zaterdag 22 januari 2022

Gefrituurde vis in beslag (Canarische eilanden)

GEFRITUURDE VIS IN BESLAG

4 eetlepels fijngesneden peterselie
4 tenen knoflook, geperst
4 moten kabeljauw of heek à 150 gram
1 eiwit
½ theelepel bakpoeder, gezeefd
100 gram bloem, gezeefd
1¼ deciliter bier
frituurolie
zout
peper


Meng de peterselie met de knoflook. Spoel de is af en dep deze goed droog. Wrijf de stukken vis in met het peterseliemengsel en laat in de koelkast afgedekt een paar uur intrekken. Klop het eiwit los en meng met het bakpoeder, de bloem en het bier tot een glad beslag. Verhit de olie in een grote koekenpan. Wentel de vismoten door het beslag en bak ze in de olie aan beide kanten bruin en gaar in 10 minuten. Keer ze halverwege. Laat de moten vis op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met zout en peper en sprenkel er wat citroensap over.
Serveer ze met een koriander (groene) mojo. Lekker met gofio en een salade.

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 20 minuten / 2 uur

gebied : Canarische eilanden
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair januari 2004

Pucera Canario (Canarische eilanden)

PUCERA CANARIO (CANARISCHE GEVULDE SOEP)

100 gram kikkererwten
1 grote varkenskarbonade, in stukken
250 gram lamsschouder, in stukken
125 gram bacon, in stukken
1 kleine schenkel, à 150 gram
1 kleine kip, in delen
4 middelgrote aardappelen, geschild, in stukken
2 kleine zoete aardappelen, geschild, in stukken
400 gram pompoen, schoongemaakt, in stukjes
1 kleine courgette, in kwart plakken
1 kolf suikermaïs, in stukken van 2½ centimeter
2 stevige handperen, klokhuis verwijderd, in stukken
½ savooienkool, in repen
4 tomaten, in stukken
4 tenen knoflook
½ theelepel saffraandraadjes
2 theelepels zout
1 theelepel zwarte peperkorrels


Spoel de kikkererwten in een zeef onder koud water schoon, schep ze in een grote soeppan en overgiet ze met 1 liter kokend water. Laat ze afgedekt 4 uur wellen. Giet het weekwater af, voeg alle vleessoorten en 3½ liter water toe. Breng de soep tegen de kook aan en laat zachtjes 2 uur koken. Schep nu en dan het schuim met een schuimspaan van de soep af. Voeg de aardappel, pompoen, courgette, maïs, peren, kool en tomaten toe en kook de soep nog 15 minuten zacht. Wrijf knoflook, saffraan, zout en peper in de vijzel fijn. Roer de knoflookpuree door de soep en serveer heet.
Lekker met boerenbrood.

10 - 12 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
wel- / bereidings- / kooktijd : 4 / ½ / 2 uur

gebied : Canarische eilanden
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair januari 2004