donderdag 28 mei 2020

Witlofstamppot met ananas en komijnekaas

WITLOFSTAMPPOT MET ANANAS EN KOMIJNEKAAS

1 kilogram aardappelen
500 gram witlof
1 appel
½ literblik ananasstukjes op sap
200 gram belegen komijnekaas (dikke plak)
1 theelepel gehakte tijm (vers of diepvries)
25 gram boter
1½ deciliter melk
versgemalen peper
zout
nootmuskaat


Kook de geschilde aardappelen in 20 minuten gaar. Verwijder de stronkjes uit de struikjes witlof. Snijd het lof in smalle reepjes. Schil de appel, rasp deze grof of snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Giet de ananas af, snijd de kaas in blokjes. Maak van de gare aardappelen puree met de tijm, boter, warme melk, peper, zout en nootmuskaat. Schep de witlofreepjes, appel, ananasstukjes en komijnekaasblokjes door de aardappelpuree. Warm goed door.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 - 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen mei 2002

Gegratineerde kipschotel uit New Orleans (New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten)

GEGRATINEERDE KIPSCHOTEL UIT NEW ORLEANS

4 enkele (maïs)kipfilets (400 gram)
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder
mespunt knoflookpoeder
2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
2 (rode) uien
125 milliliter crème fraîche
2 eetlepels mosterd
2 eetlepels droge sherry
zout
1 literblik rode bonen (kidney beans)
4 plakken jonge of jong belegen kaas (100 gram)


Wrijf de kipfilets in met een mengsel van de paprikapoeder, chilipoeder en knoflookpoeder. Verhit de olie en bak hierin de kipfilets in 15 minuten rondom goudbruin en gaar. Pel de uien en snijd ze in smalle ringen. Fruit ze even in het achtergebleven braadvet. Meng de crème fraîche met mosterd, sherry en zout. Verwarm de rode bonen.
Leg de kipfilets naast elkaar in een ovenschaal. Verdeel de uiringen en het crème fraîchemengsel erover. Leg op iedere kipfilet een plak kaas. Schuif het gerecht even ober een hete grill totdat de kaas smelt. Serveer het gerecht met de rode bonen eromheen.

4 personen

voedingswaarde : 1000 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : New Orleans, Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Boodschappen mei 2002

Gebakken schol met wortelpuree

GEBAKKEN SCHOL MET WORTELPUREE

1 bos worteltjes
zout
1½ eetlepel bloem
2 theelepels kerriepoeder
peper
6 scholfilets
50 gram boter of margarine
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel ketoembar (gemalen koriander)
4 takjes koriander


Wortels schoonmaken en in stukken snijden. In pan met weinig water en zout wortels in 10 minuten beetgaar koken. Intussen op bord bloem, kerriepoeder, zout en peper door elkaar scheppen. Scholfilets in lengte halveren en door bloemmengsel halen. 4 Borden voorverwarmen.
In grote koekenpan boter verhitten. Scholfilets (in gedeelten) in 6 minuten bruin en gaar bakken, halverwege keren. Intussen wortels afgieten en tot grove puree stampen. Gemberpoeder en gemalen koriander erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
Wortelpuree in midden op warme borden scheppen. Scholfilets erop leggen. Koriander erboven fijn knippen. Serveren met pappadums.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande mei 2002

Avokado en Papajavoorgereg (Zuid-Afrika)

AVOKADO EN PAPAJAVOORGEREG

1 avocado
1 papaja
citroensap
sinaasappelsap
1,75 deciliter Bulgaarse yoghurt
honing


Schep de vruchten uit met een klein rond lepeltje. Doe de bolletjes om en om in een hoog glas. Schenk er wat citroen- en sinaasappelsap bij. Meng de yoghurt met enkele scheppen honing en doe dit vlak voor het opdienen in de glazen

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Gall & Gall magazine mei 1996

Pilanesberg Quencher (Sun City, Zuid-Afrika)

PILANESBERG QUENCHER

1 deciliter Bacardi
1 deciliter Amaretto
scheutje grenadine
sodawater
ijs


Doe Bacardi, Amaretto en grenadine in een longdrinkglas. Bijvullen met sodawater en ijs.

1 persoon

gebied : Sun City, Zuid-Afrika
gerechtsoort : longdrink

bron : Gall & Gall magazine mei 1996