zaterdag 30 januari 2021

Empanada de Verdura Mexicana y Chorizo (Mexico)

EMPANADA DE VERDURA MEXICANA Y CHORIZO (MEXICAANSE GROENTE-CHORIZOVULLING)

1 aardappel (150 gram), in blokjes
2 eetlepel olijfolie
1 grote rode ui, fijngesneden
1 teentje knoflook
1 gele paprika, in stukjes
150 gram chorizo, in blokjes
300 gram diepvries Mexicaanse groentemix
6 eetlepels chilisaus
2 theelepels oregano


In weinig water blokjes aardappel in 10 minuten gaar koken. Afgieten. In koekenpan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Toevoegen: paprika, chorizo en groentemix. 7 Minuten zachtjes bakken. Toevoegen: blokjes aardappel, chilisaus en oregano. Goed door elkaar scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Culinair januari 1993

Gehaktbrood met dille en mosterdroom

GEHAKTBROOD MET DILLE EN MOSTERDROOM

10 takjes dille (20 gram)
500 gram gekruid kipgehakt
1 ei
2 eetlepels paneermeel
3 eetlepels kappertjes
zout
peper
3 deciliter zure room
3 eetlepels Franse mosterd
2 eetlepels witte vermouth
2 theelepels roze peperkorrels


Oven voorverwarmen op 200°C. 9 Takjes dille fijnknippen. In kom doen: dille, gehakt, ei, paneermeel, kappertjes, eventueel zout en peper. Goed mengen. Over bodem van kleine rechthoekige ovenschaal (14 x 19 centimeter) verdelen en aandrukken. In midden van oven in 30 minuten gaar bakken. Tot sausje roeren: zure room, mosterd en vermouth. Gehaktbrood in ruitvormstukjes snijden. Sausje erbij geven. Garneren met dille en peperkorrels.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair januari 1993

Cajun-poon met spinaziesalade (Louisiana, Verenigde Staten)

CAJUN-POON MET SPINAZIESALADE

2 à 3 eetlepels Cajun blended spice mix (Cajun King)
3 eetlepels olie
400 gram poon, schoongemaakt
150 gram spinazie
½ theelepel azijn
½ zakje mix voor dressing, tuinkruiden (Duyvis)
1 kleine ui, gesnipperd
2 bolletjes gember, fijngehakt


Cajunkruiden met 2 eetlepels olie mengen. Hiermee vis inwrijven. 20 Minuten laten intrekken. Intussen spinazie wassen en stelen verwijderen. In kom mengen: 1 eetlepel olie, azijn, mix voor dressing en 1 eetlepel water. Erdoor scheppen: spinazie, ui en gember. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Vlak onder grill vis in 7 minuten grilleren. Halverwege keren. Over 2 borden spinazie salade verdelen. Vis ernaast leggen.

2 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair januari 1993

Turks brood met beleg (Turkije)

TURKS BROOD MET BELEG

1 groot Turks brood
1 kleine aubergine (200 gram)
5 eetlepels olijfolie
boter
5 tomaten
200 gram geitenkaas
1 blikje ansjovisfilets
verse basilicum


1 Groot Turks brood in 6 of 8 punten snijden. Dan insnijden tot aan rand. 1 Kleine aubergine (200 gram) in plakken snijden. Plakken in 5 eetlepels olijfolie in 5 minuten lichtbruin bakken. Brood met boter bestrijken. Beleggen met aubergine, 5 tomaten (in plakjes), 200 gram plakjes geitenkaas, 1 blikje ansjovisfilets (afgegoten) en verse basilicum. Of besprenkel de binnenkant van het brood met olijfolie en grill het kort onder een hete grill.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : brood

bron : Tip Culinair januari 1993

Baklava van sperziebonen & zwartoogboontjes met feta & honing (Iran)

BAKLAVA VAN SPERZIEBONEN & ZWARTOOGBOONTJES MET FETA & HONING

Ik ben helemaal weg van hartige baklava. Technisch gezien is dit gewoon een hartige taart met een scheutje siroop, al heeft in dit recept luiheid de overhand en heb ik de gebruikelijke siroop vervangen door vloeibare honing, waardoor het nog makkelijker is. Dit is een van die perfecte alles-in-éénmaaltijden waar verder niets bij hoeft. Maar als je er toch iets bij wilt eten, dan is een knisperende groene salade de ideale metgezel.

olijfolie
2 uien, in halve ringen
6 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes
400 gram dunne sperziebonen, afgehaald en in de lengte gehalveerd
3 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes à 400 gram
1 blik zwartoogboontjes à 400 gram, uitgelekt (bewaar de helft van het vocht)
2 eetlepels fijne kristalsuiker
100 milliliter koud water
25 gram boter, plus 50 gram gesmolten boter om te bestrijken
6 vellen filodeeg (van 48 x 25 centimeter)
200 gram vegetarische feta, verkruimeld
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
vloeibare honing, voor erbij


Verhit een grote pan op middelhoog vuur en bedek de bodem met een dun laagje olijfolie. Bak de ui in een paar minuten glazig, zonder hem te laten verkleuren. Voeg de knoflook toe en roer 2 minuten; doe de sperziebonen in de pan, zet het vuur iets hoger en bak onder regelmatig roeren, tot de bonen zacht beginnen te worden.
Voeg de tomatenpuree, kurkuma, kaneel en het paprikapoeder toe en roer tot de bonen goed bedekt zijn met de kruiden; schenk de tomatenblokjes en het vocht van de zwartoogboontjes erbij, strooi de suiker erbij en roer goed door. Giet het water in de pan, roer door, zet het vuur halfhoog en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur, voeg de zwartoogboontjes toe, roer er 25 gram boter door, breng op smaak met zeezoutvlokken en peper en laat helemaal afkoelen. Verwarm intussen de oven voor tot 200°C.
Neem een rechthoekige ovenschaal van 32 x 22 centimeter en bestrijk de bodem royaal met de gesmolten boter. Bedek de bodem van de schaal met 4 vellen filodeeg: 2 in de lengte en 2 in de breedte. Laat aan alle zijden evenveel deeg over de rand van de schaal hangen. Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter. Schenk de bonenvulling op het deeg, schud de schaal tot de vulling gelijkmatig verdeeld is en bestrooi met de feta.
Vouw de randen van het deeg over de vulling. Neem de rest van het filodeeg en vouw de vellen zo dat ze net iets groter zijn dan de schaal en dek de vulling ermee af. Duw de randen met een stomp mes langs de binnenkant van de schaal naar binnen, tot de bovenkant mooi strak en glad is. Bestrijk de bovenkant royaal met de rest van de gesmolten boter. Kerf de bovenste laag filodeeg met een heel scherp mes in 8 gelijke porties (dit maakt de gebakken baklava makkelijker te verdelen) en zet 30 tot 35 minuten in de oven, tot de bovenkant diep goudbruin is.
Neem de baklava uit de oven, verdeel hem langs de inkepingen in porties, besprenkel elk stuk met een beetje honing en serveer.
Simply delicious met Little gem met een kruiden-yoghurtdressing & gebrande hazelnoten.

8 personen
gebied : Iran
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour

Pannenkoeken met pittig gehakt, fijngehakt ei, dille & crème fraîche (Iran)

PANNENKOEKEN MET PITTIG GEHAKT, FIJNGEHAKT EI, DILLE & CRÈME FRAÎCHE

Als ik aan pannenkoeken denk, denk ik vrijwel nooit aan zoete variaties. Ik verkies eigenlijk altijd een hartige pannenkoek boven een zoete. Bij elke hap van deze pannenkoeken proef je een aantal van mijn favoriete ingrediënten. En ook al zo fijn: dit is echt zo’n gezellig, feestelijk gerecht om te delen. Iedereen kan zijn eigen combinaties maken en genieten, zonder dat jij voor ze hoeft op te scheppen.

4 eieren
plantaardige olie, om te bakken
500 gram rundergehakt
1 eetlepel knoflookgranulaat
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel kaneel
2 sjalotten, heel fijngesnipperd
30 gram koriander, fijngehakt
150 gram crème fraîche
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper

PANNENKOEKEN
50 gram tarwebloem
een snuf zout
1 ei
100 milliliter melk
25 milliliter water
25 gram boter, gesmolten


Zet een steelpan met kokend water uit de waterkoker op middelhoog vuur. Wacht tot het water weer kookt, laat de eieren er voorzichtig in zakken en kook ze 10 minuten. Giet de eieren af en laat ze afkoelen onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Leg ze tot gebruik in koud water.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en giet er een scheutje plantaardige olie in. Rul het gehakt meteen zo klein mogelijk en bak even. Voeg het knoflookgranulaat, de specerijen en een flinke hoeveelheid peper toe. Bak het gehakt mooi bruin, breng het royaal op smaak met zeezoutvlokken, schep goed om en neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
Doe voor de pannenkoeken de bloem, het zout en ei in een grote mengkom. Roer de melk en het water in een maatbeker door elkaar en klop het geleidelijk door de bloem. Klop steeds goed zodat je geen klontjes krijgt. Klop de gesmolten boter erdoor en schenk het beslag in een kan. Verhit een koekenpan van 18 centimeter doorsnede op middelhoog vuur en giet er een scheutje plantaardige olie in. Laat de olie heet worden en schenk genoeg beslag in de pan voor 1 dunne pannenkoek. Bak ongeveer 1 minuut aan elke zijde, tot de pannenkoek mooi bruin is. Leg de pannenkoek op de schaal met bakpapier, dek af met aluminiumfolie en houd hem warm in de oven terwijl je de rest van de pannenkoeken bakt.
Pel de hardgekookte eieren en hak ze fijn. Doe het ei, de sjalot, dille en crème fraîche in aparte kommetjes.
Warm het gehakt op hoog vuur kort op en verdeel het over de pannenkoeken. Schep er wat ei, sjalot, dille en ten slotte een flinke lepel crème fraîche op en serveer.

Voor 6 stuks

gebied : Iran
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour

Kippasteitjes met abrikoos (Iran)

KIPPASTEITJES MET ABRIKOOS

Doordat ik ben opgegroeid te midden van een volk dat als geen ander hartige taarten en pasteitjes bakt, heb ik constant zin om steeds weer nieuwe vullingen te bedenken om allerlei soorten deeg mee te vullen. Deze pasteitjes maakte ik voor het eerst toen ik een restje gebraden kip had en bouwvakkers net een steiger voor mijn appartement hadden neergezet. Laat ik zeggen dat dit hét gastvrije gebaar was waardoor ze voor de duur van onze relatie heel aardig tegen me deden.

plantaardige olie
1 grote ui, fijngesnipperd
300 gram kippendijfilet
2 theelepels kerriepoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel kaneel
100 gram gedroogde abrikozen, in heel smalle reepjes
1 eetlepel abrikozenjam
sap van ½ citroen
30 gram bladpeterselie, fijngehakt
2 rollen koelvers bladerdeeg à 270 gram
1 ei, losgeklopt
1 theelepel nigellazaad
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Verhit een grote pan op middelhoog vuur en bedek de bodem met een dun laagje plantaardige olie. Bak de ui in een paar minuten glazig, zonder hem te laten verkleuren. Voeg de kip, specerijen en wat zeezoutvlokken en peper toe en roer tot de kip goed bedekt is. Voeg kokend water toe tot de kip net onderstaat en laat 1 uur zachtjes pruttelen, tot de kip gaar en zacht is. Neem de pan van het vuur en laat de kip in de pan afkoelen.
Schep de kip uit de pan, hak het vlees fijn en doe het in een kom. Voeg gedroogde abrikoos, abrikozenjam, het citroensap, de saus uit de pan en de peterselie toe en meng met je handen tot de kip helemaal bedekt is.
[Verwarm de oven voor op 180°C.] Verdeel elke rol bladerdeeg in 4 vierkanten. Verdeel het kipmengsel in 8 porties en rol elke portie tot een worstje. Leg op elk stuk bladerdeeg een worstje, vouw het deeg over het worstje heen en knijp de randjes dicht. Leg de pasteitjes met de gladde kant naar boven op de bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi met wat nigellazaad. Bak ze in 20 tot 22 minuten mooi goudbruin. Laat de pasteitjes voor het opdienen een beetje afkoelen.
Simply delicious met Little gem met een kruiden-yoghurtdressing & gebrande hazelnoten en Salade van wortel met pistache en dille & honing-limoendressing.

Voor 8 stuks

gebied : Iran
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour

Salade van wortel & pistache met een dille & honing-limoendressing (Iran)

SALADE VAN WORTEL & PISTACHE MET EEN DILLE & HONING-LIMOENDRESSING

Hoewel ik dol ben op wortels, moet ik bekennen dat ik ze vaak gewoon schil en rauw opeet, met of zonder hummus. Dit is een heerlijke, maar toch simpele salade met heel veel smaak en iets lekker nootachtigs van de pistachenoten. Textuur is heel belangrijk voor mij, en een van de grootste pluspunten van de bescheiden wortels is, behalve de zoete smaak, de heerlijk sappige knapperigheid.

500 gram wortels, geschild en grofgeraspt
½ kleine rode ui, in dunne halve ringen
75 gram pistachenoten, grofgehakt
30 gram dille, fijngehakt
2 theelepels nigellazaad

DRESSING
2 eetlepels olijfolie
fijngeraspte schil en sap van 1 onbespoten limoen
1 flinke eetlepel vloeibare honing
een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper


Meng alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker.
Doe alle ingrediënten voor de salade in een grote kom. Voeg als je wilt gaan serveren de dressing aan de salade toe en hussel alles met je handen, zodat de salade goed met de dressing wordt bedekt. Proef of je nog zeezoutvlokken en peper wilt toevoegen. Serveer direct.
Simply delicious met Steaktartines met dragon-paprikaboter of Kippasteitjes met abrikoos.

4 - 6 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : salade

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour

Little gem met een groene yoghurtdressing & gebrande hazelnoten (Iran)

LITTLE GEM MET EEN GROENE YOGHURTDRESSING & GEBRANDE HAZELNOTEN

Als ik sla eet, moet die barsten van de smaak, textuur en substantie om me te overtuigen, Deze salade is bedrieglijk simpel en ik kan de helft ervan makkelijk in een paar minuten wegwerken. De donker geroosterde hazelnoten voegen er echt iets wonderbaarlijks aan toe, maar het is de dressing boordevol verse kruiden die hem zo lekker maakt. Maak er een maaltijdsalade van door er wat feta over te verkruimelen en een beetje gare kip aan toe te voegen.

50 gram geblancheerde hazelnoten
4 kropjes little gem, in kwarten
2 - 3 kleine ingelegde citroenen, ontpit en fijngehakt
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper

DRESSING
15 gram dille
15 gram bladpeterselie
15 gram basilicum
3 volle eetlepels Griekse yoghurt
1 eetlepel olijfolie
1 - 2 eetlepels koud water (afhankelijk van hoe dik de yoghurt is; optioneel)


Verwarm de oven voor tot 220°C.
Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze 6 tot 7 minuten in de oven tot ze donkerbruin geroosterd zijn. Haal ze eruit en laat afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor de dressing, behalve het water, in een blender. Voeg zeezoutvlokken en peper toe en maal alles tot het glad en felgroen is. Schenk als je wilt het koude water erbij om de dressing schenkbaar te maken.
Schik de kropjes sla op een groot bord, schenk de dressing erover en bestrooi ze met de gehakte ingelegde citroen. Voeg flink peper toe, bestrooi met de geroosterde hazelnoten en serveer direct.
Simply delicious met Bieten-fetastrudel of Baklava van sperziebonen & zwartoogboontjes met feta & honing.

6 - 8 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour