BONENMAALTIJDSALADE MET TOMAAT EN ROQUEFORT
150 gram sperziebonen
150 gram tuinbonen
zout
2 vleestomaten
1 kleine rode ui
3 eetlepels olie
1 eetlepel rode wijnazijn
½ eetlepel mosterd
1 theelepel honing
1 theelepel tijm
vers gemalen peper
1 blikje kidneybonen (200 gram)
100 gram roquefort
2 takjes peterselie
Kook de schoongemaakte en gewassen sperziebonen 5 minuten in weinig water met zout. Voeg de tuinbonen toe en kook de bonen in nog 7 minuten gaar. Giet ze af. Was de tomaten en snijd ze in vieren. Verwijder het vocht en de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pel en snipper de ui. Klop een sausje van de olie, de azijn, de mosterd, de honing, de tijm, zout en peper. Giet de kidneybonen af.
Schep de sperziebonen, de tuinbonen, de kidneybonen, de ui en e tomaat door elkaar. Schenk het sausje erover. Verkruimel de roquefort erboven. Maal er peper boven en knip de peterselie erboven fijn.
Lekker met warme pistolets met olijvenpasta.
2 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Menu 14 juli 1993
zondag 15 juli 2018
Romige maïssoep met bieslook
ROMIGE MAÏSSOEP MET BIESLOOK
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
2 deciliter melk
80 gram roomkaas met kruiden en knoflook
200 gram maïskorrels
zout
peper
15 sprietjes (knoflook)bieslook
Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk en 2 deciliter water toe. Voeg de roomkaas en de maïs toe en laat e roomkaas onder af en toe roeren smelten. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knip de bieslook erboven fijn.
2 personen
voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Menu 14 juli 1993
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
2 deciliter melk
80 gram roomkaas met kruiden en knoflook
200 gram maïskorrels
zout
peper
15 sprietjes (knoflook)bieslook
Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk en 2 deciliter water toe. Voeg de roomkaas en de maïs toe en laat e roomkaas onder af en toe roeren smelten. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knip de bieslook erboven fijn.
2 personen
voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Menu 14 juli 1993
Ensalada de Papas (Mexico)
ENSALADA DE PAPAS (KRIELTJES-SALADE)
500 gram panklare krielaardappeltjes
zout
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels fijngehakte peterselie
peper
Kook de aardappeltjes gaar. Schep de olie en het citroensap door de nog warme aardappeltjes. Laat de salade afkoelen en schep er de peterselie en zout en peper door.
4 personen
gebied : Mexico
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Menu 13 juli 1994
500 gram panklare krielaardappeltjes
zout
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels fijngehakte peterselie
peper
Kook de aardappeltjes gaar. Schep de olie en het citroensap door de nog warme aardappeltjes. Laat de salade afkoelen en schep er de peterselie en zout en peper door.
4 personen
gebied : Mexico
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Menu 13 juli 1994
Gegratineerde tomaatjes met garnalen
GEGRATINEERDE TOMAATJES MET GARNALEN
12 kleine tomaatjes
zout
peper
50 gram zachte kruidenboter
2 eetlepels Parmezaanse kaas
150 gram Noorse garnalen
50 gram postelein
Tomaten wassen. Van bolle kant kapje afsnijden. Met theelepel tomaten uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Tomaten tot gebruik omgekeerd op bord zetten. In kopje kruidenboter en Parmezaanse kaas door elkaar roeren. In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken. In elk tomaatje klontje kruidenboter scheppen. Tomaatjes vullen met garnalen. In elk tomaatje 3 garnalen over de rand hangen. Op garnalen 2 theelepels kruidenboter leggen. Tomaten in lage ovenschaal zetten en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Postelein wassen en over 4 bordjes verdelen.
Oven voorverwarmen op 200°C. Tomaten in 20 minuten heet laten worden. Tomaatjes op vier bordjes zetten. Postelein er ter garnering tussen leggen.
Lekker met stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 30 minuten
gerechtsoort : tussengerecht
bron : Tip juli 1991
12 kleine tomaatjes
zout
peper
50 gram zachte kruidenboter
2 eetlepels Parmezaanse kaas
150 gram Noorse garnalen
50 gram postelein
Tomaten wassen. Van bolle kant kapje afsnijden. Met theelepel tomaten uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Tomaten tot gebruik omgekeerd op bord zetten. In kopje kruidenboter en Parmezaanse kaas door elkaar roeren. In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken. In elk tomaatje klontje kruidenboter scheppen. Tomaatjes vullen met garnalen. In elk tomaatje 3 garnalen over de rand hangen. Op garnalen 2 theelepels kruidenboter leggen. Tomaten in lage ovenschaal zetten en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Postelein wassen en over 4 bordjes verdelen.
Oven voorverwarmen op 200°C. Tomaten in 20 minuten heet laten worden. Tomaatjes op vier bordjes zetten. Postelein er ter garnering tussen leggen.
Lekker met stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 30 minuten
gerechtsoort : tussengerecht
bron : Tip juli 1991
Mosselsalade met radijs
MOSSELSALADE MET RADIJS
600 gram aardappelen
1 kruidenbouillontablet
3 tomaten
1 komkommer
1 ui
1 bosje radijs
1 kropsla
1 eetlepel slasaus
1 bekertje zure room
3 eetlepels witte wijn
zout
peper
300 gram gekookte mosselen
½ bakje tuinkers
Aardappelen schillen en wassen. In pan met water en bouillontablet, aardappelen in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In plakjes snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. Van radijsjes blad en worteltjes verwijderen. Wassen en in plakjes snijden. Sla wassen en uitslaan. In stukken scheuren. In kommetje doen: slasaus, zure room, witte wijn, zout en peper. Tot sausje roeren. In kom doen: aardappel, tomaat, komkommer, ui, radijs en mosselen. Door elkaar scheppen.
Slaschaal met sla bekleden. Mosselsalade erin scheppen. Sausje erover schenken. Tuinkers erboven van bedje knippen.
Lekker met bruin stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 65 / 5 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Tip juli 1981
600 gram aardappelen
1 kruidenbouillontablet
3 tomaten
1 komkommer
1 ui
1 bosje radijs
1 kropsla
1 eetlepel slasaus
1 bekertje zure room
3 eetlepels witte wijn
zout
peper
300 gram gekookte mosselen
½ bakje tuinkers
Aardappelen schillen en wassen. In pan met water en bouillontablet, aardappelen in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In plakjes snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. Van radijsjes blad en worteltjes verwijderen. Wassen en in plakjes snijden. Sla wassen en uitslaan. In stukken scheuren. In kommetje doen: slasaus, zure room, witte wijn, zout en peper. Tot sausje roeren. In kom doen: aardappel, tomaat, komkommer, ui, radijs en mosselen. Door elkaar scheppen.
Slaschaal met sla bekleden. Mosselsalade erin scheppen. Sausje erover schenken. Tuinkers erboven van bedje knippen.
Lekker met bruin stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 65 / 5 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Tip juli 1981
Thaise wraps met krab en mie (Thailand)
THAISE WRAPS MET KRAB EN MIE
100 gram (mungbonen)noedels
12 gedroogde rijstvellen met een doorsnede van 22 centimeter
250 gram gekookt krabvlees of surimi, in reepjes
250 gram wortels, in heel dunne reepjes
8 eetlepels fijngesneden korianderblad
4 eetlepels kleine (Thaise) basilicumblaadjes
4 eetlepels zoete chilisaus
2 eetlepels geraspte limoenschil
DIPSAUS
1 theelepel kristalsuiker
4 eetlepels vissaus
2 eetlepels witte wijnazijn
1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
2 eetlepels fijngesneden koriander
Los voor de dipsaus de suiker op in 1 ½ deciliter water. Roer de vissaus, azijn, rode peper en koriander erdoor.
Breng voor de wraps water aan de kook. Leg de noedels in een zeef, schenk het kokende water eroverheen en laat ze uitlekken. Leg de rijstvellen een voor een even in lauwwarm water tot ze zacht zijn. Leg ze los van elkaar op een schone theedoek. Schep in het midden wat noedels, krab, wortel, koriander, basilicum, chilisaus en geraspte limoenschil. Vouw de bovenkant over de vulling en rol de rijstvellen vanaf de zijkant op (1 kant blijft open).
Serveer de wraps met het dipsausje.
12 personen
voedingswaarde : 105 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Thailand
gerechtsoort : snack
bron : Tip Culinair juli 2001
100 gram (mungbonen)noedels
12 gedroogde rijstvellen met een doorsnede van 22 centimeter
250 gram gekookt krabvlees of surimi, in reepjes
250 gram wortels, in heel dunne reepjes
8 eetlepels fijngesneden korianderblad
4 eetlepels kleine (Thaise) basilicumblaadjes
4 eetlepels zoete chilisaus
2 eetlepels geraspte limoenschil
DIPSAUS
1 theelepel kristalsuiker
4 eetlepels vissaus
2 eetlepels witte wijnazijn
1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
2 eetlepels fijngesneden koriander
Los voor de dipsaus de suiker op in 1 ½ deciliter water. Roer de vissaus, azijn, rode peper en koriander erdoor.
Breng voor de wraps water aan de kook. Leg de noedels in een zeef, schenk het kokende water eroverheen en laat ze uitlekken. Leg de rijstvellen een voor een even in lauwwarm water tot ze zacht zijn. Leg ze los van elkaar op een schone theedoek. Schep in het midden wat noedels, krab, wortel, koriander, basilicum, chilisaus en geraspte limoenschil. Vouw de bovenkant over de vulling en rol de rijstvellen vanaf de zijkant op (1 kant blijft open).
Serveer de wraps met het dipsausje.
12 personen
voedingswaarde : 105 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Thailand
gerechtsoort : snack
bron : Tip Culinair juli 2001
Cajun garnalen (Louisiana, Verenigde Staten)
CAJUN GARNALEN
175 gram ongezouten roomboter of margarine
4 teentjes knoflook, fijngesneden
½ rode peper, in heel dunne reepjes
1 eetlepel fijngesneden basilicum
2 theelepels rozemarijnnaaldjes
1½ theelepel fijngesneden oregano
2 deciliter visbouillon
3 theelepels citroensap
2 theelepels worcestersaus
1 theelepel paprikapoeder
1½ theelepel mosterdpoeder
zout
cayennepeper
500 gram middelgrote ongepelde rauwe garnalen
2 lente-uitjes, in ringetjes
½ - 1 maisbrood, ongesneden, in repen
Smelt de boter op matig vuur in een pan met dikke bodem (niet laten kleuren). Voeg de knoflook, rode peper, basilicum, rozemarijn en oregano toe en bak dit al omscheppend 5 minuten. Voeg de visbouillon, citroensap, worcestersaus, paprikapoeder, mosterdpoeder en zout en cayennepeper naar smaak toe en verwarm het geheel al omscheppend nog 5 minuten. Voeg de garnalen toe en verwarm ze al omscheppend 3 - 5 minuten mee tot ze roze en ondoorzichtig zijn. Voeg de lente-ui toe en laat het gerecht door en door warm worden.
Serveer met het maisbrood.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Culinair juli 2001
175 gram ongezouten roomboter of margarine
4 teentjes knoflook, fijngesneden
½ rode peper, in heel dunne reepjes
1 eetlepel fijngesneden basilicum
2 theelepels rozemarijnnaaldjes
1½ theelepel fijngesneden oregano
2 deciliter visbouillon
3 theelepels citroensap
2 theelepels worcestersaus
1 theelepel paprikapoeder
1½ theelepel mosterdpoeder
zout
cayennepeper
500 gram middelgrote ongepelde rauwe garnalen
2 lente-uitjes, in ringetjes
½ - 1 maisbrood, ongesneden, in repen
Smelt de boter op matig vuur in een pan met dikke bodem (niet laten kleuren). Voeg de knoflook, rode peper, basilicum, rozemarijn en oregano toe en bak dit al omscheppend 5 minuten. Voeg de visbouillon, citroensap, worcestersaus, paprikapoeder, mosterdpoeder en zout en cayennepeper naar smaak toe en verwarm het geheel al omscheppend nog 5 minuten. Voeg de garnalen toe en verwarm ze al omscheppend 3 - 5 minuten mee tot ze roze en ondoorzichtig zijn. Voeg de lente-ui toe en laat het gerecht door en door warm worden.
Serveer met het maisbrood.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Culinair juli 2001
Abonneren op:
Posts (Atom)