dinsdag 24 maart 2020

Granensalade met wortel, grapefruit en munt

GRANENSALADE MET WORTEL, GRAPEFRUIT EN MUNT

150 gram spelt
600 gram winterpeen
4 eetlepels extra vierge olijfolie
2 theelepels kerriepoeder
1 grapefruit
1 bakje munt (15 gram)
1 bakje basilicum (15 gram)
1 bosui
50 gram babyspinazie
60 gram ovenroasted amandelen
60 gram granaatappelpitjes


Kook de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en doe terug in de pan.
Schaaf ondertussen de peen met een keukenmachine of een scherp mes in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en fruit de peen met de kerrie 4 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de schil en het witte vlies van de grapefruit. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen, zodat je het er gemakkelijk met je mes tussenuit kunt wippen. Vang het sap op.
Snijd de munt- en basilicumblaadjes fijn. Snijd de bosui in dunne ringen. Meng de spelt met de peen, het grapefruitsap, de kruiden en de rest van de olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Voeg de babyspinazie toe en verdeel over een platte schaal. Garneer met de grapefruitpartjes, amandelen en granaatappelpitjes.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 2019

Waldorfsalade

WALDORFSALADE

110 gram walnoten
1 citroen
1 knolselderij
1 eetlepel dijonmosterd
125 milliliter zure room
3 eetlepels milde yoghurt
4 eetlepels mayonaise
1 volzoete appel (pink lady)
2 friszure appels (granny smith)
2 stronken witlof


Hak de walnoten in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster 5 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. Pers de citroen uit.
Schil de knolselderij en snijd in plakjes van 3 millimeter. Snijd de plakken in dunne reepjes. Kook de knolselderij 2 minuten in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken.
Meng in een kom de mosterd, zure room, yoghurt, mayonaise en het citroensap. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de ongeschilde appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in hetzelfde formaat reepjes als de knolselderij.
Doe de knolselderij en appel in een grote kom en meng de dressing erdoor. Snijd de harde onderkant van de stronken witlof. Haal de witlofblaadjes los van de stronken en leg ze op een platte schaal. Schep de salade erop en bestrooi met de walnoten.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 2019

Vignarola (Italië)

VIGNAROLA (SNELLE ITALIAANSE VOORJAARSSTOOF)

160 gram pancetta
2 eetlepels olijfolie
450 gram tuinbonen fijn (diepvries)
450 gram tuinerwten (diepvries)
200 gram gemarineerde artisjokharten
125 milliliter witte wijn
½ kippenbouillontablet
1 bosje salade-ui
2/3 bakje munt (à 15 gram)
1 citroen (schoongeboend)
100 gram babyspinazie


Snijd de pancetta in reepjes van een ½ centimeter breed. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pancetta 2 minuten.
Voeg de tuinbonen, tuinerwten en artisjokharten toe. Blus af met de witte wijn, het halve kippenbouillontablet en 200 milliliter water. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 10 minuten stoven met de deksel op de pan.
Snijd ondertussen de salade-ui in dunne ringetjes. Snijd de munt fijn. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
Voeg de salade-ui, munt, het citroenrasp, 2 eetlepels citroensap en de spinazie toe aan de lentestoof en roer door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande maart 2019

Thaise curry met rundvlees en wokgroente & basmatirijst (Thailand)

THAISE CURRY MET RUNDVLEES EN WOKGROENTE & BASMATIRIJST

300 gram basmatirijst
2 eetlepels (arachide)olie
800 gram Thaise wokgroente
300 gram biefstukpuntjes
75 milliliter woksaus chili-knoflook
1 bakje koriander (15 gram)


Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
Verhit de olie in de wok en roerbak de wokgroente 3 minuten. Voeg het vlees en de woksaus toe en roerbak 2 minuten mee.
Snijd de koriander fijn en roer door de rijst. Verdeel de curry en rijst over de borden.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande maart 2019

Warme maisdip met tortillachips

WARME MAISDIP MET TORTILLACHIPS

1 maiskolf
1 limoen
1/3 bakje bieslook (à 15 gram)
40 gram ongezouten boter
30 gram tarwebloem
300 milliliter halfvolle melk
200 gram jong belegen geraspte kaas 30+
170 gram tortillachips nacho cheese


Kook de maiskolf 5 minuten. Pers ondertussen de limoen uit en snijd de bieslook fijn.
Zet de maiskolf rechtop op een snijplank en snijd de korrels van boven naar beneden van de kolf. Verhit 10 gram boter in een hapjespan en bak de mais in 5 minuten goudbruin. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Maak de pan schoon.
Verhit de rest van de boter in de hapjespan, voeg de bloem toe en bak al roerend 3 minuten. Zet het vuur laag en voeg beetje bij beetje de melk toe. Roer met een garde tot een gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng op smaak met 1½ eetlepel limoensap, peper en eventueel zout.
Garneer de dipsaus met de mais en bieslook. Verdeel de tortillachips over een schaal en serveer met de saus.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hapje

bron : Allerhande maart 2019