PITTIGE MAISSALADE MET CHORIZO
1 blikje mais (nettogewicht 300 gram)
1 dikke plak ham à 100 gram
50 gram chorizoworst
1 tomaat
1 zakje mix voor gourmetsaus
3 eetlepels kant-en-klare vinaigrette
2 takjes peterselie
1 bakje wortel-rauwkostmix à 150 gram
zout
peper
½ zakje veldsla (à 75 gram)
½ zakje tortilla-chips (100 gram)
Mais in zeef laten uitlekken. Ham en chorizoworst in blokjes snijden. Tomaat wassen en in 8 partjes snijden. In kom mix voor gourmetsaus met 1 eetlepel water gladroeren. Vinaigrette erdoor roeren. Peterselie erboven fijn knippen. Mais, wortel-rauwkostmix, ham en chorizoworst erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Veldsla over twee borden verdelen. Maissalade erop scheppen. Garneren met partjes tomaat. Tortilla-chips erover strooien.
Serveren met tokbrood.
2 personen
voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Allerhande juli 1991
woensdag 20 juli 2016
Boerenkoolsla
BOERENKOOLSLA
200 gram verse boerenkool (eventueel spitskool)
2 rode pepers
2 lente-uitjes
1 rode paprika
2 eetlepels balsamicoazijn
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel dijonmosterd
peper naar smaak
zout naar smaak
Was de boerenkool en neem er stronken vanaf. Snijd de pepers, de paprika en de lente-uitjes in stukjes. Meng de overige ingrediënten voor de dressing en roer de dressing door de sla.
Serveer met knapperig stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 185 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Sla! juli / augustus 1999
200 gram verse boerenkool (eventueel spitskool)
2 rode pepers
2 lente-uitjes
1 rode paprika
2 eetlepels balsamicoazijn
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel dijonmosterd
peper naar smaak
zout naar smaak
Was de boerenkool en neem er stronken vanaf. Snijd de pepers, de paprika en de lente-uitjes in stukjes. Meng de overige ingrediënten voor de dressing en roer de dressing door de sla.
Serveer met knapperig stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 185 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Sla! juli / augustus 1999
Tofu met aardbei-kokossaus
TOFU MET AARBEIEN-KOKOSSAUS
450 gram tofu, minimaal 1 nacht bevroren en ontdooid
2 deciliter dikke kokosmelk
1 knoflookteentje
½ theelepel chilipoeder
6 grote aardbeien
zout
versgemalen peper
1 ei
paneermeel
olie om in te bakken
Knijp de tofu voorzichtig uit om het teveel aan water te verwijderen. Snijd de tofu in 8 plakken. Doe de kokosmelk in een pannetje en breng aan de kook. Knijp er de knoflook boven uit en voeg het chilipoeder toe. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en voeg toe. Gebruik de staafmixer om er een mooie, egale saus van te maken. Breng op smaak met zout en peper en zet terzijde. Klop het ei los. Haal een plak tofu aan alle kanten door het ei. Strooi een laag paneermeel op een schotel en haal er de plak tofu door. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bereid intussen op dezelfde manier nog 3 plakken tofu. Bak die plakken als de olie heet genoeg is rondom bruin. Leg ze als ze klaar zijn op keukenpapier en bereid de overige 4 plakken op dezelfde manier. Verwarm de saus en serveer de plakken tofu met de saus erop geschept.
Lekker met roergebakken groenten en een salade.
4 personen
voedingswaarde : 277 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
450 gram tofu, minimaal 1 nacht bevroren en ontdooid
2 deciliter dikke kokosmelk
1 knoflookteentje
½ theelepel chilipoeder
6 grote aardbeien
zout
versgemalen peper
1 ei
paneermeel
olie om in te bakken
Knijp de tofu voorzichtig uit om het teveel aan water te verwijderen. Snijd de tofu in 8 plakken. Doe de kokosmelk in een pannetje en breng aan de kook. Knijp er de knoflook boven uit en voeg het chilipoeder toe. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en voeg toe. Gebruik de staafmixer om er een mooie, egale saus van te maken. Breng op smaak met zout en peper en zet terzijde. Klop het ei los. Haal een plak tofu aan alle kanten door het ei. Strooi een laag paneermeel op een schotel en haal er de plak tofu door. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bereid intussen op dezelfde manier nog 3 plakken tofu. Bak die plakken als de olie heet genoeg is rondom bruin. Leg ze als ze klaar zijn op keukenpapier en bereid de overige 4 plakken op dezelfde manier. Verwarm de saus en serveer de plakken tofu met de saus erop geschept.
Lekker met roergebakken groenten en een salade.
4 personen
voedingswaarde : 277 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
Aardbei-ananassalade met honing-muntdressing
AARDBEI-ANANASSALADE MET HONING-MUNTDRESSING
250 gram aardbeien
ananas
4 eetlepels honing of een neutraler smakende stroop, zoals cichorei- of agavestroop (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel)
4 eetlepels citroensap
enkele takjes verse munt
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in grove stukken of halveer ze. Snijd de ananas in plakken, schil de plakken dik en verwijder de harde kern binnenin. Snijd de ringen in stukjes en meng met de aardbeien in een schaal. Meng de honing of de stroop met het citroensap. Haal de blaadjes van de munt en hak die fijn. Roer goed door het honing-citroenmengsel en meng voorzichtig door het fruit. Niet te lang wachten met opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 139 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
250 gram aardbeien
ananas
4 eetlepels honing of een neutraler smakende stroop, zoals cichorei- of agavestroop (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel)
4 eetlepels citroensap
enkele takjes verse munt
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in grove stukken of halveer ze. Snijd de ananas in plakken, schil de plakken dik en verwijder de harde kern binnenin. Snijd de ringen in stukjes en meng met de aardbeien in een schaal. Meng de honing of de stroop met het citroensap. Haal de blaadjes van de munt en hak die fijn. Roer goed door het honing-citroenmengsel en meng voorzichtig door het fruit. Niet te lang wachten met opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 139 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
Pastasalade met mais en champignons
PASTASALADE MET MAIS EN CHAMPIGNONS
350 gram pasta
150 gram babymais
150 gram kleine champignons
200 gram chèvre
4 eetlepels peterselie
2 eetlepels olijfolie
peper
zout
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing. Bak intussen de champignons zachtjes in de olijfolie en voeg de babymais toe. Bak samen 10 minuten. Meng de pasta, terwijl die nog warm is, met de groenten. Voeg de peterselie en grofgehakte chèvre toe en strooi royaal versgemalen peper en zout over de pasta. Laat de salade goed afkoelen.
4 personen
voedingswaarde : 530 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Sla! juli / augustus 1999
350 gram pasta
150 gram babymais
150 gram kleine champignons
200 gram chèvre
4 eetlepels peterselie
2 eetlepels olijfolie
peper
zout
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing. Bak intussen de champignons zachtjes in de olijfolie en voeg de babymais toe. Bak samen 10 minuten. Meng de pasta, terwijl die nog warm is, met de groenten. Voeg de peterselie en grofgehakte chèvre toe en strooi royaal versgemalen peper en zout over de pasta. Laat de salade goed afkoelen.
4 personen
voedingswaarde : 530 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Sla! juli / augustus 1999
Rucolasla met avocado
RUCOLASLA MET AVOCADO
150 gram rucolasla
100 gram sperziebonen
1 rijpe avocado
1 eetlepel citroensap
50 gram pijnboompitten
2 theelepels Dijonmosterd
2 eetlepels balsamicoazijn
6 eetlepels walnootolie
peper
zout
Was de sla en droog ‘m goed. Kook de sperziebonen 5 minuten en spoel ze af met koud water. Snijd de avocado in repen en besprenkel die met citroensap. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Maak de dressing door de mosterd, balsamicoazijn, walnootolie, peper en zout door elkaar te kloppen. Serveer de sla met de avocado en pijnboompitten in een diepe schaal. De dressing kan apart geserveerd worden.
4 personen
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
150 gram rucolasla
100 gram sperziebonen
1 rijpe avocado
1 eetlepel citroensap
50 gram pijnboompitten
2 theelepels Dijonmosterd
2 eetlepels balsamicoazijn
6 eetlepels walnootolie
peper
zout
Was de sla en droog ‘m goed. Kook de sperziebonen 5 minuten en spoel ze af met koud water. Snijd de avocado in repen en besprenkel die met citroensap. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Maak de dressing door de mosterd, balsamicoazijn, walnootolie, peper en zout door elkaar te kloppen. Serveer de sla met de avocado en pijnboompitten in een diepe schaal. De dressing kan apart geserveerd worden.
4 personen
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
Maïs van het rooster
MAÏS VAN HET ROOSTER
4 maïskolven
olijfolie
50 gram boter
zeezout
versgemalen peper
Bestrijk de maïskolven met olie en rooster ze 20 minuten boven het vuur. Bestrijk ze daarna royaal met boter en draai er peper en zout naar smaak over. Of kies voor kruidenboter!
4 personen
voedingswaarde : 270 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
4 maïskolven
olijfolie
50 gram boter
zeezout
versgemalen peper
Bestrijk de maïskolven met olie en rooster ze 20 minuten boven het vuur. Bestrijk ze daarna royaal met boter en draai er peper en zout naar smaak over. Of kies voor kruidenboter!
4 personen
voedingswaarde : 270 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
Gegrilde pompoen
GEGRILDE POMPOEN
500 gram pompoen
3 eetlepels olijfolie
zeezout
versgemalen peper
100 gram boter
1 teentje knoflook
verse tuinkruiden (peterselie, tijm, marjolein)
1 theelepel citroenrasp
Snijd de pompoen in lange repen en bestrijk ze met olijfolie. Grill ze in 5 minuten aan beide zijden. Maak kruidenboter van de overige ingrediënten. Serveer de pompoen met peper, zout en kruidenboter.
4 personen
voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
500 gram pompoen
3 eetlepels olijfolie
zeezout
versgemalen peper
100 gram boter
1 teentje knoflook
verse tuinkruiden (peterselie, tijm, marjolein)
1 theelepel citroenrasp
Snijd de pompoen in lange repen en bestrijk ze met olijfolie. Grill ze in 5 minuten aan beide zijden. Maak kruidenboter van de overige ingrediënten. Serveer de pompoen met peper, zout en kruidenboter.
4 personen
voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
Aubergine met ricotta en dille
AUBERGINE MET RICOTTA EN DILLE
2 grote aubergines
zout
2 bosjes lente-uitjes
1 rode peper
125 gram ricotta
1 bosje dille
30 gram blanke amandelen
400 gram grote witte bonen (blik of pot)
3 eetlepels olijfolie
peper uit de molen
Snijd de aubergines over de lengte in vier plakken. Maak in de stukken met schil met een scherp mesje inkervingen in de schil: een halve cm breed in de lengterichting. Dit geeft een gestreept effect. Bestrooi de plakken met zout en leg ze in een zeef. Spoel ze na ca. 20 min. af met water en dep ze goed droog.
Snijd intussen de lente-uitjes. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en snijd hem fijn. Knip de dilletopjes. Hak de amandelen. Giet de bonen af en spoel ze af met water.
Strijk wat van de olie in een grillpan en bak de aubergineplakken in porties goudbruin. Als de pan te droog wordt, wat water toevoegen. Zorg dat de aubergineplakken niet te slap worden en bestrooi ze eventueel met nog wat zout. Rooster de amandelen apart in een droge braadpan en leg ze opzij. Verhit in die pan dan de rest van de olie en bak de lente-uitjes en rode paper glazig.
Zet het vuur laag en voeg de ricotta en bonen toe en laat het warm worden. Roer de dille erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aubergineplakken over de borden en leg hier een flinke laag van het ricottamengsel op.
Leg bovenop ingekerfde plakken aubergine en bestrooi met de geroosterde amandelen.
4 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
2 grote aubergines
zout
2 bosjes lente-uitjes
1 rode peper
125 gram ricotta
1 bosje dille
30 gram blanke amandelen
400 gram grote witte bonen (blik of pot)
3 eetlepels olijfolie
peper uit de molen
Snijd de aubergines over de lengte in vier plakken. Maak in de stukken met schil met een scherp mesje inkervingen in de schil: een halve cm breed in de lengterichting. Dit geeft een gestreept effect. Bestrooi de plakken met zout en leg ze in een zeef. Spoel ze na ca. 20 min. af met water en dep ze goed droog.
Snijd intussen de lente-uitjes. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en snijd hem fijn. Knip de dilletopjes. Hak de amandelen. Giet de bonen af en spoel ze af met water.
Strijk wat van de olie in een grillpan en bak de aubergineplakken in porties goudbruin. Als de pan te droog wordt, wat water toevoegen. Zorg dat de aubergineplakken niet te slap worden en bestrooi ze eventueel met nog wat zout. Rooster de amandelen apart in een droge braadpan en leg ze opzij. Verhit in die pan dan de rest van de olie en bak de lente-uitjes en rode paper glazig.
Zet het vuur laag en voeg de ricotta en bonen toe en laat het warm worden. Roer de dille erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aubergineplakken over de borden en leg hier een flinke laag van het ricottamengsel op.
Leg bovenop ingekerfde plakken aubergine en bestrooi met de geroosterde amandelen.
4 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Sla! juli / augustus 1999
Gefrituurde mihoen met tofu en kokossaus
GEFRITUURDE MIHOEN MET TOFU EN KOKOSSAUS
1 ui
2 tenen knoflook
450 gram tofu
1 courgette
300 gram sperziebonen
4 eetlepels olie
peper
zout
200 gram santen (blok)
2 theelepels gemalen korianderzaad
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel gemalen kardemom
olie om in te frituren
100 gram mihoen
25 gram zoute pinda’s
Pel de ui en knoflooktenen en snipper ze fijn. Snijd de tofu in blokjes. Snijd de courgette in stukken. Haal de sperziebonen af. Verhit de olie en roerbak de ui, knoflook, tofu, courgette en sperziebonen tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Zet terzijde op een warmhoudplaatje. Smelt de santen in een pannetje met 2 deciliter water en voeg de koriander, gemberpoeder en kardemompoeder toe. Roer het geheel door elkaar en voeg nog wat water toe als het erg dik blijft. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de frituurolie tot 180°C en frituur de mihoen in kleine porties tot hij knapperig is (dit gaat heel snel). Schep de saus op de borden, leg de mihoen erop en daarop de tofu en groenten. Garneer met de pinda’s. Meteen opdienen.
Lekker met paksoi en Kikkoman sojasaus.
4 personen
voedingswaarde : 585 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Sla! juli/augustus 1999
1 ui
2 tenen knoflook
450 gram tofu
1 courgette
300 gram sperziebonen
4 eetlepels olie
peper
zout
200 gram santen (blok)
2 theelepels gemalen korianderzaad
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel gemalen kardemom
olie om in te frituren
100 gram mihoen
25 gram zoute pinda’s
Pel de ui en knoflooktenen en snipper ze fijn. Snijd de tofu in blokjes. Snijd de courgette in stukken. Haal de sperziebonen af. Verhit de olie en roerbak de ui, knoflook, tofu, courgette en sperziebonen tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Zet terzijde op een warmhoudplaatje. Smelt de santen in een pannetje met 2 deciliter water en voeg de koriander, gemberpoeder en kardemompoeder toe. Roer het geheel door elkaar en voeg nog wat water toe als het erg dik blijft. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de frituurolie tot 180°C en frituur de mihoen in kleine porties tot hij knapperig is (dit gaat heel snel). Schep de saus op de borden, leg de mihoen erop en daarop de tofu en groenten. Garneer met de pinda’s. Meteen opdienen.
Lekker met paksoi en Kikkoman sojasaus.
4 personen
voedingswaarde : 585 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Sla! juli/augustus 1999
Bloemkool in peterselieroom
BLOEMKOOL IN PETERSELIEROOM
2/3 bloemkool
2 eetlepels peterselie, fijngeknipt
2 deciliter slagroom of Sojacuisine
peper
zout
boter om in te bakken
Blad en stronk verwijderen, bloemkool in roosjes verdelen, 2 minuten blancheren in kokend water en uit laten lekken. Roosjes even bakken in wat boter, room toevoegen en 10 minuten zachtjes stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Tenslotte de peterselie erdoor scheppen.
Lekker bij pasta of gekookte aardappelen.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws 22 juli 1998
2/3 bloemkool
2 eetlepels peterselie, fijngeknipt
2 deciliter slagroom of Sojacuisine
peper
zout
boter om in te bakken
Blad en stronk verwijderen, bloemkool in roosjes verdelen, 2 minuten blancheren in kokend water en uit laten lekken. Roosjes even bakken in wat boter, room toevoegen en 10 minuten zachtjes stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Tenslotte de peterselie erdoor scheppen.
Lekker bij pasta of gekookte aardappelen.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws 22 juli 1998
Andijviestamppot
ANDIJVIESTAMPPOT
1,5 kilogram aardappelen
100 gram spekreepjes of 1 pakje Oosterse Quorn
50 gram boter + voor bakken
1,5 deciliter melk
2 kroppen andijvie
2 - 3 theelepels grove mosterd
Aardappelen koken. Intussen andijvie in reepjes snijden, wassen en uit laten lekken en de spekreepjes of Quorn in een koekenpan roerbakken in wat boter. Aardappelen afgieten en fijnstampen. 50 Gram boter, peper en zout en scheut voor scheut melk door de aardappelen roeren tot een luchtige puree. Andijviereepjes en spekjes of Quorn door de hete puree scheppen. Op smaak brengen met peper, zout en mosterd.
4 personen
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Odinieuws 8 juli 1998
1,5 kilogram aardappelen
100 gram spekreepjes of 1 pakje Oosterse Quorn
50 gram boter + voor bakken
1,5 deciliter melk
2 kroppen andijvie
2 - 3 theelepels grove mosterd
Aardappelen koken. Intussen andijvie in reepjes snijden, wassen en uit laten lekken en de spekreepjes of Quorn in een koekenpan roerbakken in wat boter. Aardappelen afgieten en fijnstampen. 50 Gram boter, peper en zout en scheut voor scheut melk door de aardappelen roeren tot een luchtige puree. Andijviereepjes en spekjes of Quorn door de hete puree scheppen. Op smaak brengen met peper, zout en mosterd.
4 personen
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Odinieuws 8 juli 1998
Tonijnsandwich
TONIJNSANDWICH
4 blaadjes kropsla
2 stevige tomaten
½ groene paprika
1 sjalotje
1 blikje tonijn naturel (nettogewicht 200 gram)
3 theelepels kappertjes
4 eetlepels mayonaise
½ eetlepel citroensap
2 eetlepels tomatenketchup
zout
peper
8 sneetjes boerenbruinbrood
3 eetlepels boter of margarine
Sla wassen en uitslaan. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Sjalotje pellen en snipperen. In zeef tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. In kom tonijn met sjalot, kappertjes, mayonaise, citroensap, ketchup, zout en peper tot smeuïg mengsel roeren.
Sneetjes brood besmeren met boter. Op 4 sneetjes blaadje sla leggen. Met vork tonijnmengsel erover verdelen. Tomaat en paprika erop leggen. Afdekken met besmeerde kant van rest van sneetjes brood. Sandwiches iets aandrukken en met scherp broodmes diagonaal doorsnijden. Op schaal leggen.
4 personen
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Allerhande juli 1993
4 blaadjes kropsla
2 stevige tomaten
½ groene paprika
1 sjalotje
1 blikje tonijn naturel (nettogewicht 200 gram)
3 theelepels kappertjes
4 eetlepels mayonaise
½ eetlepel citroensap
2 eetlepels tomatenketchup
zout
peper
8 sneetjes boerenbruinbrood
3 eetlepels boter of margarine
Sla wassen en uitslaan. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Sjalotje pellen en snipperen. In zeef tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. In kom tonijn met sjalot, kappertjes, mayonaise, citroensap, ketchup, zout en peper tot smeuïg mengsel roeren.
Sneetjes brood besmeren met boter. Op 4 sneetjes blaadje sla leggen. Met vork tonijnmengsel erover verdelen. Tomaat en paprika erop leggen. Afdekken met besmeerde kant van rest van sneetjes brood. Sandwiches iets aandrukken en met scherp broodmes diagonaal doorsnijden. Op schaal leggen.
4 personen
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Allerhande juli 1993
Andijviesalade met mais
ANDIJVIESALADE MET MAIS
2 eetlepels olie
1 eetlepel sherryazijn
1 blikje maiskorrels
150 gram gesneden andijvie
4 theelepels kappertjes
In een kommetje olie en sherryazijn door elkaar roeren. Mais afgieten. Over 2 schaaltjes mais en andijvie verdelen. Dressing erover schenken. Bestrooien met 2 theelepels kappertjes.
2 personen
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip Culinair juli 1992
2 eetlepels olie
1 eetlepel sherryazijn
1 blikje maiskorrels
150 gram gesneden andijvie
4 theelepels kappertjes
In een kommetje olie en sherryazijn door elkaar roeren. Mais afgieten. Over 2 schaaltjes mais en andijvie verdelen. Dressing erover schenken. Bestrooien met 2 theelepels kappertjes.
2 personen
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip Culinair juli 1992
Groente-nasi
GROENTE-NASI
1 pak Bistro Pangroente à 300 gram
1 ui
2 bosuitjes
2 eetlepels (zonnebloem)olie
1 teentje knoflook
2 eetlepels gedroogde kruidenmix voor nasi
1 pak gekoelde nasi goreng à 1 kilogram
4 eetlepels ketjap
1 theelepel sambal oelek
100 gram taugé
Pangroente in dep bord leggen. In magnetron 2 minuten op helft van vermogen half laten ontdooien. Intussen ui pellen en snipperen. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. In ovenschaal in 1 minuut op vol vermogen verhitten. Ui toevoegen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Uimengsel onafgedekt in 3 minuten op vol vermogen fruiten. Pangroente, kruidenmix en bosuitjes door uimengsel scheppen en afgedekt 3 minuten op vol vermogen mee warmen. Tussentijds een paar keer omscheppen. Nasi goreng, ketjap en sambal toevoegen en erdoor scheppen. Mengsel afgedekt in nog 6 minuten door en door verhitten. Intussen taugé in zeef onder koud stromend water afspoelen. Taugé door nasimengsel scheppen.
Serveren met tomatenkomkommersalade.
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : magnetrongerecht
bron : Allerhande juli 1992
1 pak Bistro Pangroente à 300 gram
1 ui
2 bosuitjes
2 eetlepels (zonnebloem)olie
1 teentje knoflook
2 eetlepels gedroogde kruidenmix voor nasi
1 pak gekoelde nasi goreng à 1 kilogram
4 eetlepels ketjap
1 theelepel sambal oelek
100 gram taugé
Pangroente in dep bord leggen. In magnetron 2 minuten op helft van vermogen half laten ontdooien. Intussen ui pellen en snipperen. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. In ovenschaal in 1 minuut op vol vermogen verhitten. Ui toevoegen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Uimengsel onafgedekt in 3 minuten op vol vermogen fruiten. Pangroente, kruidenmix en bosuitjes door uimengsel scheppen en afgedekt 3 minuten op vol vermogen mee warmen. Tussentijds een paar keer omscheppen. Nasi goreng, ketjap en sambal toevoegen en erdoor scheppen. Mengsel afgedekt in nog 6 minuten door en door verhitten. Intussen taugé in zeef onder koud stromend water afspoelen. Taugé door nasimengsel scheppen.
Serveren met tomatenkomkommersalade.
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : magnetrongerecht
bron : Allerhande juli 1992
Sperziebonen met haring
SPERZIEBONEN MET HARING
1 kleine ui
750 gram sperziebonen
zout
1 kilogram geschrapte nieuwe aardappelen
4 nieuwe haringfilets
1 bekertje zure room
versgemalen peper
3 takjes peterselie
Ui pellen en in ringen snijden. Sperziebonen afhalen, breken en in vergiet wassen.
In pan weinig water met zout aan de kook brengen. Sperziebonen in 25 minuten gaar koken. In andere pan weinig water met zout aan de kook brengen. Aardappelen in 20 minuten bijna gaar koken. In kom zure room doen. Haring erin leggen. Sperziebonen en aardappelen afgieten en in schaal doen. Haringen met zure room erop scheppen. Bestrooien met peper. Uiringen erover verdelen. Peterselie erboven fijn knippen.
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip juli 1980
1 kleine ui
750 gram sperziebonen
zout
1 kilogram geschrapte nieuwe aardappelen
4 nieuwe haringfilets
1 bekertje zure room
versgemalen peper
3 takjes peterselie
Ui pellen en in ringen snijden. Sperziebonen afhalen, breken en in vergiet wassen.
In pan weinig water met zout aan de kook brengen. Sperziebonen in 25 minuten gaar koken. In andere pan weinig water met zout aan de kook brengen. Aardappelen in 20 minuten bijna gaar koken. In kom zure room doen. Haring erin leggen. Sperziebonen en aardappelen afgieten en in schaal doen. Haringen met zure room erop scheppen. Bestrooien met peper. Uiringen erover verdelen. Peterselie erboven fijn knippen.
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip juli 1980
Gepocheerde forel met botersaus
GEPOCHEERDE FOREL MET BOTERSAUS
1 ui
2 geschrapte worteltjes
2 citroenen
4 forellen (1 kilogram)
zout
4 takjes peterselie
¼ theelepel tijm
4 peperkorrels
1 laurierblad
125 gram boter
1 eetlepel dille
Ui pellen en in ringen snijden. Worteltjes in stukken snijden. 1 Citroen wassen en in plakjes snijden. Andere citroen uitpersen. Vis onder koud stromend water wassen. Met keukenpapier droogdeppen. Besprenkelen met citroensap.
In wijde pan 1 liter water met 1 eetlepel zout, worteltjes, 2 takjes peterselie, tijm, peperkorrels en laurierblad aan de kook brengen. Forellen erin leggen. In 10 minuten tegen de kook aan gaar laten worden (pocheren). Intussen schaal en sauskom voorverwarmen. In steelpan boter langzaam smelten. Overdoen in sauskom. Met schuimspaan forellen op schaal scheppen. Rest van peterselie erboven fijn knippen. Dille erover strooien. Garneren met plakjes citroen. Saus apart opdienen.
Groentetip: andijviesla met sinaasappel.
4 personen
voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip juli 1980
1 ui
2 geschrapte worteltjes
2 citroenen
4 forellen (1 kilogram)
zout
4 takjes peterselie
¼ theelepel tijm
4 peperkorrels
1 laurierblad
125 gram boter
1 eetlepel dille
Ui pellen en in ringen snijden. Worteltjes in stukken snijden. 1 Citroen wassen en in plakjes snijden. Andere citroen uitpersen. Vis onder koud stromend water wassen. Met keukenpapier droogdeppen. Besprenkelen met citroensap.
In wijde pan 1 liter water met 1 eetlepel zout, worteltjes, 2 takjes peterselie, tijm, peperkorrels en laurierblad aan de kook brengen. Forellen erin leggen. In 10 minuten tegen de kook aan gaar laten worden (pocheren). Intussen schaal en sauskom voorverwarmen. In steelpan boter langzaam smelten. Overdoen in sauskom. Met schuimspaan forellen op schaal scheppen. Rest van peterselie erboven fijn knippen. Dille erover strooien. Garneren met plakjes citroen. Saus apart opdienen.
Groentetip: andijviesla met sinaasappel.
4 personen
voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip juli 1980
Abonneren op:
Posts (Atom)