zondag 8 januari 2023

Pittige bloemkool (India)

PITTIGE BLOEMKOOL

Meer dan 60 procent van de Indiërs werkt op het land, maar de overheid heeft zich als doel gesteld dit aantal terug te brengen tot 50 procent - vermoedelijk om de arbeiders in andere sectoren aan het werk te krijgen. Het subcontinent kan officieel zichzelf bedruipen met de meeste granen, en dat is een geweldige prestatie. Maar uiteraard kunnen sommige mensen nog steeds het voedsel dat zij nodig hebben niet kopen.

1 bloemkool, verdeeld in kleine roosjes
2 theelepels mosterdzaad
2 ½ centimeter verse gember, fijngehakt, of 1 theelepel gemberpoeder
1 teentje knoflook, geperst
½ theelepel kurkuma (geelwortel / koenjit)
1 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
½ theelepel paprikapoeder
olie
peper
zout


Verhit de olie in een wok of koekenpan en fruit de mosterdzaadjes tot ze gaan springen. Voeg dan de gember, de knoflook, de kurkuma, de komijn, het paprikapoeder, en peper en zout toe. Roerbak alles gedurende 30 seconden.
Voeg nu de bloemkool toe en schep alles om, totdat de bloemkool goed bedekt is met de specerijen. Giet er wat water bij en laat alles in een afgedekte pan gedurende 5 - 10 minuten zachtjes stoven, of totdat de bloemkoolroosjes zacht zijn en het grootste deel van het vocht is verdampt.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

land : India
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Taaza Masala (India)

TAAZA MASALA (GROENE KRUIDENMASALA)

Deze groene kruidenpasta van verse munt en korianderblaadjes geeft curry’s extra aroma.

1 theelepel fenegriekzaadjes
1 schijfje verse gemberwortel van circa 4 centimeter
4 grote tenen knoflook
50 gram verse munt
50 gram verse koriander
1 eetlepel kardemompeultjes
1 deciliter azijn
1 eetlepel zout
½ eetlepel kurkuma
½ theelepel kruidnagelpoeder
1½ deciliter olie
3 eetlepels sesamolie


Doe de fenegriekzaadjes in een kopje en voeg ½ dl water toe. Laat de fenegriekzaadjes ongeveer 8 uur weken. Schil de gemberwortel en pel de teentjes knoflook. Hak de gemberwortel en de knoflook fijn. Pel de kardemompeultjes en haal de zaadjes eruit. Pureer de fenegriek, de gember, de knoflook, de munt, de koriander, de kardemomzaadjes en de azijn tot een gladde pasta. Meng het zout, de kurkuma en de kruidnagelpoeder erdoor. Verhit de olie en sesamolie in een steelpan en fruit het kruidenmengsel al omscheppend ongeveer 1 minuut. Laat het afkoelen. Bewaar de taaza masala in een goed afgesloten koelkastdoosje in de koelkast.

4 personen

land : India
gerechtsoort : kruidenmengsel

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Molagu Rasam (Tamil Nadu, India)

MOLAGU RASAM (ZUID-INDIASE ZWARTE-PEPERBOUILLON)

½ theelepel zwarte peperkorrels
4 theelepels tamarindepasta
650 milliliter water
¼ theelepel kurkuma
1 theelepel zeezoutvlokken
¼ theelepel gemalen komijn


Maal de zwarte peperkorrels in de vijzel.
Doe de tamarindepasta, gemalen peperkorrels, 300 milliliter van het water, de kurkuma en het zout in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 5 minuten zacht koken.
Voeg geleidelijk de rest van het water toe – naar smaak, dus voor een sterkere smaak voeg je minder water toe – en breng het mengsel weer aan de kook. Draai het vuur uit en roer de gemalen komijn erdoor. Proef, voeg eventueel extra zout toe en dien heet op.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gebied : Tamil Nadu, India
gerechtsoort : soep

bron : India Express / Rukmini Iyer

Panch Phoron (West-Bengalen, India)

PANCH PHORON (BENGAALS VIJFKRUIDENPOEDER)

Deze typisch Bengaalse specerijenmix maakt gerechten heerlijk aromatisch; in sommige winkels is de mix te koop, maar je kunt hem ook zelf maken.

1 eetlepel nigellazaad
1 eetlepel mosterdzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel (zwart) komijnzaad
1 eetlepel fenegriekzaad


Vermeng de zaadjes en bewaar de panch phoron tot gebruik in een afgesloten potje.
Het mengsel wordt gebruikt in Gebakken pompoen met wortel & pompoenpitten, Chenki en Didu’s dimer jhal.

4 personen

gebied : West-Bengalen, India
gerechtsoort : specerijenmengsel

bron : India Express / Rukmini Iyer

Fijngemalen geroosterde komijn (India)

FIJNGEMALEN GEROOSTERDE KOMIJN

Echt heel ander spul dan kant-en-klare gemalen komijn – dit is een heerlijke specerij om voor het opdienen over een gerecht te strooien.

5 theelepels komijnzaad

Schep het komijnzaad in een koekenpannetje en rooster het een paar minuten op matig vuur, tot het geurt. Laat het iets afkoelen en maal het met een stamper fijn in een vijzel of gebruik een specerijenmolen. Als het poeder is afgekoeld, kun je het 3 – 4 maanden in een afgesloten potje bewaren.
Gebruik de gemalen komijn in Zoute lassi, Raita en Citroenkoekjes met geroosterde komijn.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : specerij

bron : India Express / Rukmini Iyer