DABO KOLO (KNAPPERIGE, GEKRUIDE BROODSNACK UIT ETHIOPIË)
Deze stukjes geroosterd brood vormen in feite de Ethiopische variant van chips. Verrassend genoeg wordt deze hartige snack gegeten bij de koffie, net zoals popcorn en pinda’s! In dit recept wordt er nog wat maanzaad in het deeg verwerkt, wat voor een heerlijke nootachtige smaak zorgt.
350 gram bloem
125 gram volkorenmeel
1 eetlepel suiker
½ theelepel zout
60 milliliter olie, plus extra voor het invetten
1 eetlepel grof zeezout
2 eetlepels berbere
2 eetlepels maanzaad
Verwarm de oven voor op 175°C. Zeef intussen in een grote mengkom de bloem, het meel, de suiker en het zout. Roer de olie erdoor en meng er geleidelijk 250 milliliter water door, tot het mengsel dik en stevig wordt. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het tot een vast deeg. Verdeel dit in tweeën en rol elk stuk uit tot een vierkant van 30 x 30 centimeter. Bestrooi dit met een vierde van het zeezout, de berbere en het maanzaad. Vouw beide stukken deeg in tweeën, rol ze nog een keer uit en snijd ze in lange, dunne repen. Snijd elke reep in hapklare stukjes van 4 centimeter. Leg een deel van de stukjes op een ingevette bakplaat en bak ze 20 minuten in de oven. Schud ze af en toe om zodat ze gelijkmatig kleuren. Herhaal met e rest van de deegstukjes, totdat alles gebakken is. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje.
Hoewel niet gebruikelijk in het land van herkomst, smaakt deze snack heerlijk bij koud bier.
6 personen
gebied : Ethiopië
gerechtsoort : snack
bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick
zondag 28 november 2021
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten