zondag 15 maart 2020

Komkommersla (Japan)

KOMKOMMERSLA

1 komkommer
½ deciliter azijn
suiker
zout
verse gemberwortel
waterkers


Snijd de geschilde komkommer in de lengte door, verwijder het zaad en schaaf de komkommerhelften, maar niet te dun. Maak een sausje van de azijn, een eetlepel water en een paar theelepels suiker, wat zout en een niet volle theelepel geraspte gemberwortel. Zorg dat de suiker goed oplost. Leg de plakjes komkommer in de saus en laat deze een uur op een koele plaats intrekken. Garneer de salade met takjes waterkers.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : salade

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Zeewier met sojabonenkaas (Japan)

ZEEWIER MET SOJABONENKAAS

50 gram gedroogd zeewier
2 velletjes aburage (sojabonenkaas)
3 worteltjes
2 uien
grondnotenolie
sesamolie
Japanse sojasaus
zeewierbouillon
suiker


Was het zeewier en doe het in een schaal. Giet er water bij, laat het een uurtje weken en breng het zeewier dan over in een vergiet om uit te lekken. Spoel de olie uit de aburage door er - in een vergiet - flink wat kokend water over te laten stromen. Snijd de aburage dan in 2 millimeter brede reepjes. Maak wortel en uien schoon en snijd beide even fijn. Verhit een eetlepel grondnotenolie samen met een halve eetlepel sesamolie en bak hierin het uitgelekte zeewier, de reepjes aburage, wortel en ui, die u al bakkend goed met elkaar vermengt.
Voeg na 3 minuten ruim een halve deciliter sojasaus, de dubbele hoeveelheid zeewierbouillon en een eetlepel suiker toe. Laat het gerecht in de gesloten pan enkele minuten sudderen en dien het op met droog gekookte rijst.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Kyuri Akanasu Gomasu Sarada (Japan)

KYURI AKANASU GOMASU SARADA (JAPANSE SALADE)

1 grote tomaat, in plakken gesneden
1 komkommer, geschild en in plakken gesneden
½ theelepel zout
2 theelepels azijn
1 theelepel gemalen, geroosterd sesamzaad
1 theelepel sojasaus
1 eetlepel gebakken wrongel van witte sojabonen (tofu), in reepjes gesneden


Strooi wat zout over de tomaat en komkommer en zet ze ongeveer een half uur weg. Meng de azijn, het sesamzaad en de sojasaus door elkaar. Laat de tomaat en de komkommer goed uitlekken en droog de schijfjes voorzichtig met een doek. Meng de bonenwrongel door de saus, giet de saus over de tomaat en komkommer en schep het geheel om zoals u bij een gewone salade zou doen.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : salade

bron : “Overseas Press Club Cookbook” door Sigrid Schultz, in Salades en koude Voorgerechten (Praktisch koken) / Richard Olney

Roucou (Caraïbisch gebied)

ROUCOU (ANATTO-OLIE)

250 milliliter plantaardige olie
4 eetlepels anattopitten


Verhit de olie en laat de anattopitten 1 minuut bakken. Laat het geheel afkoelen en giet de olie door een zeef; de anattopitten hebt u niet meer nodig.
U kunt roucou een aantal maanden in de koelkast bewaren. Roucou is zeer geschikt om in vlees- en gevogeltegerechten te verwerken.

4 personen

gebied : Caraïbisch gebied
gerechtsoort : saus

bron : Kookkunst uit de Cariben : Eetcultuur & recepten / Heidi Keller & Miranda Greaves

Spicy Oil (Caraïbisch gebied)

SPICY OIL (GEKRUIDE OLIE)

30 kleine rode chilipepers
30 verse basilicumblaadjes
1 liter olijfolie


Spoel de chilipepers goed af en dep ze droog met keukenpapier. Stop ze, samen met de basilicumblaadjes, in een goed afsluitbare pot. Voeg de olijfolie toe, sluit de pot goed af en laat de olie 14 dagen op een donkere plaats staan.
U kunt deze kruidenolie een aantal maanden bewaren. Zij is zeer geschikt voor het bakken en frituren van vlees- en gevogeltegerechten, maar kan ook als slaolie worden gebruikt.

4 personen

gebied : Caraïbisch gebied
gerechtsoort : saus

bron : Kookkunst uit de Cariben : Eetcultuur & recepten / Heidi Keller & Miranda Greaves

Chinese Mustard (Caraïbisch gebied)

CHINESE MUSTARD (CHINESE MOSTERD)

125 milliliter scherpe mosterd
1 theelepel plantaardige olie
1 theelepel suiker
½ theelepel zout


Doe de ingrediënten in een kleine kom, voeg 2 theelepels water toe en klop het geheel met een garde.
Chinese mosterd kunt u vrij lang in de koelkast bewaren.

4 personen

gebied : Caraïbisch gebied
gerechtsoort : saus

bron : Kookkunst uit de Cariben : Eetcultuur & recepten / Heidi Keller & Miranda Greaves

Catsup with Red Pepper (Caribisch gebied)

CATSUP WITH RED PEPPER (PAPRIKAKETCHUP)

1 kilogram rode paprika’s
250 milliliter wijnazijn
1 theelepel pimentkorrels
5 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½ theelepel gemalen gember
1 theelepel suiker
1 theelepel zoete paprikapoeder
1 theelepel zout


Was de paprika’s, verwijder de zaadjes en witte zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Zet de paprika’s op met 500 milliliter water en laat ze 15 minuten zachtjes doorkoken tot ze zacht zijn.
Voeg de wijnazijn en de rest van de ingrediënten toe en laat alles nog 10 minuten flink doorkoken. Zet de warmtebron wat lager en laat de saus 30 minuten zachtjes inkoken tot er een dikke massa ontstaat. Wrijf het paprikamengsel door een zeef, doe dit in schone glazen potten en sluit deze luchtdicht af.
Deze ketchup is 2 tot 3 maanden houdbaar in de koelkast.

4 personen

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : saus

bron : Kookkunst uit de Cariben : Eetcultuur & recepten / Heidi Keller & Miranda Greaves

Stropi di Tamarijn (Nederlandse Antillen)

STROPI DI TAMARIJN (LIMONADESIROOP VAN TAMARINDES)

Maak voor een verfrissend drankje een scheutje siroop aan met koud water en eventueel een paar druppels citroensap. Doe er ijsblokjes bij.

500 gram rijpe tamarindes
2½ deciliter water
suiker


Verwijder de schil van de tamarindes en spoel ze goed af. Breng de tamarindes met het water aan de kook en kook ze tot het vruchtvlees loslaat van de pitten. Zeef de tamarindes en vang het sap (vocht) op. (Gebruik het vruchtvlees voor Bolita di tamarijn, maar laat er dan bij het schillen een stukje van de steel aanzitten.) Meet de verkregen hoeveelheid af en voeg voor elke deciliter tamarindesap 100 gram suiker toe. Breng het tamarindesap met de suiker aan de kook en kook het op matig heet vuur tot een dikke siroop (15 minuten). Kook het mengsel 30 minuten op een hoog vuur. Schep het schuim dat boven komt drijven eraf. Laat de stroop afkoelen. Was een fles om met soda en spoel de fles met kokend water na of was de fles in de vaatwasser. Schenk de siroop er met een trechter in. De siroop blijft lange tijd houdbaar.

Voor 1 liter.

land : Nederlandse Antillen
gerechtsoort : drank

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Gekonfijte schilletjes van sinaasappel en grapefruit (Israël)

GEKONFIJTE SCHILLETJES VAN SINAASAPPEL EN GRAPEFRUIT

2 grote sinaasappelen
2 grapefruits met een dikke schil
1 kilogram suiker
½ liter water
sap van 1 citroen


Borstel de sinaasappelen en de grapefruits met een harde borstel onder de hete kraan schoon, halveer ze en schep er het vruchtvlees uit. Doe de schillen in een kom met water, verzwaar ze met een bord zodat ze onder blijven staan en laat ze 2 dagen weken. Ververs het water in die tijd een keer. Snijd de uitgelekte schillen in repen. Doe de schillen in een pan, giet er water op en laat ze 15 minuten koken. Giet ze af en laat ze met vers water nogmaals 15 minuten koken. Giet ze af en herhaal de procedure voor de derde keer.
Doe de suiker en ½ liter water bij de schilletjes, breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes koken zonder deksel op de pan. Roer, als al het vocht is verdampt, het citroensap door de schilletjes en let erop dat ze allemaal met het citroensap in aanraking komen. Giet het eventueel achtergebleven vocht af en rol de schilletjes desgewenst door de suiker. Nodig is dit niet. Laat de schilletjes op een stuk vetvrij papier een aantal uren drogen. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : nagerecht

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg