dinsdag 19 februari 2019

Sjlada dial Jambri Kbir (Marokko)

SJLADA DIAL JAMBRI KBIR (SALADE MET GAMBA’S)

5 gamba’s
2 - 3 grote aardappels, gestoomd
2 wortels, gestoomd
1 krop sla
10 zilveruitjes
1 blikje mais
150 gram gekookte rijst
100 gram garnalensalade
250 gram fijne doperwten, gestoomd
2 eetlepels azijn
zout
peper


Kook de gamba’s kort in kokend water tot ze niet meer grijs zijn. Snijd de aardappels en wortels in blokjes. Was de sla en verdeel de blaadjes over een flinke schaal. Laat intussen de zilveruitjes en de mais uitlekken.
Meng de rijst en garnalensalade en maak er twee ballen van (dit kun je doen door het mengsel in een soepkom te doen en deze om te keren). Leg deze twee ballen op de slablaadjes. Verdeel de aardappel, wortel, mais, zilveruitjes en doperwten over beide kanten van de schaal. Meng de azijn met zout en peper en besprenkel hiermee de groente. Garneer met de verse gamba’s.

4 - 6 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Qnia bel Felfel ou Lahtor (Marokko)

QNIA BEL FELFEL OU LAHTOR (KONIJN MET KRUIDEN EN PAPRIKA)

2 eetlepels olie
1 kilogram konijn (in stukken)
1 ui, gesnipperd
1 bosje peterselie, fijngehakt
1 takje koriander, fijngehakt
versgemalen peper
zout
1 envelopje saffraan
125 milliliter water

GARNERING
1 rode paprika
1 ei


Verhit de olie in een pan en braad de stukken konijn aan. Voeg de ui, de peterselie en de koriander toe. Roer goed door en voeg peper, zout en saffraan toe. Roer dit even om en voeg het water toe. Laat het vlees goed gaar worden.
Kook het ei in 8 minuten hard. Pel het ei en snijd het in vieren. Ontvel de paprika (bak die even in olie, of houd de paprika in een gasvlam zodat het vel zwart wordt en je het eraf kunt trekken), haal de zaadlijsten eruit en snijd de paprika in reepjes.
Verdeel konijn en groenten over 4 borden en garneer met de partjes ei en de reepjes paprika.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Dejèj bel Marqa (Marokko)

DEJÈJ BEL MARQA (KIP MET BOUILLON)

2 eetlepels olie
1 middelgrote kip (in stukken of heel)
1 ui, gesnipperd
8 takjes peterselie, fijngehakt
8 takjes koriander, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
peper naar smaak
zout naar smaak
500 milliliter water
1 kippenbouillonblokje


Verhit de olie in een pan, doe de kip in stukken (of in zijn geheel) erbij en bak dit 10 minuten. Als je de kip heel laat, moet je alle baktijden iets verlengen. Voeg ui, peterselie, koriander en knoflook toe en bak het geheel nog 5 minuten. Voeg daarna het water en het bouillonblokje toe. Dek de pan af en laat de kip 40 minuten op laag vuur sudderen. Draai de stukken af en toe om. Schik de kip als die gaar is op een grote schaal en giet de marqa (de bouillon) eromheen.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Sjlada di Najia (Marokko)

SJLADA DI NAJIA (SALADE À LA NAJIA)

200 gram penne (buisvormige pasta)
75 gram doperwten (diepvries)
100 gram maïs
1 blikje tonijn
zout naar smaak
olijfolie naar smaak


Kook de pasta en de doperwtjes in twee aparte pannen tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen en doe ze in een grote schaal. Voeg nu de maïs en tonijn, en zout en olijfolie naar smaak toe.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Tortilla (Marokko)

TORTILLA (AARDAPPELGERECHT)

4 grote aardappels, gekookt
1 theelepel zout
4 eetlepels olie
1 ui, gesnipperd
8 takjes koriander, fijngehakt


Leg de aardappels in een schaal en pureer ze met een vork. Voeg zout toe en meng het geheel goed door elkaar.
Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de ui goudbruin. Voeg de koriander toe en bak die 5 minuten mee. Haal het mengsel uit de pan en meng het met de gepureerde aardappels.
Verwarm de olie weer en voeg 2 extra eetlepels olie toe. Verdeel de olie goed over de pan. Voeg het aardappelmengsel toe en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel zodat het mengsel de ronde vorm van de pan aanneemt.
Bak de tortilla 10 minuten zodat zij flink stevig is en bruin aan de onderkant. Draai het mengsel voorzichtig om en bak de andere kant. Serveer de tortilla warm als bijgerecht.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili