zaterdag 30 januari 2021

Pannenkoeken met pittig gehakt, fijngehakt ei, dille & crème fraîche (Iran)

PANNENKOEKEN MET PITTIG GEHAKT, FIJNGEHAKT EI, DILLE & CRÈME FRAÎCHE

Als ik aan pannenkoeken denk, denk ik vrijwel nooit aan zoete variaties. Ik verkies eigenlijk altijd een hartige pannenkoek boven een zoete. Bij elke hap van deze pannenkoeken proef je een aantal van mijn favoriete ingrediënten. En ook al zo fijn: dit is echt zo’n gezellig, feestelijk gerecht om te delen. Iedereen kan zijn eigen combinaties maken en genieten, zonder dat jij voor ze hoeft op te scheppen.

4 eieren
plantaardige olie, om te bakken
500 gram rundergehakt
1 eetlepel knoflookgranulaat
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel kaneel
2 sjalotten, heel fijngesnipperd
30 gram koriander, fijngehakt
150 gram crème fraîche
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper

PANNENKOEKEN
50 gram tarwebloem
een snuf zout
1 ei
100 milliliter melk
25 milliliter water
25 gram boter, gesmolten


Zet een steelpan met kokend water uit de waterkoker op middelhoog vuur. Wacht tot het water weer kookt, laat de eieren er voorzichtig in zakken en kook ze 10 minuten. Giet de eieren af en laat ze afkoelen onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Leg ze tot gebruik in koud water.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en giet er een scheutje plantaardige olie in. Rul het gehakt meteen zo klein mogelijk en bak even. Voeg het knoflookgranulaat, de specerijen en een flinke hoeveelheid peper toe. Bak het gehakt mooi bruin, breng het royaal op smaak met zeezoutvlokken, schep goed om en neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
Doe voor de pannenkoeken de bloem, het zout en ei in een grote mengkom. Roer de melk en het water in een maatbeker door elkaar en klop het geleidelijk door de bloem. Klop steeds goed zodat je geen klontjes krijgt. Klop de gesmolten boter erdoor en schenk het beslag in een kan. Verhit een koekenpan van 18 centimeter doorsnede op middelhoog vuur en giet er een scheutje plantaardige olie in. Laat de olie heet worden en schenk genoeg beslag in de pan voor 1 dunne pannenkoek. Bak ongeveer 1 minuut aan elke zijde, tot de pannenkoek mooi bruin is. Leg de pannenkoek op de schaal met bakpapier, dek af met aluminiumfolie en houd hem warm in de oven terwijl je de rest van de pannenkoeken bakt.
Pel de hardgekookte eieren en hak ze fijn. Doe het ei, de sjalot, dille en crème fraîche in aparte kommetjes.
Warm het gehakt op hoog vuur kort op en verdeel het over de pannenkoeken. Schep er wat ei, sjalot, dille en ten slotte een flinke lepel crème fraîche op en serveer.

Voor 6 stuks

gebied : Iran
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Simply : Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden / Sabrina Ghayour

Geen opmerkingen: