zondag 15 juli 2018

Bonenmaaltijdsalade met tomaat en roquefort

BONENMAALTIJDSALADE MET TOMAAT EN ROQUEFORT

150 gram sperziebonen
150 gram tuinbonen
zout
2 vleestomaten
1 kleine rode ui
3 eetlepels olie
1 eetlepel rode wijnazijn
½ eetlepel mosterd
1 theelepel honing
1 theelepel tijm
vers gemalen peper
1 blikje kidneybonen (200 gram)
100 gram roquefort
2 takjes peterselie


Kook de schoongemaakte en gewassen sperziebonen 5 minuten in weinig water met zout. Voeg de tuinbonen toe en kook de bonen in nog 7 minuten gaar. Giet ze af. Was de tomaten en snijd ze in vieren. Verwijder het vocht en de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pel en snipper de ui. Klop een sausje van de olie, de azijn, de mosterd, de honing, de tijm, zout en peper. Giet de kidneybonen af.
Schep de sperziebonen, de tuinbonen, de kidneybonen, de ui en e tomaat door elkaar. Schenk het sausje erover. Verkruimel de roquefort erboven. Maal er peper boven en knip de peterselie erboven fijn.
Lekker met warme pistolets met olijvenpasta.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Menu 14 juli 1993

Romige maïssoep met bieslook

ROMIGE MAÏSSOEP MET BIESLOOK

2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
2 deciliter melk
80 gram roomkaas met kruiden en knoflook
200 gram maïskorrels
zout
peper
15 sprietjes (knoflook)bieslook


Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk en 2 deciliter water toe. Voeg de roomkaas en de maïs toe en laat e roomkaas onder af en toe roeren smelten. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knip de bieslook erboven fijn.

2 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 14 juli 1993

Ensalada de Papas (Mexico)

ENSALADA DE PAPAS (KRIELTJES-SALADE)

500 gram panklare krielaardappeltjes
zout
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels fijngehakte peterselie
peper


Kook de aardappeltjes gaar. Schep de olie en het citroensap door de nog warme aardappeltjes. Laat de salade afkoelen en schep er de peterselie en zout en peper door.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 13 juli 1994

Gegratineerde tomaatjes met garnalen

GEGRATINEERDE TOMAATJES MET GARNALEN

12 kleine tomaatjes
zout
peper
50 gram zachte kruidenboter
2 eetlepels Parmezaanse kaas
150 gram Noorse garnalen
50 gram postelein


Tomaten wassen. Van bolle kant kapje afsnijden. Met theelepel tomaten uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Tomaten tot gebruik omgekeerd op bord zetten. In kopje kruidenboter en Parmezaanse kaas door elkaar roeren. In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken. In elk tomaatje klontje kruidenboter scheppen. Tomaatjes vullen met garnalen. In elk tomaatje 3 garnalen over de rand hangen. Op garnalen 2 theelepels kruidenboter leggen. Tomaten in lage ovenschaal zetten en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Postelein wassen en over 4 bordjes verdelen.
Oven voorverwarmen op 200°C. Tomaten in 20 minuten heet laten worden. Tomaatjes op vier bordjes zetten. Postelein er ter garnering tussen leggen.
Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 30 minuten

gerechtsoort : tussengerecht

bron : Tip juli 1991

Mosselsalade met radijs

MOSSELSALADE MET RADIJS

600 gram aardappelen
1 kruidenbouillontablet
3 tomaten
1 komkommer
1 ui
1 bosje radijs
1 kropsla
1 eetlepel slasaus
1 bekertje zure room
3 eetlepels witte wijn
zout
peper
300 gram gekookte mosselen
½ bakje tuinkers


Aardappelen schillen en wassen. In pan met water en bouillontablet, aardappelen in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In plakjes snijden. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. Van radijsjes blad en worteltjes verwijderen. Wassen en in plakjes snijden. Sla wassen en uitslaan. In stukken scheuren. In kommetje doen: slasaus, zure room, witte wijn, zout en peper. Tot sausje roeren. In kom doen: aardappel, tomaat, komkommer, ui, radijs en mosselen. Door elkaar scheppen.
Slaschaal met sla bekleden. Mosselsalade erin scheppen. Sausje erover schenken. Tuinkers erboven van bedje knippen.
Lekker met bruin stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 65 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1981

Thaise wraps met krab en mie (Thailand)

THAISE WRAPS MET KRAB EN MIE

100 gram (mungbonen)noedels
12 gedroogde rijstvellen met een doorsnede van 22 centimeter
250 gram gekookt krabvlees of surimi, in reepjes
250 gram wortels, in heel dunne reepjes
8 eetlepels fijngesneden korianderblad
4 eetlepels kleine (Thaise) basilicumblaadjes
4 eetlepels zoete chilisaus
2 eetlepels geraspte limoenschil

DIPSAUS
1 theelepel kristalsuiker
4 eetlepels vissaus
2 eetlepels witte wijnazijn
1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
2 eetlepels fijngesneden koriander


Los voor de dipsaus de suiker op in 1 ½ deciliter water. Roer de vissaus, azijn, rode peper en koriander erdoor.
Breng voor de wraps water aan de kook. Leg de noedels in een zeef, schenk het kokende water eroverheen en laat ze uitlekken. Leg de rijstvellen een voor een even in lauwwarm water tot ze zacht zijn. Leg ze los van elkaar op een schone theedoek. Schep in het midden wat noedels, krab, wortel, koriander, basilicum, chilisaus en geraspte limoenschil. Vouw de bovenkant over de vulling en rol de rijstvellen vanaf de zijkant op (1 kant blijft open).
Serveer de wraps met het dipsausje.

12 personen

voedingswaarde : 105 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : snack

bron : Tip Culinair juli 2001

Cajun garnalen (Louisiana, Verenigde Staten)

CAJUN GARNALEN

175 gram ongezouten roomboter of margarine
4 teentjes knoflook, fijngesneden
½ rode peper, in heel dunne reepjes
1 eetlepel fijngesneden basilicum
2 theelepels rozemarijnnaaldjes
1½ theelepel fijngesneden oregano
2 deciliter visbouillon
3 theelepels citroensap
2 theelepels worcestersaus
1 theelepel paprikapoeder
1½ theelepel mosterdpoeder
zout
cayennepeper
500 gram middelgrote ongepelde rauwe garnalen
2 lente-uitjes, in ringetjes
½ - 1 maisbrood, ongesneden, in repen


Smelt de boter op matig vuur in een pan met dikke bodem (niet laten kleuren). Voeg de knoflook, rode peper, basilicum, rozemarijn en oregano toe en bak dit al omscheppend 5 minuten. Voeg de visbouillon, citroensap, worcestersaus, paprikapoeder, mosterdpoeder en zout en cayennepeper naar smaak toe en verwarm het geheel al omscheppend nog 5 minuten. Voeg de garnalen toe en verwarm ze al omscheppend 3 - 5 minuten mee tot ze roze en ondoorzichtig zijn. Voeg de lente-ui toe en laat het gerecht door en door warm worden.
Serveer met het maisbrood.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair juli 2001