zaterdag 23 december 2023

Gevulde portobello met smeltend zachte taleggio

GEVULDE PORTOBELLO MET SMELTEND ZACHTE TALEGGIO

4 grote portobello’s, van steeltjes ontdaan
6 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, in fijne blokjes
100 gram zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
50 gram Parmezaan, geraspt
1 eetlepel fijngehakte dragonblaadjes
4 eetlepels grof gesnipperd basilicumblad
100 gram taleggio, in plakjes
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de paddenstoelen met de bolle kant beneden op de bakplaat en sprenkel er wat olie over; bestrooi ze met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en rooster de paddenstoelen 15 minuten tot ze zachter worden.
Verhit intussen 2 eetlepels olie in een koekenpan en smoor ui en bleekselderij 5 – 10 minuten op laag vuur tot ze gaar maar niet bruin zijn; roer om de paar minuten. Voeg de zongedroogde tomaatjes en de knoflook toe en smoor alles nog een paar minuten. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
Schep de helft van de Parmezaan, de dragon en de helft van het basilicum door het groentemengsel en breng op smaak met peper. (U kunt ook wat zout toevoegen, maar niet te veel omdat de taleggio vrij zout is.) Schep de vulling in de paddenstoelen en leg er een plakje taleggio op. Zet ze weer 10 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten en de paddenstoelen gaar zijn.
Zet de paddenstoelen op vier borden en sprenkel er wat olie over. Garneer ze met het achtergehouden basilicum en dien ze direct op met een groene sla.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Plenty : Genoeg groente om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Spinazierol met taleggio

SPINAZIEROL MET TALEGGIO

DEEG
160 milliliter volle melk
2 theelepels gedroogde instantgist
350 gram bakkersmeel of straffe bloem, plus extra om te bestuiven
1 theelepel fijne kristalsuiker
500 milliliter zonnebloemolie, plus extra om te bestrijken
1 ei en 1 eidooier
zout

VULLING
80 gram crème fraîche
100 gram fijne spinazieblaadjes
20 gram basilicumblaadjes
100 gram pecorino, grofgeraspt
250 gram taleggio, in stukjes van 2 centimeter gebroken
150 gram half gedroogde tomaatjes, uitgelekt (of 400 gram verse cherrytomaatjes, in de oven geroosterd)

AFWERKING
1 ei, losgeklopt
2 theelepels maanzaad


Doe de melk in een pan en verwarm hem heel rustig tot hij 30°C is. Roer de gist door de melk en laat hem 10 minuten staan.
Doe de overige ingrediënten voor het deeg met ½ theelepel zout in de kom van een keukenmachine. Voeg de melk toe en laat de machine met de deeghaak 2 minuten op een lage stand draaien. Verhoog de snelheid en kneed het deeg 7 minuten, waarna het een gladde, glanzende deegbal moet zijn. U kunt dit ook met de hand doen: kneed het deeg dan 5 minuten langer.
Leg het deeg in een grote, licht met olie ingevette mengkom, leg er een vochtige theedoek overheen en zet de kom op een warme plek. Bekleed na 45 minuten, als het deeg in volume verdubbeld is, een bakplaat van 30 x 40 centimeter met bakpapier. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit tot een lap ter grootte van de bakplaat. Bekleed de bakplaat met het deeg en trek het goed in de hoeken. Laat het afgedekt met een theedoek 30 minuten rusten.
Bedek het licht gerezen deeg met de vulling. Strijk met een pannenkoekmes de crème fraîche op de deeglap, strooi er ½ theelepel zout over en bestrooi met spinazie, basilicum, pecorino, taleggio en half gedroogde tomaatjes. Til voorzichtig een van de lange kanten van het deeg op en rol het deeg met de vulling op tot een brood. Leg het brood op de kant met de deegnaad, zodat deze niet opengaat bij het bakken. Dek de bakplaat weer af met de theedoek en laat het brood 30 minuten rusten.
Verhit de oven tot 220°C. Bestrijk de bovenkant van de rol met losgeklopt ei en bestrooi met maanzaad. Bak hem 10 minuten in de oven, schakel de oventemperatuur terug naar 180°C en bak hem noch 25 minuten. Het is geen probleem als de rol iets barst of breekt. Als hij klaar is, moet hij een schitterende donkerbruine kleur hebben. Steek een scherp mes in het deeg om het te controleren; er moet wat gesmolten kaas aan het mes zitten, maar geen vochtig deeg. Haal de rol uit de oven en laat hem iets afkoelen voor u hem in dikke plakken snijdt. Of laat hem volledig afkoelen en snijd er plakken van als u de rol wilt serveren.

6 personen

gerechtsoort : brood

bron : Plenty More : Nóg meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geroosterde bloemkool met Parmaham & taleggio

GEROOSTERDE BLOEMKOOL MET PARMAHAM & TALEGGIO

1 grote bloemkool
beetje extra vergine olijfolie
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
125 gram taleggio, in plakken
4 plakken Parmaham
4 flinke eetlepels crème fraîche
75 gram gruyère, fijn geraspt
slablaadjes, voor erbij


Verwarm de oven voor op 220°C.
Verwijder de bladeren van de bloemkool en verwijder ook een stukje van het hart, vanaf de onderkant, zodat het iets minder compact is (snijd ook weer niet te veel weg, want de krop mag niet instorten). Snijd de bloemkool van boven naar beneden door en snijd van elke helft 2 plakken – 4 in totaal – van 2 centimeter dik. Leg ze op een bakplaat, bestrijk ze helemaal met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en zet hem 12 minuten in de oven.
Verwijder de aluminiumfolie en verlaag de oventemperatuur naar 200°C. Rooster de bloemkool nog 8 minuten.
Neem de bloemkool uit de oven – de plakken moeten goudbruin zijn – en keer ze om. Leg op alle plakken een kwart van de taleggio, een plak parmaham en 1 eetlepel crème fraîche. Bestrooi de plakken gelijkmatig met de gruyère en zet ze weer in de oven.
Rooster ze nog 8 minuten of tot de bloemkool goudbruin is en de kaas is gesmolten. De bloemkool moet volledig zacht zijn als je er met een scherp mes in steekt.
Serveer het gerecht meteen met licht aangemaakte slablaadjes.

2 - 4 personen

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar hoeft om te kijken / Diana Henry