HUEVOS RANCHEROS (GEBAKKEN EIEREN EN PITTIGE SAUS OP TORTILLA’S)
½ ui
½ teen knoflook
½ groene paprika
¼ jalapeñopeper
½ eetlepel olie
½ theelepel gemalen komijn
4 eetlepels tacosaus
200 gram tomaatstukjes uit blik
zout
peper
4 tarwetortilla’s (doorsnede 20 centimeter)
4 eieren
Pel en snipper de ui. Pel het teentje knoflook. Maak de paprika schoon en hak hem fijn. Maak de jalapeñopeper schoon en snijd hem in kleine stukjes. Verhit een ½ eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui even aan. Voeg de paprika toe en bak deze al omscheppend 3 minuten mee. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de gemalen komijn, de tacosaus, de jalapeñopeper en de tomaatstukjes toe en laat het geheel 3 minuten op middelhoog vuur inkoken tot de saus goed van dikte is. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 150°C. Wikkel de tortilla’s in aluminiumfolie en leg ze in de voorverwarmde oven. Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak hierin de eieren naar wens. Verwarm de saus eventueel opnieuw. Leg de eieren op de warme tortilla’s en schep de saus erover.
4 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 12 / 5 minuten
gebied : Mexico
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Menu 15 november 1995
zaterdag 30 november 2019
Soufflé Moutardier met gembercrème
SOUFFLÉ MOUTARDIER MET GEMBERCRÈME
3 eetlepels boter of margarine
3 eetlepels bloem
3 deciliter melk
2 eieren
150 gram Moutardier (romige mosterdkaas), in reepjes
3 takjes peterselie, fijngeknipt
zout
peper
125 milliliter crème fraîche
1 eetlepel gembersiroop
50 gram veldsla
¼ kropje lollo rosso
Oven voorverwarmen op 175°C. Boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende melk toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Eieren splitsen. Door saus dooiers, kaas en 1 eetlepel peterselie roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Eiwitten stijfkloppen. Saus er luchtig doorscheppen. 6 Hoge timbaaltjes (inhoud 1½ deciliter) invetten. Saus erover verdelen. In midden van oven soufflés in 15 minuten gaar laten worden. Crème fraîche, gembersiroop en rest van peterselie door elkaar roeren. Op 6 bordjes timbaaltjes zetten. Veldsla ernaast rangschikken. Beetje gembercrème erop scheppen. Direct opdienen.
Lekker met warm bruin stokbrood.
6 personen
voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair november 1992
3 eetlepels boter of margarine
3 eetlepels bloem
3 deciliter melk
2 eieren
150 gram Moutardier (romige mosterdkaas), in reepjes
3 takjes peterselie, fijngeknipt
zout
peper
125 milliliter crème fraîche
1 eetlepel gembersiroop
50 gram veldsla
¼ kropje lollo rosso
Oven voorverwarmen op 175°C. Boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende melk toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Eieren splitsen. Door saus dooiers, kaas en 1 eetlepel peterselie roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Eiwitten stijfkloppen. Saus er luchtig doorscheppen. 6 Hoge timbaaltjes (inhoud 1½ deciliter) invetten. Saus erover verdelen. In midden van oven soufflés in 15 minuten gaar laten worden. Crème fraîche, gembersiroop en rest van peterselie door elkaar roeren. Op 6 bordjes timbaaltjes zetten. Veldsla ernaast rangschikken. Beetje gembercrème erop scheppen. Direct opdienen.
Lekker met warm bruin stokbrood.
6 personen
voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair november 1992
Eieren met mosterd-dillesaus
EIEREN MET MOSTERD-DILLESAUS
8 eieren
1 bekertje garderoom à 200 milliliter
1 eetlepel mosterd
1 zakje Hollandaisesaus
zout
peper
4 Borden voorverwarmen. Eieren in 10 minuten hard koken. Intussen in kom garderoom met mosterd half stijfkloppen. In steelpan 2 deciliter water aan de kook brengen. Al roerende Hollandaisesauspoeder toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Nog 2 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren. Door garderoommengsel 4 eetlepels warme saus roeren. Garderoommengsel aan saus toevoegen. Dille erdoor roeren. Nog 1 minuut verwarmen (niet koken). Op smaak brengen met zout en peper. Eieren laten schrikken, pellen en in lengte halveren. Over warme borden verdelen. Saus erover schenken. Lekker met macaroni en veldsla.
4 personen
voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : eigerecht
bron : Tip november 1986
8 eieren
1 bekertje garderoom à 200 milliliter
1 eetlepel mosterd
1 zakje Hollandaisesaus
zout
peper
4 Borden voorverwarmen. Eieren in 10 minuten hard koken. Intussen in kom garderoom met mosterd half stijfkloppen. In steelpan 2 deciliter water aan de kook brengen. Al roerende Hollandaisesauspoeder toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Nog 2 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren. Door garderoommengsel 4 eetlepels warme saus roeren. Garderoommengsel aan saus toevoegen. Dille erdoor roeren. Nog 1 minuut verwarmen (niet koken). Op smaak brengen met zout en peper. Eieren laten schrikken, pellen en in lengte halveren. Over warme borden verdelen. Saus erover schenken. Lekker met macaroni en veldsla.
4 personen
voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : eigerecht
bron : Tip november 1986
Selderij-appelsalade
SELDERIJ-APPELSALADE
2 eetlepels gepelde amandelen
1 citroen
2 appels
2 bakjes selderijsalade à 250 gram
4 slabladeren
1 takje peterselie
Amandelen grof hakken. Helft van citroen uitpersen, andere helft in 4 partjes snijden. Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in schijfjes snijden. In kom doen en besprenkelen met citroensap. Amandelen en selderijsalade erdoor scheppen. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Hierover selderij-appelsalade verdelen. Peterselie erboven fijnknippen. Garneren met partje citroen.
4 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip november 1980
2 eetlepels gepelde amandelen
1 citroen
2 appels
2 bakjes selderijsalade à 250 gram
4 slabladeren
1 takje peterselie
Amandelen grof hakken. Helft van citroen uitpersen, andere helft in 4 partjes snijden. Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in schijfjes snijden. In kom doen en besprenkelen met citroensap. Amandelen en selderijsalade erdoor scheppen. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Hierover selderij-appelsalade verdelen. Peterselie erboven fijnknippen. Garneren met partje citroen.
4 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip november 1980
Krokant gebakken uienringen
KROKANT GEBAKKEN UIENRINGEN
5 eetlepels bloem
zout
peper
3 middelgrote uien
1 eetlepel boter
2 eetlepels olie
Doe de bloem in een kommetje en roer er peper en zout door. Snijd de uien in dunne schijven en maak de ringen van elkaar los. Haal de ringen door de bloem en schud het overtollige eraf.
Verhit de boter samen met de olie tot het schuim is weggetrokken. Bak de uiringen op middelhoog vuur in 7 minuten krokant en goudbruin. Laat de uiringen even uitlekken op keukenpapier.
2 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 12 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Menu 1 november 1995
5 eetlepels bloem
zout
peper
3 middelgrote uien
1 eetlepel boter
2 eetlepels olie
Doe de bloem in een kommetje en roer er peper en zout door. Snijd de uien in dunne schijven en maak de ringen van elkaar los. Haal de ringen door de bloem en schud het overtollige eraf.
Verhit de boter samen met de olie tot het schuim is weggetrokken. Bak de uiringen op middelhoog vuur in 7 minuten krokant en goudbruin. Laat de uiringen even uitlekken op keukenpapier.
2 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 12 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Menu 1 november 1995
Kervelsoep met mandarijn
KERVELSOEP MET MANDARIJN
2 stevige, kleine mandarijnen zonder pit
3 sinaasappels
2 gemberbolletjes
150 gram grotchampignons
1 blikje Culinair kervelroomsoep (400 milliliter)
2 takjes kervel
Mandarijnen dik schillen, tot op vruchtvlees. Met scherp mesje voorzichtig partjes tussen vliesjes uitsnijden. Sinaasappels uitpersen en sap met water aanvullen tot 3 deciliter. Gemberbolletjes heel fijn snijden. Aan sinaasappelsap toevoegen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
Soep verwarmen. Al roerend sinaasappelsap en plakjes champignon aan soep toevoegen. Nog 3 minuten zacht verwarmen. Over vier soepkommen stukjes mandarijn verdelen. Soep erop scheppen. Kervel erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande 21 november 1996
2 stevige, kleine mandarijnen zonder pit
3 sinaasappels
2 gemberbolletjes
150 gram grotchampignons
1 blikje Culinair kervelroomsoep (400 milliliter)
2 takjes kervel
Mandarijnen dik schillen, tot op vruchtvlees. Met scherp mesje voorzichtig partjes tussen vliesjes uitsnijden. Sinaasappels uitpersen en sap met water aanvullen tot 3 deciliter. Gemberbolletjes heel fijn snijden. Aan sinaasappelsap toevoegen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
Soep verwarmen. Al roerend sinaasappelsap en plakjes champignon aan soep toevoegen. Nog 3 minuten zacht verwarmen. Over vier soepkommen stukjes mandarijn verdelen. Soep erop scheppen. Kervel erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande 21 november 1996
Rijstebrij creme brulee
RIJSTEBRIJ CREME BRULEE
½ vanillestokje
6 deciliter (volle) melk
100 gram kortkokende dessertrijst
zout
50 gram suiker
2 theelepels kaneelpoeder
½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Vanillestokje opensnijden. In pan melk met vanillestokje aan de kook brengen. Rijst toevoegen en met mespunt zout in 12 minuten tot pap koken, af en toe roeren. Vanillestokje eruit halen. 30 Gram suiker door rijstebrij roeren. 4 Soufflévormpjes met een doorsnede van 9 centimeter invetten. Rijstebrij over vormpjes verdelen en tot gebruik laten afkoelen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Rest van suiker over rijstebrij strooien. Suiker vlak onder grill in 4 minuten laten karamelliseren. Bestrooien met kaneelpoeder. Direct serveren.
4 personen
voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Allerhande 21 november 1996
½ vanillestokje
6 deciliter (volle) melk
100 gram kortkokende dessertrijst
zout
50 gram suiker
2 theelepels kaneelpoeder
½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Vanillestokje opensnijden. In pan melk met vanillestokje aan de kook brengen. Rijst toevoegen en met mespunt zout in 12 minuten tot pap koken, af en toe roeren. Vanillestokje eruit halen. 30 Gram suiker door rijstebrij roeren. 4 Soufflévormpjes met een doorsnede van 9 centimeter invetten. Rijstebrij over vormpjes verdelen en tot gebruik laten afkoelen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Rest van suiker over rijstebrij strooien. Suiker vlak onder grill in 4 minuten laten karamelliseren. Bestrooien met kaneelpoeder. Direct serveren.
4 personen
voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Allerhande 21 november 1996
Abonneren op:
Posts (Atom)