dinsdag 4 september 2018

Rahat-Lokum (Bosnië en Herzegovina)

RAHAT-LOKUM (RATLOK)

1,5 kilogram suiker
1,75 liter water
250 gram bindmiddel (bijvoorbeeld maïzena)
sap van 1 citroen
125 gram amandelen
6 - 8 druppeltjes rozenolie
50 gram amandelolie
100 gram poedersuiker
100 gram bindmiddel


Begiet de suiker met ¾ liter water en kook eronder voortdurend roeren een dikke siroop van. Doe het bindmiddel in een schaal, doe er beetje bij beetje het water bij en roer het mengsel glad. Giet deze oplossing met een dun straaltje bij de suikerstroop en blijf steeds roeren. Zet het mengsel op het vuur en kook het tot de stroop niet meer aan de roerlepel blijft hangen. Blijf steeds roeren en let op dat het niet aanbrandt. Doe op het laatst het citroensap en de geschaafde amandelen erbij. Als het mengsel niet langer aan de pan blijft kleven en als de lepel bij het roeren op de bodem een spoor achterlaat, is de ratlok klaar. Neem de pan van het uur en roer er de druppeltjes rozenolie door. Wrijf een brede platte schaal in met de amandelolie (indien u die niet kunt krijgen: olijfolie) en vul die met het stroopmengsel. De laag stroop moet niet dikker zijn dan 3 centimeter. Zet de schaal weg en laat de ratlok 24 uur hard worden. Snijd de ratlok daarna in stukken van 2 bij 4 centimeter en bestrooi deze met een mengsel van bindmiddel (maïzena) en poedersuiker. Droog bewaren

4 personen

gebied : Bosnië en Herzegovina
gerechtsoort : snoep

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: