dinsdag 4 september 2018

Professorns Glögg (Zweden)

PROFESSORNS GLÖGG (PROFESSOREN-GROG)

2 liter droge rode wijn
2 liter muskadel
½ liter zoete vermouth
2 eetlepels Angostura bitter
½ liter rozijnen
schil van 1 sinaasappel
12 hele kardemoms, fijngemaakt in een vijzel of fijn geklopt met een zwaar voorwerp
10 hele kruidnagels
een paar stukjes gember
1 kaneelstokje
3½ deciliter aquavit
375 gram suiker
500 gram hele amandelen, gepeld en geblancheerd


Meng de droge rode wijn, de muskadel, de zoete vermouth, de bitters, de rozijnen, de sinaasappelschil en de licht gestampte kardemom, de hele kruidnagels, de gember en het kaneel dooreen in en grote 6 tot 8 liter pan of pot. Dek deze af en laat het mengsel tenminste 12 uur staan zodat de aroma’s zich ontwikkelen en vermengen. Voeg kort voor het opdienen de aquavit en de suiker toe. Roer alles goed dooreen en breng het flink aan de kook op hoge hitte. Neem dan de pan direct van het fornuis, roer er de amandelen door en dien de hete grog op in kroesjes of bekers. In Zweden wordt in elke beker een theelepel gezet om de amandelen en rozijnen eruit te kunnen lepelen.

20 tot 25 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : drank

bron : In de Scandinavische keuken (Uit eten in de wereld) / Dale Brown

Geen opmerkingen: