zondag 27 december 2020

Dhalsoep

DHALSOEP

Gebruik voor deze stevige en een tikkeltje hete soep gele of rode linzen.

350 gram rode of gele linzen
8 ½ deciliter water of bouillon
4 uitgelekte en geplette tomaten uit blik
1 in de lengte doorgesneden groene chili, zonder zaadjes
2 eetlepels volle yoghurt of zure room
15 gram boter
1 gesnipperde ui
zout
versgemalen zwarte peper
1 - 2 takjes vers gehakte koriander


Spoel de linzen goed af met water. Doe water of bouillon in een grote soeppan en voeg de uitgelekte linzen toe. Breng de linzen in een afgedekte pan op matig vuur aan de kook. Laat ze 10 - 15 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn. Voeg zo nodig extra water toe. Haal de pan van het vuur. Roer de linzen fijn met een garde of houten lepel. Zet de pan terug op het vuur en voeg de tomaten en chili toe. Laat alles 2 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en laat het geheel even afkoelen. Roer er de yoghurt of zure room doorheen. Verwarm de soep, maar laat hem niet koken. Smelt de boter in een pan en fruit hierin zachtjes de ui. Haal de chili uit de soep en breng hem op smaak met zout en peper. Strooi er de koriander en de uitjes overheen. Direct serveren.
Serveersuggestie: Geef er sneetjes volkorenbrood met boter of warme pistolets bij.
Variatie: Gebruik verse, gepelde pomodori-tomaten in plaats van tomaten uit blik. Neem crème fraîche in plaats van yoghurt of zure room.
Tip van de kok: De gekookte linzen kunt u in de keukenmachine of de blender pureren.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 15 - 20 / 15 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie : Renske de Boer