zondag 28 november 2021

Jebenna-koffie (Ethiopië en Eritrea)

JEBENNA-KOFFIE

Een jebenna is een speciale aardewerken pot, die uitsluitend voor koffie gebruikt wordt. Koffie is een van de voornaamste landbouwproducten uit Ethiopië. Ethiopiërs drinken graag koffie van versgebrande en -gemalen koffiebonen.

KOFFIEBONEN BRANDEN

Verhit een zware koekenpan 2 minuten. Doe 250 g ongebrande koffiebonen in de pan, draai het vuur laag en rooster de bonen onder voortdurend omscheppen circa 7 minuten. Haal de pan van het vuur en schep de bonen nog 1 minuut om. Laat de bonen op een dienblad of op een vel aluminiumfolie glijden. Laat ze volledig afkoelen. Maal de bonen fijn in een vijzel of koffiemolen.

KOFFIE ZETTEN

5 dl water
50 g gebrande en gemalen koffie
1/8 theelepel gemengde specerijen
stukje verse gemberwortel, geschild


Doe water, koffie, specerijen en gember in een jebenna. Plaats deze op matig vuur en breng de koffie zachtjes aan de kook. Let op of zich schuim vormt; haal de jebenna dan van het vuur. Plaats de jebenna weer op het vuur als het schuim verdwijnt. Laat de koffie op deze manier 10 minuten trekken. Haal dan de jebenna van het vuur en zet hem neer. Zorg dat hij enigzins schuin naar voren helt, dan kan het koffiedik bezinken. Schenk de koffie langzaam in kleine kopjes zonder oren. Geef hierbij lekkere hapjes, bijvoorbeeld geroosterde granen, peulvruchten of een stukje injera met zout.

2 personen

land : Ethiopië en Eritrea
gerechtsoort : drank

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Geen opmerkingen: