dinsdag 9 december 2025

Geroosterde Japanse aubergines (Japan)

GEROOSTERDE JAPANSE AUBERGINES

7 Japanse aubergines, schoongemaakt, overlangs in 1 centimeter dikke plakken
3 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
½ theelepel zout
½ theelepel vers gemalen zwarte peper

PEPER-GEMBERBOTER
200 gram roomboter
1 eetlepel fijngesneden verse jalapeñopeper
2 eetlepels fijngesneden verse gemberwortel
2 eetlepels limoensap
1 eetlepel fijn geraspte limoenschil
zout naar smaak
vers gemalen peper naar smaak


Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de plakken aubergine in een kom en meng olie, knoflook, zout en peper erdoor. Leg de plakken aubergine op een bakplaat en dek ze af met aluminiumfolie. Rooster ze 10 minuten, verwijder de folie en rooster ze nog 5 minuten. De aubergine moet lichtbruin zijn en beetgaar.
Geef er een peper-gemberboter bij. Roer hiervoor door 200 gram zachte roomboter 1 eetlepel fijngesneden verse jalapeñopeper, 2 eetlepels fijngesneden verse gemberwortel, 2 eetlepels limoensap, 1 eetlepel fijn geraspte limoenschil en zout en vers gemalen peper naar smaak. Klop de boter luchtig. Laat bij kamertemperatuur staan.
Serveer de aubergine op borden met een klontje peper-gemberboter.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Kookschrift van een Kookgek 3 / Joop Braakhekke

Japanse salade (Japan)

JAPANSE SALADE

30 gram arame (zeewier)
1½ theelepel sesamolie
½ komkommer
beetje zout
50 gram rettich
2 winterwortelen
enkele schijfjes Japanse zoetzure gember voor de garnering

DRESSING
2 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels sesamolie
4 theelepels shoyu (Japanse sojasaus)
1 eetlepel sake


Spoel het zeewier af en week het 5 minuten in een kom water. Neem het uit het water, bewaar dit en bak het zeewier 1 – 2 minuten in de sesamolie. Giet het weekwater in een steelpan en laat het zeewier hierin 35 minuten zachtjes gaar koken. Giet het af en zet het opzij.
Snijd met een canneleermes rondom repen uit de komkommerschil, zodat een kartelrand ontstaat. Snijd de komkommer in flinterdunne plakjes, bestrooi ze met zout en laat in een zeef het overtollige vocht eruit lopen. Zet ze 30 minuten opzij. Schil de rettich en snijd hem schuin in dunne plakjes. Spoel de komkommer af en dep de plakjes droog op keukenpapier.
Schrap de wortelen en snijd er met een canneleermes rondom repen uit, zodat een kartelpatroon ontstaat. Snijd de wortelen in dunne schijfjes, zodat er ‘bloemen’ ontstaan. Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Schik voor het serveren de gesneden groenten in afwisselende ringen dakpansgewijs op vier of zes borden. Schep op elk bord een beetje van de dressing en garneer elke portie met wat zoetzure gember. Serveer de salade direct.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : salade

bron : Salades : 75 Lekkere en gezonde ideeën / Meg Jansz

Basisrecept rijst koken (Japan)

BASISRECEPT RIJST KOKEN

Dit is de in Japan gebruikelijke wijze van witte rijst koken.

3 kopjes rijst
3½ - 4 kopjes water


De rijst wassen tot het water betrekkelijk helder is, afgieten en ongeveer een uur laten staan. De rijst in een pan met een goed sluitend deksel doen, de aangegeven hoeveelheid water bijgieten, afsluiten en snel aan de kook brengen op een zo heet mogelijk vuur. Het vuur uitdraaien en de pan 3 minuten laten staan. De pit weer op half draaien, de rijst ongeveer 15 minuten doorkoken en tenslotte nog eens 10 minuten op de spaarbrander zetten. Voor het serveren goed roeren.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Rijstgerechten uit alle windstreken / Tomi Egami