maandag 11 februari 2019

Patrijs met sinaasappel (Marokko)

PATRIJS MET SINAASAPPEL

3 - 4 (hand)sinaasappels
80 gram kalfsvet of boter, op kamertemperatuur
zout
witte peper uit de molen
2 jonge patrijzen, elk 900 gram
4 - 6 eetlepels (olijf)olie
2 ½ deciliter sinaasappelsap, versgeperst
1 eetlepel limoen- of citroensap
eventueel 1 theelepel honing
eventueel snufje kaneelpoeder
eventueel 6 verse blaadjes citroenmelisse, in uiterst smalle reepjes (draadjes) gesneden


Schil de sinaasappels zo dik dat ook de witte onderhuid wordt weggenomen. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Neem eventueel aanwezige pitten weg. Vermeng het vet of de boter met wat zout en peper. Wrijf de patrijzen ermee in. Verhit een (braad)pan met dikke bodem en laat de olie erdoor walsen. Schroei de patrijzen rondom dicht in de hete olie. Temper vervolgens de warmtebron en laat de patrijzen 30 minuten zachtjes braden. Keer de patrijzen van tijd tot tijd even om. Voeg na de aangegeven tijd het sinaasappelsap toe en laat alles zachtjes 12 minuten sudderen tot de patrijzen gaar zijn. Schep het limoen- of citroensap en de sinaasappelpartjes vlak voor het serveren door de saus. Proef de saus en voeg eventueel een lepeltje honing en een beetje kaneelpoeder toe.
Verdeel de patrijzen elk in 5 stukken. Leg ze op een voorverwarmde schaal. Schenk de saus met de sinaasappelpartjes erover. Strooi er eventueel wat ragfijn gesneden (draadjes) citroenmelisse over.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Geen opmerkingen: