MEXICAANSE ENCHILADAS MET KIP EN KAAS
300 gram kipfilet
100 gram champignons
40 gram boter
1 ui, fijngehakt
125 milliliter crème fraîche
125 milliliter zure room
100 gram geraspte jong belegen Goudse kaas
zout
peper
12 Mexicaanse tortilla’s (maïspannenkoekjes)
olie
SAUS
zout
cayennepeper of tabasco
2 blikken kant-en-klare enchiladasaus (à 275 milliliter)
of
1 groot blikje tomatenpuree en
4½ deciliter water en
1 zakje enchiladasausmix
Snijd de kipfilets in dobbelsteentjes. Was de champignons onder koud stromend water en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en laat de kipblokjes onder regelmatig omscheppen rondom mooi bruin kleuren. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en houd het even apart. Fruit de uisnippers in de achtergebleven bakboter tot ze glazig zijn, voeg de champignons en de kipblokjes toe en laat het geheel al roerende 5 minuten bakken. Draai het vuur uit. Vermeng de inhoud van de pan eerst met de crème fraîche en vervolgens met de zure room en 40 gram geraspte kaas. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Verwarm de enchiladasaus of breng de tomatenpuree en het water aan de kook onder toevoeging van de sausmix en laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus, indien nodig, op smaak met zout en cayennepeper of tabasco. Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit een bodempje olie in een koekenpan en bak de tortilla’s een voor een tot ze zacht zijn (dit duurt niet langer dan 2 à 3 seconden). Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bedek de tortilla’s met 2 of 3 lepels van het kipmengsel en rol ze op. Leg de tortillarolletjes naast elkaar, met de ‘naad’ naar onderen, in een beboterde ovenschaal, giet de enchiladasaus erover en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas. Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de inhoud door en door heet is en de kaas heel licht begint te kleuren. Serveer direct, met rijst of gekookte maïs en een frisse salade.
4 personen
gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau
woensdag 10 september 2025
Spinaziepakketjes met groenten en Leidse kaas
SPINAZIEPAKKETJES MET GROENTEN EN LEIDSE KAAS
16 of 24 grote spinaziebladeren (grofbladige spinazie)
8 (grot)champignons
2 middelgrote worteltjes
50 gram haricots verts
150 gram belegen Leidse kaas
100 gram maïskorrels (vers, diepvries of uit blik)
50 gram boter
1 sjalotje, fijngehakt
SAUS
1 deciliter groentebouillon of kooknat van groenten
½ deciliter droge witte wijn
4 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel fijngehakte tuinkruiden (peterselie, kervel, dragon, bieslook)
4 eetlepels wolkig geslagen slagroom
50 gram boter, goed gekoeld
zout
peper
Verwijder de steeltjes van de spinazie en dompel de bladeren een paar tellen in kokend water om ze soepel te maken. Spoel ze direct in een bak met koud water en spreid ze uit op een schone doek.
Borstel de champignons schoon onder stromend water, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in piepkleine dobbelsteentjes. Schrap de worteltjes schoon en snijd ze eveneens in heel kleine blokjes. Snijd de uiteinden van de haricots verts af en snijd de boontjes overdwars in mootjes ter grootte van maïskorrels. Snijd ook de kaas in heel kleine dobbelsteentjes.
Verhit 20 gram boter in een pan met dikke bodem en laat de sjalotsnippers hierin zachtjes fruiten. Voeg na 1 à 2 minuten de groenten toe en laat ze onder regelmatig omscheppen 1 minuut meebakken. Leg een deksel op de pan en laat het geheel 7 minuten zachtjes smoren. Laat de groenten iets afkoelen, vermeng ze met de Leidse kaas en breng het geheel op smaak met zout en peper. Bedek elk spinazieblad met een bergje van het groente-kaasmengsel en sla de uiteinden om de vulling. Dek het geheel af met een tweede blad en vouw dat om alles heen. Beboter een ovenschaal en leg de spinaziepakketjes erop. Bedek de pakketjes met een vlokje boter en maal er een beetje peper over.
Dek de schaal 15 minuten voor het opdienen af met aluminiumfolie en zet hem in de op 150°C voorverwarmde oven. Maak intussen de saus: breng de groentebouillon en de witte wijn samen aan de kook en laat het geheel inkoken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Giet het ingekookte vocht in een blender, voeg de crème fraîche en de kruiden toe en laat de machine een paar tellen draaien. Giet het mengsel terug in de pan, breng weer aan de kook en voeg de room toe. Klop er tenslotte klontje voor klontje de gekoelde boter door en breng de saus op smaak met zout en peper.
U kunt de spinaziepakketjes serveren als tussengerecht in een uitgebreid menu, als vegetarisch hoofdgerecht – bij voorbeeld met aardappelpuree – of als bijgerecht bij kip of kalfsvlees. In het laatste geval kunt u de saus desgewenst laten vervallen.
4 personen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau
16 of 24 grote spinaziebladeren (grofbladige spinazie)
8 (grot)champignons
2 middelgrote worteltjes
50 gram haricots verts
150 gram belegen Leidse kaas
100 gram maïskorrels (vers, diepvries of uit blik)
50 gram boter
1 sjalotje, fijngehakt
SAUS
1 deciliter groentebouillon of kooknat van groenten
½ deciliter droge witte wijn
4 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel fijngehakte tuinkruiden (peterselie, kervel, dragon, bieslook)
4 eetlepels wolkig geslagen slagroom
50 gram boter, goed gekoeld
zout
peper
Verwijder de steeltjes van de spinazie en dompel de bladeren een paar tellen in kokend water om ze soepel te maken. Spoel ze direct in een bak met koud water en spreid ze uit op een schone doek.
Borstel de champignons schoon onder stromend water, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in piepkleine dobbelsteentjes. Schrap de worteltjes schoon en snijd ze eveneens in heel kleine blokjes. Snijd de uiteinden van de haricots verts af en snijd de boontjes overdwars in mootjes ter grootte van maïskorrels. Snijd ook de kaas in heel kleine dobbelsteentjes.
Verhit 20 gram boter in een pan met dikke bodem en laat de sjalotsnippers hierin zachtjes fruiten. Voeg na 1 à 2 minuten de groenten toe en laat ze onder regelmatig omscheppen 1 minuut meebakken. Leg een deksel op de pan en laat het geheel 7 minuten zachtjes smoren. Laat de groenten iets afkoelen, vermeng ze met de Leidse kaas en breng het geheel op smaak met zout en peper. Bedek elk spinazieblad met een bergje van het groente-kaasmengsel en sla de uiteinden om de vulling. Dek het geheel af met een tweede blad en vouw dat om alles heen. Beboter een ovenschaal en leg de spinaziepakketjes erop. Bedek de pakketjes met een vlokje boter en maal er een beetje peper over.
Dek de schaal 15 minuten voor het opdienen af met aluminiumfolie en zet hem in de op 150°C voorverwarmde oven. Maak intussen de saus: breng de groentebouillon en de witte wijn samen aan de kook en laat het geheel inkoken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Giet het ingekookte vocht in een blender, voeg de crème fraîche en de kruiden toe en laat de machine een paar tellen draaien. Giet het mengsel terug in de pan, breng weer aan de kook en voeg de room toe. Klop er tenslotte klontje voor klontje de gekoelde boter door en breng de saus op smaak met zout en peper.
U kunt de spinaziepakketjes serveren als tussengerecht in een uitgebreid menu, als vegetarisch hoofdgerecht – bij voorbeeld met aardappelpuree – of als bijgerecht bij kip of kalfsvlees. In het laatste geval kunt u de saus desgewenst laten vervallen.
4 personen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau
Abonneren op:
Reacties (Atom)