maandag 11 februari 2019

Sperziebonen met tomaten en uien (Marokko)

SPERZIEBONEN MET TOMATEN EN UIEN

Dit is een populair bijgerecht in vrijwel geheel Marokko. Het wordt vooral bij vleesgerechten gegeven, van een eenvoudige kefta tot een aan het spit geroosterd lammetje.

1 deciliter olijfolie, traditioneel
500 gram dunne sperziebonen of haricots verts, schoongemaakt en in stukjes gebroken
4 tomaten, ontveld, vruchtvlees in reepjes gesneden
2 grote uien, gesnipperd
3 eetlepels (blad)peterselie, fijngehakt
1½ eetlepels verse koriander, fijngehakt
zout


Verhit de tajine en laat de olie heet worden. Fruit de sperziebonen of haricots verts, tomaten, uien en tuinkruiden, onder regelmatig omscheppen, 8 tot 10 minuten. Strooi er wat zout over en voeg 1½ deciliter kokend water toe. Laat alles in de gesloten tajine nog 8 tot 10 minuten zachtjes koken.
Laat de boontjes op een zeef uitlekken. Doe ze over in een voorverwarmde schaal.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Patrijs met sinaasappel (Marokko)

PATRIJS MET SINAASAPPEL

3 - 4 (hand)sinaasappels
80 gram kalfsvet of boter, op kamertemperatuur
zout
witte peper uit de molen
2 jonge patrijzen, elk 900 gram
4 - 6 eetlepels (olijf)olie
2 ½ deciliter sinaasappelsap, versgeperst
1 eetlepel limoen- of citroensap
eventueel 1 theelepel honing
eventueel snufje kaneelpoeder
eventueel 6 verse blaadjes citroenmelisse, in uiterst smalle reepjes (draadjes) gesneden


Schil de sinaasappels zo dik dat ook de witte onderhuid wordt weggenomen. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Neem eventueel aanwezige pitten weg. Vermeng het vet of de boter met wat zout en peper. Wrijf de patrijzen ermee in. Verhit een (braad)pan met dikke bodem en laat de olie erdoor walsen. Schroei de patrijzen rondom dicht in de hete olie. Temper vervolgens de warmtebron en laat de patrijzen 30 minuten zachtjes braden. Keer de patrijzen van tijd tot tijd even om. Voeg na de aangegeven tijd het sinaasappelsap toe en laat alles zachtjes 12 minuten sudderen tot de patrijzen gaar zijn. Schep het limoen- of citroensap en de sinaasappelpartjes vlak voor het serveren door de saus. Proef de saus en voeg eventueel een lepeltje honing en een beetje kaneelpoeder toe.
Verdeel de patrijzen elk in 5 stukken. Leg ze op een voorverwarmde schaal. Schenk de saus met de sinaasappelpartjes erover. Strooi er eventueel wat ragfijn gesneden (draadjes) citroenmelisse over.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Gestoofd gekruid konijn (Marokko)

GESTOOFD GEKRUID KONIJN

4 eetlepels (olijf)olie
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, uitgeperst of ragfijn gehakt
2 eetlepels (blad)peterselie, fijngehakt
1½ eetlepel verse koriander, fijngehakt
1 kaneelpijpje (6 centimeter)
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel geraspte nootmuskaat
eventueel 1 eetlepel ras al-hanout (Marokkaans specerijenmengsel), uitsluitend bij gebruik van tamme konijnen
zout
zwarte peper uit de molen
2 jonge tamme of wilde konijnen, in 12 stukken verdeeld


Verhit een grote (stoof)pan met dikke bodem. Laat de olie even door de hete pan walsen. Voeg uien, knoflook, tuinkruiden, kaneelpijpje en overige specerijen toe. Schep alles enkele malen om. Strooi er wat zout en peper over. Maak de stukken konijn droog met keukenpapier. Wrijf ze in met wat zout en peper. Leg de stukken op het uienbedje in de pan. Schenk er ½ liter warm water bij. Leg het deksel op de pan. Temper de warmtebron. Laat alles 1 uur zachtjes stoven tot het konijnenvlees gaar is. Neem de stukken uit de pan en leg ze in een voorverwarmde schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat het stoofvocht zo lang zachtjes koken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Schenk de saus door een zeefje over de stukken konijn.
Serveer het gerecht in de schaal. Geef er droog gekookte rijst of het platte brood van de Marokkaanse bakker bij. Een komkommersalade met bosuitjes sluit er goed bij aan.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi