maandag 14 september 2020

Salade met aardbeien en geitenkaas

SALADE MET AARDBEIEN EN GEITENKAAS 

Door het marineren krijgen de aardbeien een heerlijke versterkte smaak, die heel goed combineert met de licht zoute geitenkaas. 

1 eetlepel vloeibare honing 
4 eetlepels balsamicoazijn 
250 gram aardbeien, kroontjes verwijderd, in vieren 
4 takjes basilicum, blaadjes in reepjes 
6 eetlepels olijfolie 
1 theelepel dijonmosterd 
zout 
vers gemalen 4 seizoenenpeper 
2 eetlepels pijnboompitten 
75 gram veldsla 
50 gram babyleaves (slamix van kleine blaadjes) 
200 gram verse geitenkaas, grof verkruimeld 

Klop voor de marinade de honing en balsamicoazijn goed door elkaar. Schep in een schaal de aardbeien, marinade en de helft van het basilicum door elkaar. Dek de schaal af en laat de aardbeien in de koelkast 2 uur marineren. Zeef de aardbeien en vang de marinade op. Klop 3 eetlepels van de marinade met de olie, mosterd en zout en peper naar smaak tot een dressing. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de veldsla en babyleaves over 4 borden en besprenkel met wat dressing. Verdeel de aardbeien en geitenkaas erover en bestrooi met peper, de rest van het basilicum en de pijnboompitten. Geef de rest van de dressing er apart bij. Lekker met ciabatta en roomboter. 

4 personen 

voedingswaarde : 300 kcal p.p. 
bereidings- / marineertijd : 30 minuten / 2 uur 

gerechtsoort : voorgerecht 

bron : Tip agenda 2006

Dillesoep met zalm

DILLESOEP MET ZALM 

In deze soep speelt dille de hoofdrol. De pure smaak komt, klassiek gecombineerd met zalm, volledig tot zijn recht. 

2 eetlepels olijfolie 
2 sjalotten, fijngesneden 
250 gram kruimige aardappels, geschild, in kleine blokjes 
7½ deciliter visbouillon 
30 gram verse dille 
zout 
vers gemalen peper 
100 gram gerookte zalm, in dunne reepjes 
1 eetlepel zure room 

Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de sjalot in 2 minuten zachtjes aan. Schep de aardappelblokjes erdoor en bak ze 2 minuten mee. Voeg de bouillon toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Pureer de aardappels en bouillon met een staafmixer tot een gladde soep. Verwijder de dikkere stelen van de dille en snijd de dille fijn, maar houd 4 toefjes achter voor garnering. Roer de dille door de soep en warm deze nog even zachtjes door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de dillesoep in 4 diepe borden en schep in het midden een bergje zalmreepjes. Schep er met een theelepel zure room op en garneer met een toefje dille. 

4 personen 

voedingswaarde : 170 kcal p.p. 
bereidingstijd : 25 minuten 

gerechtsoort : voor- of lunchgerecht 

bron : Tip agenda 2006

Vis en garnalen uit de wok

VIS EN GARNALEN UIT DE WOK 

2 eetlepels zonnebloemolie + olie om in te vetten 
300 - 400 gram broccoli, in roosjes 
1 teentje knoflook, fijngesneden 
dik stuk kabeljauwfilet van 200 gram, in blokjes 
½ rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden 
150 gram cocktailgarnalen, gepeld mét staartstukje (gekookt, diepvries, ontdooid) 
3 eetlepels droge sherry 
1½ eetlepel sojasaus 
1 eetlepel fijngesneden koriander of peterselie 

Vet een stoommandje licht in met olie en leg de broccoli erin. Breng in de stoompan ruim water aan de kook. Zet het mandje erin en leg het deksel erop (de onderkant van de stoommand mag het water niet raken). Stoom de broccoliroosjes in 4 minuten beetgaar. Verhit intussen de olie in een wok en bak hierin de knoflook zachtjes 1 minuut. Voeg de vis en rode peper toe en roerbak ze 2 minuten. Schuif de vis aan de kant, voeg de garnalen toe en roerbak ze op hoog vuur 1 minuut mee. Voeg de sherry en sojasaus toe en warm alles goed door. Bestrooi met koriander en serveer met de broccoli. 

2 personen 

voedingswaarde : 310 kcal p.p. 
bereidingstijd : 15 minuten 

gerechtsoort : hoofdgerecht 

bron : Tip agenda 2006

Asperges met zeekraal en zalmforel

ASPERGES MET ZEEKRAAL EN ZALMFOREL 

De subtiele, aardse smaken worden gecombineerd met een verrassend mediterraan accent: sinaasappelsaus! 

400 gram dunne witte asperges 
zout 
vers gemalen zwarte peper 
1 (liefst biologische) sinaasappel 
1 theelepel balsamicoazijn 
75 gram boter of margarine, gesmolten 
nootmuskaat 
200 gram zeekraal 
200 gram gerookte zalmforelfilet of gerookte zalm, in dunne plakjes 

Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en snijd op gelijke hoogte de houtachtige uiteinden eraf. Kook de asperges in ruim water met zout 10 minuten en laat ze in het kookvocht nog 10 minuten staan. Laat de asperges in een zeef uitlekken. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 1 theelepel oranje schil af. Pers de sinaasappel uit en kook het sap in een steelpan in tot er nog 2 eetlepels over zijn. Klop de balsamicoazijn, sinaasappelrasp en boter door het ingekookte sap. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Leg de zeekraal in een vergiet en schenk er een ketel kokend water over. Laat de zeekraal goed uitlekken. Verdeel de asperges over 4 warme borden. Leg de zalm(forel) en zeekraal erop en schenk de dressing erover. 

4 personen 

voedingswaarde : 275 kcal p.p. 
bereidingstijd : 45 minuten 

gebied : Middellandse zeegebied 
gerechtsoort : lunchgerecht 

bron : Tip agenda 2006

Garnalen in koriandermasala

GARNALEN IN KORIANDERMASALA 

De romige kokosmelk geeft een heerlijke zachte smaak aan dit gerecht. De verfijnde koriandersmaak wordt versterkt door de combinatie met sjalot, rode peper en knoflook. 

500 gram gepelde tijgergarnalen (diepvries) 
1 sjalot, fijngesneden 
2 tenen knoflook, fijngesneden 
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden 
50 gram verse koriander 
3 eetlepels roerbakolie 
2 deciliter kokosmelk 
zout 
vers gemalen peper 

Ontdooi de garnalen volgens de aanwijzingen op de verpakking en dep ze droog. Pureer de sjalot, knoflook, peper en koriander in de keukenmachine. Verhit de roerbakolie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de garnalen 2 minuten op matig hoog vuur. Schep het koriandermengsel erdoor, bak 1 minuut en voeg de kokosmelk toe. Laat het gerecht nog 2 - 3 minuten zachtjes sudderen en breng op smaak met zout en peper. Lekker met pandanrijst en komkommersalade of met kousenband. 

4 personen 

voedingswaarde : 275 kcal p.p. 
bereidingstijd : 15 minuten 

gerechtsoort : hoofdgerecht 

bron : Tip agenda 2006