woensdag 3 januari 2024

Shioyaki (Japan)

SHIOYAKI (ZWEMMENDE FOREL)

Dit is een populair Japans bijgerecht, dat men eet met misoshiru, sunomono van groenten of vis, rijst en tsukemono.

1 kleine forel per persoon, schoongemaakt
fijn zeezout
beni shoga (gember met azijn) of plakjes citroen


Steek een lang, dun spit door de kop van de vis, dan door het lichaam bij de graat en weer door de staart. Van boven bekeken lijkt het of de vis zwemt. Strooi er royaal zeezout op en wrijf dit er goed in, ook in vinnen en staart. Laat de vissen 7 minuten bij niet al te felle hitte roosteren in een grillpan of onder de ovengrill, op hun buik, en dan nog eens 7 minuten op hun rug, tot de huid knapperig en bruin is. Trek de spitjes er voorzichtig uit. Leg de vis op een schotel, met beni shoga of citroen.

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Geen opmerkingen: