donderdag 9 februari 2017

Filet de Peixe à Marguery (Brazilië)

FILET DE PEIXE À MARGUERY (VISFILETS IN WIJNSAUS)

900 gram tongfilets
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1 ½ kop droge witte wijn
1 kop gesneden champignons
2 eetlepels boter
3 eetlepels bloem
1 eidooier
½ kop dikke room
sap van ½ citroen
1 kop gepelde kleine garnalen


Bestrooi de tongfilets met ½ theelepel zout en peper. Vouw ze in de helft en leg ze in een beboterde vuurvaste kasserol. Voeg ½ kop wijn toe. Breng het aan het pruttelen, sluit de pan en kook 8 minuten of tot de vis net gaar is. Kook ze niet te lang. Giet de filets af en doe ze in een vuurvaste serveerschaal. Kook de champignons 2 minuten in kokend water met zout. Giet ze af en leg ze bovenop de vis. Smelt de boter in een sauspan, voeg de bloem toe en laat het al roerend 1 minuut fruiten. Doe er al roerend geleidelijk de rest van de wijn bij tot de saus dik en glad is. Klop de eidooier met de room in een mengkom. Doe er telkens een beetje hete saus bij, steeds kloppend met een garde. Giet het mengsel in de pan wanneer ¾ van de hete saus erbij is gedaan. Breng het aan het sudderen en roer er het citroensap en de rest van het zout en de peper doorheen. Strooi de garnalen over de vis en giet de saus over alles heen. Zet het 5 à 10 minuten in de oven op 175°C tot alles door en door heet is. Serveer meteen.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Zuid- en Midden Amerikaanse Keuken / Susan Bensusan

Viscurry (India)

VISCURRY (VISSTOOFPOT)

750 - 800 gram tarbot of andere visfilet
sap van 1 citroen
1 afgestreken theelepel zout
½ theelepel versgemalen peper of citroenkruid
1 kokosnoot met melk
1 kopje kokend water
3 uien
1 grote knoflookteen
1 verse chilipeper of mespuntje cayennepeper
1 stukje verse gemberwortel of ½ theelepel gemberpoeder
50 gram margarine
1 rijpe mango


Ontdoe de vis van vel en graten en snijd hem in even grote stukken. Doe deze in een schaal. Besprenkel de vis met het citroensap en strooi er de peper en het zout over. Laat dit een tijdje trekken en keer de vis af en toe. Laat intussen de melk uit de kokosnoot lopen, bewaar die, en haal het vruchtvlees eruit. Vermaal of rasp het in een kom, giet het kokende water erover en laat het 30 minuten staan. Pers dan het vocht eruit in een zeef of doek. Schil en bak de in stukjes gesneden ui, pers de knoflook, hak de chilipeper en de geschilde gember. Vermeng alles goed en fruit het geheel even aan in de margarine in een ruime koekenpan. Doe de massa over in een andere braadpan. Voeg nu de gemarineerde vis toe, bak die mee, giet de kokosmelk erbij en kook alles in 8 minuten, afhankelijk van de grootte van de vis, gaar. Roer er op het laatst om mee te warmen de geschilde, in dobbelsteentjes gesneden mango door.
Eet bij dit gerecht mooi droog gekookte rijst.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : visgerecht

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr