woensdag 3 januari 2024

Tonkatsu (Japan)

TONKATSU (GEMARINEERDE KARBONADEN)

‘Ton’ betekent varken en ‘katsu’ is Japans voor kotelet. Het hier beschreven gerecht is geen voorbeeld uit de klassieke Japanse keuken. De gemarineerde karbonaden zijn echter in Japan erg populair. Insiders menen dat het recept van Duitsers afkomstig is.

4 uitgebeende schouderkarbonaden, of 4 varkensschnitzels
4 eetlepels Japanse sojasaus
4 eetlepels mirin of droge sherry
1 teentje knoflook, fijngestampt
1 mespuntje sansho (Japanse peper), of gemalen zwarte peper
1 losgeroerd ei
2 voorjaarsuitjes, ragfijn gehakt
50 gram geroosterd broodkruim of paneermeel
olie om in te bakken
gember-pickles, in reepjes gesneden (niet noodzakelijk)


Meng sojasaus, mirin of sherry, knoflook en peper door elkaar. Laat de karbonaden of schnitzels er ten minste een half uur in marineren. Roer ei en voorjaarsuitjes door elkaar. Haal het vlees door het mengsel en wentel het daarna door broodkruim op paneermeel. Verhit een laagje olie in een bakpan en bak de karbonaden of schnitzels aan beide zijden mooi bruin. Laat ze even uitlekken. Snijd het vlees in plakjes en leg ze – zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model – op de borden. Geef er rijst bij en garneer het vlees door er reepjes gember-pickles (of reepjes augurk uit zoetzuur) bij te leggen. Een saus van mirin en Japanse sojasaus past er erg goed bij.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Geen opmerkingen: