SPINAZIEROL MET TALEGGIO
DEEG
160 milliliter volle melk
2 theelepels gedroogde instantgist
350 gram bakkersmeel of straffe bloem, plus extra om te bestuiven
1 theelepel fijne kristalsuiker
500 milliliter zonnebloemolie, plus extra om te bestrijken
1 ei en 1 eidooier
zout
VULLING
80 gram crème fraîche
100 gram fijne spinazieblaadjes
20 gram basilicumblaadjes
100 gram pecorino, grofgeraspt
250 gram taleggio, in stukjes van 2 centimeter gebroken
150 gram half gedroogde tomaatjes, uitgelekt (of 400 gram verse cherrytomaatjes, in de oven geroosterd)
AFWERKING
1 ei, losgeklopt
2 theelepels maanzaad
Doe de melk in een pan en verwarm hem heel rustig tot hij 30°C is. Roer de gist door de melk en laat hem 10 minuten staan.
Doe de overige ingrediënten voor het deeg met ½ theelepel zout in de kom van een keukenmachine. Voeg de melk toe en laat de machine met de deeghaak 2 minuten op een lage stand draaien. Verhoog de snelheid en kneed het deeg 7 minuten, waarna het een gladde, glanzende deegbal moet zijn. U kunt dit ook met de hand doen: kneed het deeg dan 5 minuten langer.
Leg het deeg in een grote, licht met olie ingevette mengkom, leg er een vochtige theedoek overheen en zet de kom op een warme plek. Bekleed na 45 minuten, als het deeg in volume verdubbeld is, een bakplaat van 30 x 40 centimeter met bakpapier. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit tot een lap ter grootte van de bakplaat. Bekleed de bakplaat met het deeg en trek het goed in de hoeken. Laat het afgedekt met een theedoek 30 minuten rusten.
Bedek het licht gerezen deeg met de vulling. Strijk met een pannenkoekmes de crème fraîche op de deeglap, strooi er ½ theelepel zout over en bestrooi met spinazie, basilicum, pecorino, taleggio en half gedroogde tomaatjes. Til voorzichtig een van de lange kanten van het deeg op en rol het deeg met de vulling op tot een brood. Leg het brood op de kant met de deegnaad, zodat deze niet opengaat bij het bakken. Dek de bakplaat weer af met de theedoek en laat het brood 30 minuten rusten.
Verhit de oven tot 220°C. Bestrijk de bovenkant van de rol met losgeklopt ei en bestrooi met maanzaad. Bak hem 10 minuten in de oven, schakel de oventemperatuur terug naar 180°C en bak hem noch 25 minuten. Het is geen probleem als de rol iets barst of breekt. Als hij klaar is, moet hij een schitterende donkerbruine kleur hebben. Steek een scherp mes in het deeg om het te controleren; er moet wat gesmolten kaas aan het mes zitten, maar geen vochtig deeg. Haal de rol uit de oven en laat hem iets afkoelen voor u hem in dikke plakken snijdt. Of laat hem volledig afkoelen en snijd er plakken van als u de rol wilt serveren.
6 personen
gerechtsoort : brood
bron : Plenty More : Nóg meer groente om heel lekker te koken / Yotam Ottolenghi
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten