woensdag 3 januari 2024

Sudori Shoga (Japan)

SUDORI SHOGA (GEMBER-PICKLES)

5 à 6 verse gemberwortels, 300 gram
1½ kop blanke azijn
4 eetlepels suiker
1 theelepel zout
½ kop water


Maak de gemberwortels schoon door ze 1 minuut in heet water te houden en daarna met koud water af te spoelen. Maak ze daarna droog en snijd ze in stukken. Breng alle overige ingrediënten in een pannetje aan de kook. Voeg de gemberwortels toe en neem het pannetje van het vuur zodra het vocht opnieuw aan de kook komt. Laat alles afkoelen en koud worden. Doe daarna gemberwortel en vocht in glazen potjes.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Inari Sushi (Japan)

INARI SUSHI (RIJST IN GEBAKKEN SOJABONENKAAS)

In speciaalzaken zijn de velletjes abura-age (gebakken sojabonenkaas) in pakjes voorradig. Dergelijke velletjes, met sushirijst gevuld, zijn heel populair in Japan. Aan de sushirijst kunnen nog tal van smaakmakers, zoals sesamzaadjes of een saus met sesamzaad, worden toegevoegd.

8 velletjes abura-age
sojasaus
mirin of droge sherry
16 eetlepels sushirijst


Neem voor inari sushi de helft van het aantal velletjes dat men aan sushi-rolletjes wenst te maken omdat ieder velletje in tweeën gesneden dient te worden. Leg de velletjes eerst in een vergiet en schenk er kokend water over. Maak ze daarna droog met keukenpapier. Besprenkel ze met een beetje sojasaus en/of mirin of droge sherry, of week ze enkele minuten in een mengsel van bouillon (dashi of kippenbouillon) en sojasaus.
Halveer de velletjes daarna en schep er 2 of meer eetlepels sushirijst op. Vouw de velletjes om de vullingen en rol ze op.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Kuroiso (Japan)

KUROISO (GESTOOMDE GEMBERCAKE)

125 gram bloem, gezeefd
1½ theelepel bakpoeder
1 ei
3 eetlepels gehakte walnoten
150 gram bruine suiker
4 eetlepels warm water
1½ eetlepel geraspte verse gemberwortel
1½ theelepel witte sesamzaadjes
plantaardige olie


Bekleed een kleine cakevorm met aluminiumfolie. Strijk een beetje olie over de folie. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Klop het ei luchtig op en voeg er al kloppende 1 eetlepel suiker aan toe. Los de rest van de suiker al roerende in het water op. Roer er daarna de geraspte gemberwortel door. Voeg ei en suikermengsel (afgekoeld) tegelijk aan de bloem toe. Spatel alles zo luchtig mogelijk door elkaar en strooi er tijdens het spatelen de kleingehakte walnoten over. Schep het deeg in de vorm. Dek deze met folie af. Zet de vorm in een stoompan en maak de cake in 40 minuten gaar. Rooster intussen de sesamzaadjes goudbruin in een droge koekenpan. Laat ze daarna op een schoteltje afkoelen.
Neem de cake voorzichtig uit de vorm. Verwijder de folie. Leg de cake op een taartrooster en bestrooi hem met sesamzaadjes. Laat hem koud worden.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : gebak

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Abwabi Goma Zu (Japan)

ABWABI GOMA ZU (GEMARINEERDE ABALONES)

Deze salade van abalones en komkommer wordt niet alleen als bijgerecht opgediend; ze kan ook als hapje bij het aperitief worden gegeven.

1 blikje abalones (Chinese schelpdieren), 450 gram
1 grote komkommer
zout

DRESSING
2 eetlepels sesamzaad
1 theelepel suiker
4 eetlepels blanke azijn
3 eetlepels water


Maak de dressing door de sesamzaadjes te roosteren in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Laat ze even afkoelen en stamp ze daarna fijn. Voeg er vervolgens de overige ingrediënten aan toe.
Laat de schelpdieren heel goed uitlekken en snijd ze daarna in uiterst dunne plakjes. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de helften vervolgens in plakjes. Leg de komkommer in een kom. Strooi er wat zout over en schep de plakjes goed om. Laat ze ten minste 20 minuten staan. Spoel de komkommer daarna met ijskoud water af. Laat ze goed uitlekken en schep ze door de plakjes abalone. Schenk de dressing erover en zet de salade (afgedekt) een half uurtje in de koelkast. Proef de salade en voeg indien nodig wat zout toe. Dien de salade op in kleine schaaltjes.

6 à 8 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Lichte choisum met oestersaus (China)

LICHTE CHOISUM MET OESTERSAUS

Choisum (groentehart in het Kantonees) is een populaire bladgroente die ook wel bloeiende kool wordt genoemd vanwege de gele bloemetjes die de plant produceert. De bladeren en stelen zijn na het garen zacht met een zoete, milde smaak. Je kunt ze blancheren en aan soep toevoegen, of ze roerbakken of stomen.

een flinke bos choisum
2 eetlepels vegetarische oestersaus


Breng een grote pan met water aan de kook en blancheer hierin de choisum 2 – 3 minuten. Giet hem af in een vergiet en sprenkel de oestersaus erover (door de warmte van de groente wordt de saus warm) en serveer de groente direct.

2 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 3 minuten

gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Ching’s take-away : 100 Snelle en gezonde Chinese favorieten / Ching-He Huang

Choisum met gedroogde champignons (China)

CHOISUM MET GEDROOGDE CHAMPIGNONS

1 kilogram choisum
10 gedroogde Chinese champignons
1 eetlepel plantaardige olie voor het koken
1 eetlepel plantaardige olie voor de champignons
4 eetlepels oestersaus
2 theelepels zout
1 liter water voor het koken van de choisum
½ kopje water voor de saus


Breng 1 liter water aan de kook, giet het over de gedroogde champignons en laat 30 minuten weken. Giet dan het weekwater af, verwijder de harde steeltjes en snij de champignons in dunne reepjes. Verwijder harde uiteinden van de bladstelen en was de choisum goed (de groente wordt niet gesneden).
Verhit 1 eetlepel olie in een wok of braadpan op hoog vuur. Roerbak hierin de champignons 1 – 2 minuten, voeg ½ kopje water toe en stoof nog 5 – 10 minuten op lager vuur. Breng intussen in een ruime pan 2½ liter water met het zout en 1 eetlepel olie aan de kook. Leg de choisum 1 – 2 minuten in het kokende water, schep de groente er dan uit en laat uitlekken in een vergiet. Doe de groente over op een platte schaal. Voeg de oestersaus toe aan de champignons, schep door elkaar en schenk deze saus uit over de choisum.
Serveren met rijst of mie.

4 personen

voedingswaarde : 147 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gebied : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Exotisch koken : Recepten uit De Antillen, China, Indonesië, Marokko, Suriname en Turkije / De Balie, Teleac, Xotus

Sakana no Gingami Yaki (Japan)

SAKANA NO GINGAMI YAKI (VIS MET GROENTEN IN FOLIE)

4 stukken gefileerde vis, bij voorkeur stevige zeevis zoals tarbot, heilbot of griet, samen 600 gram
½ theelepel zout
1 eetlepel saké
8 grote ongepelde garnalen, 100 gram per stuk
4 gedroogde shiitake
12 ginkgo-noten


Maak de vis met keukenpapier zo droog mogelijk. Strooi er wat zout op en sprenkel er een beetje saké over. Laat de vis 10 minuten liggen. Pel de garnalen. Week de champignons ½ uur in heet water. Verwijder de stelen en snijd de hoeden in kleine stukjes. Leg vier velletjes aluminiumfolie uit. Strijk er een heel klein beetje plantaardige olie over en leg op ieder velletje 1 stuk vis en er bovenop 2 gepelde rauwe garnalen en 3 ginkgo-noten. Strooi er fijngehakte champignonhoeden over. Vouw de folie dicht en leg de pakjes gedurende 20 minuten in een reeds voorverwarmde oven (170°C) of rooster ze onder een niet al te hete grill. (Keer de pakjes die onder de grill liggen na 10 minuten om.) Dien het gerecht in de pakjes op. Laat uw gasten aan tafel zelf de pakjes openen.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Goma Yaki (Japan)

GOMA YAKI (KIP MET SESAMZAADJES)

2 eetlepels lichte sesamzaadjes
500 gram kuikenborstfilets, 2 borststukken
4 eetlepels saké
1 theelepel zout
1 theelepel Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamolie
4 slabladeren


Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan al omscheppende aan tot ze licht goudbruin zien. Neem onmiddellijk daarna de pan van het vuur en stort de zaadjes op een schoteltje. Laat ze afkoelen. Snijd beide kuikenborsten doormidden. Prik er met een vork tientallen gaatjes in. Roer saké, zout en sojasaus goed door elkaar en leg de borststukken erin. Laat ze ten minste een half uur marineren. Keer ze van tijd tot tijd om.
Verhit de sesamolie in een koekenpan en bak de kip er gedurende 5 à 6 minuten goudbruin in. Keer de stukken tijdens het bakken enige malen om. Snijd ieder stuk in plakjes en leg die – zoveel mogelijk in de oorspronkelijke vorm – op de slabladeren, die tevoren op de borden gelegd zijn. Strooi er de sesamzaadjes over.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Tonkatsu (Japan)

TONKATSU (GEMARINEERDE KARBONADEN)

‘Ton’ betekent varken en ‘katsu’ is Japans voor kotelet. Het hier beschreven gerecht is geen voorbeeld uit de klassieke Japanse keuken. De gemarineerde karbonaden zijn echter in Japan erg populair. Insiders menen dat het recept van Duitsers afkomstig is.

4 uitgebeende schouderkarbonaden, of 4 varkensschnitzels
4 eetlepels Japanse sojasaus
4 eetlepels mirin of droge sherry
1 teentje knoflook, fijngestampt
1 mespuntje sansho (Japanse peper), of gemalen zwarte peper
1 losgeroerd ei
2 voorjaarsuitjes, ragfijn gehakt
50 gram geroosterd broodkruim of paneermeel
olie om in te bakken
gember-pickles, in reepjes gesneden (niet noodzakelijk)


Meng sojasaus, mirin of sherry, knoflook en peper door elkaar. Laat de karbonaden of schnitzels er ten minste een half uur in marineren. Roer ei en voorjaarsuitjes door elkaar. Haal het vlees door het mengsel en wentel het daarna door broodkruim op paneermeel. Verhit een laagje olie in een bakpan en bak de karbonaden of schnitzels aan beide zijden mooi bruin. Laat ze even uitlekken. Snijd het vlees in plakjes en leg ze – zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model – op de borden. Geef er rijst bij en garneer het vlees door er reepjes gember-pickles (of reepjes augurk uit zoetzuur) bij te leggen. Een saus van mirin en Japanse sojasaus past er erg goed bij.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Sunomono met garnalen (Japan)

SUNOMONO met garnalen (GROENTEN OF SCHELPDIEREN IN AZIJN)

Sunomono is een bijgerecht, dat men eet met één of twee andere gerechten van vis, groenten of vlees.

½ daikon (Japanse radijs)
1 grote wortel, geraspt
24 sint-jakobsschelpen, gekookt en in stukjes gesneden
½ komkommer, in reepjes
100 gram gekookte garnalen
200 gram groene boontjes, in reepjes gesneden en gekookt
500 gram spinazie of 200 gram broccoli, even gekookt en uitgelekt

SAUS
6 eetlepels su (rijstazijn)
2 eetlepels suiker
1 à 2 theelepels shoyu (Japanse sojasaus)
zout


Maak eerst de saus. Vermeng in een kom de suiker, shoyu en zout naar smaak. Verdeel groenten en schelpdieren over 4 kommen. Giet er wat van de saus over.
Men kan wat katsuobushi (gedroogde visvlokken) over elke kom strooien om een subtiel aroma toe te voegen.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Teriyaki (Japan)

TERIYAKI (VIS OF VLEES IN ZOETE SOJA)

Teriyaki is een van de bekendste Japanse gerechten. In een Japans maal wordt dit geserveerd met rijst, soep en sunomono van garnalen en boontjes.

1 kilogram tonijn of zalm aan één stuk of 1 kilogram mals rundvlees
olie om te bakken

TERIYAKI GLAZE
3 eetlepels shoyu (Japanse sojasaus)
2 eetlepels mirin (zoete sake)
stukje verse gemberwortel, gepeld en fijngehakt


Maak eerst de teriyaki door shoyu, mirin en gember te vermengen. Maak de vis schoon en snijd deze in dunne plakjes. Ook vlees wordt in reepjes gesneden. Leg vis of vlees in de teriyaki en haal het er goed door. Laat het zo een halfuur staan.
De vis wordt in wat olie gebakken, het vlees kan worden gebakken of geroosterd boven niet al te grote hitte.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Shioyaki (Japan)

SHIOYAKI (ZWEMMENDE FOREL)

Dit is een populair Japans bijgerecht, dat men eet met misoshiru, sunomono van groenten of vis, rijst en tsukemono.

1 kleine forel per persoon, schoongemaakt
fijn zeezout
beni shoga (gember met azijn) of plakjes citroen


Steek een lang, dun spit door de kop van de vis, dan door het lichaam bij de graat en weer door de staart. Van boven bekeken lijkt het of de vis zwemt. Strooi er royaal zeezout op en wrijf dit er goed in, ook in vinnen en staart. Laat de vissen 7 minuten bij niet al te felle hitte roosteren in een grillpan of onder de ovengrill, op hun buik, en dan nog eens 7 minuten op hun rug, tot de huid knapperig en bruin is. Trek de spitjes er voorzichtig uit. Leg de vis op een schotel, met beni shoga of citroen.

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson