustus 1990

Kipfilet met briesaus

KIPFILET MET BRIESAUS

150 gram roombrie
2 bosuitjes
2 deciliter garderoom
½ eetlepel groene peperkorrels
1 eetlepel olie
½ eetlepel maïzena
4 kipfilets
zout
peper
50 gram boter of margarine
1 vleestomaat


Van brie korst afsnijden. Brie in stukjes snijden. Van bosuitjes lelijk blad en worteltjes verwijderen. In dunne ringen snijden en wassen. In steelpan op zacht vuur garderoom met brie en peperkorrels in 10 minuten verwarmen en brie laten smelten. Intussen in koekenpan olie verhitten. Bosuitjes 5 minuten zachtjes bakken. Aan briesaus toevoegen. Aan de kook brengen. In kopje maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Al roerende aan saus toevoegen. Blijven roeren tot lichtgebonden saus. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
Kip inwrijven met zout en peper. In koekenpan boter verhitten. Kip in 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Intussen op zacht vuur saus in 10 minuten verwarmen. Tomaat inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. In kleine stukjes snijden. Aan briesaus toevoegen. Kipfilet op schaal leggen. Saus overdoen in sauskom. Apart erbij geven.
Lekker met doperwten en spaghetti.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip augustus 1989

Omelet gevuld met pittige worstjes

OMELET GEVULD MET PITTIGE WORSTJES

8 knakworstjes (blik)
2 eetlepels bloem
6 eieren
zout
1 zakje Mix voor fonduesaus (Madras, Duyvis)
4 eetlepels boter
4 eetlepels piccalilly
6 sprietjes bieslook


Alle ingrediënten klaarzetten. 2 schalen voorverwarmen. Knakworstjes afgieten. In diep bord bloem strooien. Knakworstjes door bloem wentelen. Boven kom eieren breken. Toevoegen: 3 eetlepels water, zout en Mix voor fonduesaus. Met vork loskloppen. In braadpan 2 eetlepels boter verhitten. Knakworstjes in 3 minuten rondom bruinbakken. Op warme schaal leggen en warmhouden. In koekenpan ½ eetlepel boter verhitten, ¼ deel van eimengsel erin schenken en laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant droog is. Op midden van omelet 1 eetlepel piccalilly scheppen. 2 Knakworstjes erop leggen. Dubbelklappen. Op andere warme schaal leggen en warmhouden. Op dezelfde manier nog 3 omeletten bakken en vullen. Telkens ½ eetlepel boter toevoegen. Bieslook erboven fijnknippen.
Groentetip: Paprikasalade met Boursin.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip augustus 1982

Broodje tartaar met krab en avocado

BROODJE TARTAAR MET KRAB EN AVOCADO

¼ ui
1 rijpe avocado
1 pakje Mon Chou
1 eetlepel citroensap
1 theelepel gemalen Zwitserse kaas (strooibus)
zout
peper
2 eetlepels zure room
2 theelepels mosterd
1 blikje krab (200 gram)
8 grote peultjes (50 gram)
400 gram tartaar
2 eetlepels roze peperkorrels (potje Delby’s)
2 eetlepels boter of margarine
4 broodjes met sesamzaad


Ui pellen en boven kom fijnraspen. Hierop (roer)zeef zetten. Avocado in lengte halveren, pit verwijderen. Met lepel vruchtvlees eruit scheppen en in zeef doen. ¼ Deel van Mon Chou en citroensap toevoegen. Door zeef wrijven. Zwitserse kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. In andere kom doen: rest van Mon Chou, zure room en mosterd. Door elkaar roeren tot gladde massa. Krab afgieten, papier verwijderen. 4 Mooie stukjes apart houden. Rest van krab door Mon Chou-mosterdmengsel roeren. Peultjes afhalen en wassen. In pan met weinig water en zout peultjes in 5 minuten gaarkoken. Afgieten. In derde kom doen: tartaar, peperkorrels, zout en peper. Door elkaar kneden. Hiervan 4 schijven vormen. In koekenpan boter verhitten. Schijven 3 minuten aan elke kant bruinbakken. Op aanrecht dubbel vel keukenpapier leggen. Uit pan tartaar op keukenpapier leggen. Voorzichtig vet weg deppen. Broodjes halveren. Onderste helften dik besmeren met avocadomengsel. Achtereenvolgens beleggen met: tartaar, peultjes en stukje achtergehouden krab. Bovenste helften van broodjes dik besmeren met krabmengsel. Op belegde helften zetten. Lekker met komkommersalade.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip augustus 1982

Kipfilet met appel-gembersaus

KIPFILET MET APPEL-GEMBERSAUS

1 kleine (rode) appel
100 gram sjalotjes
75 gram boter of margarine
2 deciliter appelcider
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels gembernat
1 laurierblaadje
1 theelepel majoraan
1 bekertje crème fraîche (à 1¼ deciliter)
4 kipfilets
zout
peper


Appel wassen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. Sjalotjes pellen en in stukken snijden. In koekenpan 25 gram boter verhitten. Appel en sjalotten 5 minuten zachtjes bakken. Hieraan toevoegen: cider, gemberpoeder, gembernat, laurierblaadje en majoraan. Met schuimspaan appelschijfjes uit vocht halen (worden later gebruikt). Vocht 10 minuten zachtjes koken. Al roerende crème fraîche toevoegen. 5 Minuten zachtjes koken. Saus af laten koelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
Kip inwrijven met zout en peper. In koekenpan 50 gram boter verhitten. Kip in 15 minuten lichtbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Intussen in andere pan op zacht vuur saus in 10 minuten verwarmen. Appelschijfjes toevoegen. Kipfilet op schaal leggen. Saus overoen in sauskom. Apart erbij geven.
Lekker met broccoli en gebakken aardappels.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip augustus 1989

Gegratineerde aardappelschijfjes

GEGRATINEERDE AARDAPPELSCHIJFJES

Deze romige aardappeltjes smaken heerlijk bij gerechten zonder jus. Hebt u een magnetron met grill? Dan kan de aardappelschotel ook een mooi bruin kleurtje krijgen.

400 gram aardappelen
1 deciliter garderoom
1 deciliter melk
1 teentje knoflook
zout
versgemalen peper
nootmuskaat
50 gram geraspte belegen kaas
10 sprietjes bieslook


Aardappelen schillen en wassen. In heel dunne plakjes snijden. Dakpansgewijs in schaal (inhoud ¾ liter) leggen. Bestrooien met zout, peper en nootmuskaat. In schenkkan garderoom en melk door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan de kook brengen (zonder deksel, 2 minuten, 100%). Over aardappel schenken. Aan de kook brengen (afgedekt, 1 - 2 minuten, 100%). Gaar laten worden (afgedekt, 12 - 14 minuten, 50%). Laten afkoelen.
Kaas over aardappelschotel strooien. Heet laten worden en kaas laten smelten (afgedekt, 2 minuten, 100%). Bieslook erboven fijnknippen.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip augustus 1989