woensdag 4 mei 2022

Ingelegde radijsjes (Marokko)

INGELEGDE RADIJSJES

1 bos kleine radijsjes
1 takje rozemarijn
125 milliliter appel(cider)azijn
110 gram suiker
60 milliliter water
2 theelepels zout
2 theelepels mosterdzaad
½ theelepel zwarte peperkorrels
2 laurierblaadjes
een mespunt chilivlokken


Snijd de radijsjes los en boen ze schoon met een sponsje. Leg de radijsjes in een goed afsluitbare, gesteriliseerde (weck)pot en stop de rozemarijn erbij.

Doe alle overige ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Giet de vloeistof over de radijsjes tot helemaal aan de rand van de pot. Sluit de pot zorgvuldig. Gebruik je een pot met een metalen deksel, duw dan met je vingers op het midden van het deksel zodat de lucht uit de pot gaat. Laat minstens 8 uur afkoelen en de smaken goed intrekken voordat je de radijsjes gebruikt.
In de koelkast zijn de radijsjes 6 tot 7 maanden houdbaar.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Najat : 80 Kleurrijke recepten en verhalen uit magisch Marokko / Najat Kaanache

Batata na Fornu (Nederlandse Antillen)

BATATA NA FORNU

1½ kilogram Roseval aardappels
3 eetlepels olijfolie
5 takjes rozemarijn (à 10 centimeter)
zout naar smaak
peper naar smaak


Begin met het wassen van de aardappelen. Omdat we de aardappelen met schil en al gebruiken, moet dat goed gebeuren. Je kunt de aardappelen met een stevige borstel in een grote schaal koud water schoonboenen. Snijd de aardappels vervolgens in grote parten (bijvoorbeeld in vieren) en laat deze stukken vervolgens 15 minuten in een schaal met koud water staan. Giet daarna het water af.
Doe de aardappels in een pan en voeg hier 2 theelepels zout aan toe. Vul de pan met water, totdat de aardappels nét onder staan. Breng het water aan de kook en kook de aardappels in 10 minuten halfgaar. Giet het water daarna af en laat de aardappels even droogstomen.
Verwarm nu de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak nu de naaldjes van de rozemarijn fijn. Meng daarna de aardappels met e olijfolie, de rozemarijn en zout en peper naar smaak.
Leg de aardappelparten vervolgens op de bakplaat, het liefst in één enkele laag. Bak de aardappelen nu in 30 - 40 minuten gaar en goudbruin.

4 personen

gebied : Nederlandse Antillen
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De complete Antilliaanse keuken : 300 Recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao / Jurino Ignacio