JAPANSE SALADE
30 gram arame (zeewier)
1½ theelepel sesamolie
½ komkommer
beetje zout
50 gram rettich
2 winterwortelen
enkele schijfjes Japanse zoetzure gember voor de garnering
DRESSING
2 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels sesamolie
4 theelepels shoyu (Japanse sojasaus)
1 eetlepel sake
Spoel het zeewier af en week het 5 minuten in een kom water. Neem het uit het water, bewaar dit en bak het zeewier 1 – 2 minuten in de sesamolie. Giet het weekwater in een steelpan en laat het zeewier hierin 35 minuten zachtjes gaar koken. Giet het af en zet het opzij.
Snijd met een canneleermes rondom repen uit de komkommerschil, zodat een kartelrand ontstaat. Snijd de komkommer in flinterdunne plakjes, bestrooi ze met zout en laat in een zeef het overtollige vocht eruit lopen. Zet ze 30 minuten opzij. Schil de rettich en snijd hem schuin in dunne plakjes. Spoel de komkommer af en dep de plakjes droog op keukenpapier.
Schrap de wortelen en snijd er met een canneleermes rondom repen uit, zodat een kartelpatroon ontstaat. Snijd de wortelen in dunne schijfjes, zodat er ‘bloemen’ ontstaan. Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Schik voor het serveren de gesneden groenten in afwisselende ringen dakpansgewijs op vier of zes borden. Schep op elk bord een beetje van de dressing en garneer elke portie met wat zoetzure gember. Serveer de salade direct.
4 - 6 personen
bereidingstijd : 25 minuten
gebied : Japan
gerechtsoort : salade
bron : Salades : 75 Lekkere en gezonde ideeën / Meg Jansz
dinsdag 9 december 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten