zondag 28 november 2021

Bonen met kokossaus uit Zanzibar (Zanzibar, Tanzania)

BONEN MET KOKOSSAUS UIT ZANZIBAR

Voor een authentieke versie kunt u in plaats van bataat verse vis, schaal- of schelpdieren gebruiken.

6 eetlepels olie
450 gram bataten, in blokjes van 2 centimeter
1 grote ui, fijngehakt
6 tenen knoflook, uitgeperst
5 centimeter gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 zwarte peperkorrels, grof gemalen
6 kruidnagels, grofgemalen
4 kardemompeulen, opengemaakt
2 theelepels gemalen kurkuma
6 groene chilipepers, overlangs in vieren gesneden
handvol vers korianderblad
400 milliliter kokosmelk uit blik
450 gram gare bonen (bijvoorbeeld oog- of pintobonen)
zout


Verhit de helft van de olie in een zware pan en bak hierin de bataten tot ze bijna gaar zijn. Houd apart.
Verhit de resterende olie en bak hierin de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn. Voeg alle specerijen, de chilipepers en koriander toe en roerbak 3 minuten. Voeg de kokosmelk, bataten en bonen toe. Laat alles zachtjes sudderen tot de bataten gaar zijn. Breng op smaak met zout.

4 - 6 personen

gebied : Zanzibar, Tanzania
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Kruidige thee of koffie (Oost- en Noord-Afrika)

KRUIDIGE THEE OF KOFFIE

5 deciliter water
1/8 theelepel specerijen voor thee of koffie
een stukje geschilde gemberwortel
theebladeren, oploskoffie of gemalen koffie


Breng 5 deciliter water aan de kook in een pannetje. Voeg 1/8 theelepel specerijen voor thee of koffie toe, plus een stukje geschilde gemberwortel. Draai het vuur laag en laat dit 2 - 5 minuten trekken. Gebruik dit gekruide water om over theebladeren te schenken in een theepot, of voor oploskoffie. Maakt u filterkoffie, voeg de specerijen dan toe aan de gemalen koffie in het filter.

Voor 5 deciliter thee of koffie.

gebied : Oost- en Noord-Afrika
gerechtsoort : drank

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Jebenna-koffie (Ethiopië en Eritrea)

JEBENNA-KOFFIE

Een jebenna is een speciale aardewerken pot, die uitsluitend voor koffie gebruikt wordt. Koffie is een van de voornaamste landbouwproducten uit Ethiopië. Ethiopiërs drinken graag koffie van versgebrande en -gemalen koffiebonen.

KOFFIEBONEN BRANDEN

Verhit een zware koekenpan 2 minuten. Doe 250 g ongebrande koffiebonen in de pan, draai het vuur laag en rooster de bonen onder voortdurend omscheppen circa 7 minuten. Haal de pan van het vuur en schep de bonen nog 1 minuut om. Laat de bonen op een dienblad of op een vel aluminiumfolie glijden. Laat ze volledig afkoelen. Maal de bonen fijn in een vijzel of koffiemolen.

KOFFIE ZETTEN

5 dl water
50 g gebrande en gemalen koffie
1/8 theelepel gemengde specerijen
stukje verse gemberwortel, geschild


Doe water, koffie, specerijen en gember in een jebenna. Plaats deze op matig vuur en breng de koffie zachtjes aan de kook. Let op of zich schuim vormt; haal de jebenna dan van het vuur. Plaats de jebenna weer op het vuur als het schuim verdwijnt. Laat de koffie op deze manier 10 minuten trekken. Haal dan de jebenna van het vuur en zet hem neer. Zorg dat hij enigzins schuin naar voren helt, dan kan het koffiedik bezinken. Schenk de koffie langzaam in kleine kopjes zonder oren. Geef hierbij lekkere hapjes, bijvoorbeeld geroosterde granen, peulvruchten of een stukje injera met zout.

2 personen

land : Ethiopië en Eritrea
gerechtsoort : drank

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Sinsin (Somalië en Kenia)

SINSIN (ZOETE GEROOSTERDE-SESAMBALLETJES)

Sinsin is een zoete lekkernij uit Somalië en Kenia. In drukke steden als Mombassa worden deze sesamballetjes op straat verkocht.

260 gram sesamzaad
150 gram suiker


Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan ophoog vuur tot het goudbruin wordt en begint te geuren; roer voortdurend om aanbranden te voorkomen. Zet het apart.
Smelt de suiker in een pan op zeer laag vuur al roerend met een pollepel tot de suiker begint te karamelliseren. Roer het sesamzaad erdoor. Neem de pan van het vuur (laat het mengsel iets afkoelen!) en wrijf je handen in met een beetje bakolie. Pak wat van het mengsel op en rol er tussen je ingeoliede handen kleine balletjes van.

4 - 6 personen

gebied : Somalië en Kenia
gerechtsoort : snoep

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Dabo Kolo (Ethiopië)

DABO KOLO (KNAPPERIGE, GEKRUIDE BROODSNACK UIT ETHIOPIË)

Deze stukjes geroosterd brood vormen in feite de Ethiopische variant van chips. Verrassend genoeg wordt deze hartige snack gegeten bij de koffie, net zoals popcorn en pinda’s! In dit recept wordt er nog wat maanzaad in het deeg verwerkt, wat voor een heerlijke nootachtige smaak zorgt.

350 gram bloem
125 gram volkorenmeel
1 eetlepel suiker
½ theelepel zout
60 milliliter olie, plus extra voor het invetten
1 eetlepel grof zeezout
2 eetlepels berbere
2 eetlepels maanzaad


Verwarm de oven voor op 175°C. Zeef intussen in een grote mengkom de bloem, het meel, de suiker en het zout. Roer de olie erdoor en meng er geleidelijk 250 milliliter water door, tot het mengsel dik en stevig wordt. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het tot een vast deeg. Verdeel dit in tweeën en rol elk stuk uit tot een vierkant van 30 x 30 centimeter. Bestrooi dit met een vierde van het zeezout, de berbere en het maanzaad. Vouw beide stukken deeg in tweeën, rol ze nog een keer uit en snijd ze in lange, dunne repen. Snijd elke reep in hapklare stukjes van 4 centimeter. Leg een deel van de stukjes op een ingevette bakplaat en bak ze 20 minuten in de oven. Schud ze af en toe om zodat ze gelijkmatig kleuren. Herhaal met e rest van de deegstukjes, totdat alles gebakken is. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje.
Hoewel niet gebruikelijk in het land van herkomst, smaakt deze snack heerlijk bij koud bier.

6 personen

gebied : Ethiopië
gerechtsoort : snack

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick