dinsdag 4 september 2018

Rahat-Lokum (Bosnië en Herzegovina)

RAHAT-LOKUM (RATLOK)

1,5 kilogram suiker
1,75 liter water
250 gram bindmiddel (bijvoorbeeld maïzena)
sap van 1 citroen
125 gram amandelen
6 - 8 druppeltjes rozenolie
50 gram amandelolie
100 gram poedersuiker
100 gram bindmiddel


Begiet de suiker met ¾ liter water en kook eronder voortdurend roeren een dikke siroop van. Doe het bindmiddel in een schaal, doe er beetje bij beetje het water bij en roer het mengsel glad. Giet deze oplossing met een dun straaltje bij de suikerstroop en blijf steeds roeren. Zet het mengsel op het vuur en kook het tot de stroop niet meer aan de roerlepel blijft hangen. Blijf steeds roeren en let op dat het niet aanbrandt. Doe op het laatst het citroensap en de geschaafde amandelen erbij. Als het mengsel niet langer aan de pan blijft kleven en als de lepel bij het roeren op de bodem een spoor achterlaat, is de ratlok klaar. Neem de pan van het uur en roer er de druppeltjes rozenolie door. Wrijf een brede platte schaal in met de amandelolie (indien u die niet kunt krijgen: olijfolie) en vul die met het stroopmengsel. De laag stroop moet niet dikker zijn dan 3 centimeter. Zet de schaal weg en laat de ratlok 24 uur hard worden. Snijd de ratlok daarna in stukken van 2 bij 4 centimeter en bestrooi deze met een mengsel van bindmiddel (maïzena) en poedersuiker. Droog bewaren

4 personen

gebied : Bosnië en Herzegovina
gerechtsoort : snoep

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Lansursalade (Nigeria)

LANSURSALADE

500 gram lansur (peterselieachtige groente, waarvan de smaak op tuinkers lijkt)
1 rode paprika
1 groene paprika
1 kleine ui
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel gemengde specerijen (gemalen kaneel, gember en foelie)
zout naar smaak

KULI-KULI
500 gram geroosterde pinda’s
½ deciliter warm water
pindaolie


Kuli-kuli : Maal de schoongemaakte pinda’s (gepeld en ontveld). Werk er beetje bij beetje het warme water door en kneed de nu ontstane pasta langdurig om alle olie eraan te onttrekken. Maak, wanneer er zoveel mogelijk olie is uitgeperst, kleine platte koekjes van het deeg en frituur ze in de zojuist verkregen olie. Doe er eventueel een scheutje pindaolie bij.
Was de lansur, laat de groente uitlekken en snijd haar fijn. Doe de fijngesneden lansur in een beslagkom. Snijd de ui in dunne ringen, de paprika’s in dunne plakjes; verwijder de zaadlijsten. Doe deze ingrediënten met de chilipoeder (en) de gemengde specerijen bij de lansur en meng het geheel goed. Dien het onmiddellijk op, samen met de kuli-kuli.

Voor 6 personen.

land : Nigeria
gerechtsoort : salade

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Salata ot Pechen Kromid Luk po Gabrovski (Bulgarije)

SALATA OT PECHEN KROMID LUK PO GABROVSKI (GEBAKKEN UIENSALADE)

850 gram middelgrote uien, ongeschild
2 eetlepels olie
2 eetlepels rijst
200 gram gemalen walnoten
1 theelepel zout
1 eetlepel wijnazijn


Leg de uien op een bakplaat en bak ze 1 ½ uur in een op 190°C voorverwarmde oven tot ze zacht en donkerbruin zijn. Laat de uien afkoelen, schil ze en hak ze fijn.
Verwarm de olie in een kleine pan en bak de rijst zachtjes. Doe er ongeveer 1 deciliter water bij en laat het geheel met het deksel op de pan 10 tot 20 minuten sudderen tot de rijst zacht is. Laat afkoelen en doe de rijst en de walnoten en uien bij elkaar. Kruid het mengsel met zout en azijn en roer goed. Serveer het geheel op een ondiepe dienschaal.

4 personen

gebied : Bulgarije
gerechtsoort : salade

bron : “Bulgarska Nazionalna Kuchniya” door Dr. L. Petrov, Dr. N. Djelepov, Dr. E. Iordanov en S. Uzunova, in Salades en koude voorgerechten (Praktisch koken) / Richard Olney

Weihnachtssalat aus Sellerie (Tsjechië)

WEIHNACHTSSALAT AUS SELLERIE (KNOLSELDERIESALADE MET WALNOOT)

500 gram knolselderie, geschild en in plakken gesneden
¼ liter kokend water met zout
2 theelepels azijn
2 klontjes suiker
1 ui, fijngehakt
peper
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels gehakte walnoot


Leg de plakken knolselderie in een pan met kokend water. Doe de azijn en de suiker erbij en kook de knolselderie in 20 minuten zacht. Laat de plakken selderie uitlekken, leg ze in een kom en strooi er de gehakte ui en wat peper over. Roer de olie en het citroensap door het kookvocht en giet dit over de knolselderie. Garneer de plakken met de gehakte walnoten. De salade smaakt nog beter als u hem 24 uur laat staan.

4 personen

gebied : Tsjechië
gerechtsoort : salade

bron : “Tsjechische Küche” door Joza Břízová en Maryna Klimentová in Salades en koude voorgerechten (Praktisch koken) / Richard Olney

Wittekoolsalade met fruit

WITTEKOOLSALADE MET FRUIT

3 eetlepels olie
2 eetlepels (kruiden)azijn
zout
peper
1 goudrenet
1 banaan
2 schijven ananas
200 gram gesneden witte kool
½ krop ijsbergsla
6 gepelde halve walnoten


In slaschaal sausje roeren van: olie, azijn, zout en peper. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Banaan pellen en in plakjes snijden. Ananas in stukjes snijden. Fruit en kool door sausje scheppen. Van ijsbergsla buitenste lelijke bladeren verwijderen. Wassen en in stukjes snijden. Noten grof hakken.
Sla luchtig door fruitmengsel scheppen. Bestrooien met noten.

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1980

Professorns Glögg (Zweden)

PROFESSORNS GLÖGG (PROFESSOREN-GROG)

2 liter droge rode wijn
2 liter muskadel
½ liter zoete vermouth
2 eetlepels Angostura bitter
½ liter rozijnen
schil van 1 sinaasappel
12 hele kardemoms, fijngemaakt in een vijzel of fijn geklopt met een zwaar voorwerp
10 hele kruidnagels
een paar stukjes gember
1 kaneelstokje
3½ deciliter aquavit
375 gram suiker
500 gram hele amandelen, gepeld en geblancheerd


Meng de droge rode wijn, de muskadel, de zoete vermouth, de bitters, de rozijnen, de sinaasappelschil en de licht gestampte kardemom, de hele kruidnagels, de gember en het kaneel dooreen in en grote 6 tot 8 liter pan of pot. Dek deze af en laat het mengsel tenminste 12 uur staan zodat de aroma’s zich ontwikkelen en vermengen. Voeg kort voor het opdienen de aquavit en de suiker toe. Roer alles goed dooreen en breng het flink aan de kook op hoge hitte. Neem dan de pan direct van het fornuis, roer er de amandelen door en dien de hete grog op in kroesjes of bekers. In Zweden wordt in elke beker een theelepel gezet om de amandelen en rozijnen eruit te kunnen lepelen.

20 tot 25 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : drank

bron : In de Scandinavische keuken (Uit eten in de wereld) / Dale Brown

Figos Recheados (Zuid-Portugal, Portugal)

FIGOS RECHEADOS (GEDROOGDE VIJGEN MET AMANDELEN EN CHOCOLADE)

25 gram plus 12 hele, geblancheerde amandelen
14 gram geraspte, niet te bittere chocolade
12 gedroogde vijgen


Verwarm de oven voor tot 175°C. Leg de amandelen op een bakblik en laat ze midden in de oven ongeveer 10 minuten roosteren tot zij lichtgekleurd zijn. Leg 12 amandelen apart en verpulver de rest in een mengbeker, notenmolen of vijzel.
Snijd of knip de steeltjes van de vijgen. Maak dan met de vingers of met de steel van een lepeltje een putje van ongeveer 1 centimeter diep op de plaats waar het steeltje heeft gezeten. Meng het amandelgruis en de chocolade en stop ongeveer 1 theelepel van dit mengsel in elke vijg. Duw de randjes van de holtes weer stevig tegen elkaar. Leg de vijgen met de vulling naar boven op een bakplaat en laat ze midden in de oven 5 minuten bakken. Draai ze om met een keukentang en laat ze nog eens 5 minuten bakken. Duw een geroosterde amandel voorzichtig maar stevig in iedere opening en dien de vijgen meteen op of laat ze afkoelen om later te serveren.
Figos recheados worden in de regel na het diner aangeboden bij een glas port.

voor 12 stuks

gebied : Zuid-Portugal, Portugal
gerechtsoort : snoep

bron : In de Spaanse keuken (Uit eten in de wereld) / Peter S. Feibleman