NAM SOM KRATIEN (KNOFLOOKSAUS MET AZIJN)
2 à 3 rode pepers
3 teentjes knoflook
2 eetlepels suiker
4 eetlepels blanke azijn
zout naar smaak
Hak de rode pepers (met het zaad) klein en doe ze met de gesnipperde teentjes knoflook in de blender. Voeg suiker en azijn toe en maak er een fijne puree van. Doe er eventueel wat zout bij.
In plaats van rode pepers kan men ook 2 à 3 theelepels sambal ulek gebruiken.
4 personen
land : Thailand
gerechtsoort : saus
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
dinsdag 13 augustus 2019
Khao Suey (Thailand)
KHAO SUEY (GESTOOMDE RIJST)
500 gram langkorrelige (droogkokende) rijst
3 koppen water
Doe de rijst in een pan en voeg het water toe. Breng alles al roerende aan de kook.
Temper de hittebron en laat de rijst zachtjes koken - zonder deksel op de pan - tot het vocht verdwenen is. Schep de rijst in een stoompan en stoom ze boven kokend water in 20 à 25 minuten mooi droog en gaar.
6 - 8 personen
land : Thailand
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
500 gram langkorrelige (droogkokende) rijst
3 koppen water
Doe de rijst in een pan en voeg het water toe. Breng alles al roerende aan de kook.
Temper de hittebron en laat de rijst zachtjes koken - zonder deksel op de pan - tot het vocht verdwenen is. Schep de rijst in een stoompan en stoom ze boven kokend water in 20 à 25 minuten mooi droog en gaar.
6 - 8 personen
land : Thailand
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Basisrecept mais koken
BASISRECEPT MAÏS KOKEN
4 maiskolven
2 eetlepels suiker
Van maiskolven bladeren en draden verwijderen. Draden eventueel weg borstelen. In pan met 2 liter water (zonder zout) aan de kook brengen. Maiskolven en suiker toevoegen. Met deksel op pan in 15 minuten gaarkoken (als inprikken gemakkelijk gaat). In vergiet laten uitlekken. Eventueel korrels losmaken door met scherp mesje van boven naar beneden te schrappen.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip november 1979
4 maiskolven
2 eetlepels suiker
Van maiskolven bladeren en draden verwijderen. Draden eventueel weg borstelen. In pan met 2 liter water (zonder zout) aan de kook brengen. Maiskolven en suiker toevoegen. Met deksel op pan in 15 minuten gaarkoken (als inprikken gemakkelijk gaat). In vergiet laten uitlekken. Eventueel korrels losmaken door met scherp mesje van boven naar beneden te schrappen.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip november 1979
Chili aardappelen (Chili)
CHILI AARDAPPELEN
4 eetlepels maisolie of boter
1 theelepel mosterdzaad
6 - 8 geschilde aardappelen
peper uit de molen
zout
mespunt chilipoeder
flinke mespunt kerrie
flinke mespunt korianderpoeder
stukje asem, zo groot als een walnoot
2 groene paprika’s
2 eetlepels kokosmeel
Verwarm de olie, strooi er het mosterdzaad in en bak dit, steeds roerende, tot de zaadjes barsten. Neem de pan van het fornuis. Snijd de aardappelen in blokjes van 1½ bij 1½ centimeter. Droog de blokjes aardappel met keukenpapier en bak ze in de olie met mosterdzaad, peper, zout, chilipoeder, kerrie en koriander langzaam mooi van kleur. Doe dan het deksel op de pan en draai de warmtebron zo laag mogelijk. Maak de asem met 4 eetlepels warm water vloeibaar, verwijder vezels en pitjes en doe het asemwater bij de aardappelen. Was en droog de paprika’s, snijd ze overlangs door en verwijder zaadlijsten met zaad. Snijd de paprika’s in smalle repen, stoof deze met de aardappelen gaar. Voeg de kokos toe en wat warm water om aanzetten te voorkomen en serveer de aardappelen met gestoofd vlees en een salade.
4 personen
gebied : Chili
gerechtsoort : aardappelgerecht
bron : De keuken van Noord- en Zuid-Amerika / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis
4 eetlepels maisolie of boter
1 theelepel mosterdzaad
6 - 8 geschilde aardappelen
peper uit de molen
zout
mespunt chilipoeder
flinke mespunt kerrie
flinke mespunt korianderpoeder
stukje asem, zo groot als een walnoot
2 groene paprika’s
2 eetlepels kokosmeel
Verwarm de olie, strooi er het mosterdzaad in en bak dit, steeds roerende, tot de zaadjes barsten. Neem de pan van het fornuis. Snijd de aardappelen in blokjes van 1½ bij 1½ centimeter. Droog de blokjes aardappel met keukenpapier en bak ze in de olie met mosterdzaad, peper, zout, chilipoeder, kerrie en koriander langzaam mooi van kleur. Doe dan het deksel op de pan en draai de warmtebron zo laag mogelijk. Maak de asem met 4 eetlepels warm water vloeibaar, verwijder vezels en pitjes en doe het asemwater bij de aardappelen. Was en droog de paprika’s, snijd ze overlangs door en verwijder zaadlijsten met zaad. Snijd de paprika’s in smalle repen, stoof deze met de aardappelen gaar. Voeg de kokos toe en wat warm water om aanzetten te voorkomen en serveer de aardappelen met gestoofd vlees en een salade.
4 personen
gebied : Chili
gerechtsoort : aardappelgerecht
bron : De keuken van Noord- en Zuid-Amerika / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis
Abonneren op:
Posts (Atom)