vrijdag 16 april 2021

Loempiasaus (Indonesië)

LOEMPIASAUS

1½ deciliter tomatenketchup
1 eetlepel azijn
2 theelepels suiker
¾ deciliter water
1 theelepel aardappelmeel

Roer in een pannetje de ketchup, de azijn, de suiker en het water door elkaar. Leng het aardappelmeel met een beetje water aan en voeg dat ook toe. Breng het sausje al roerende aan de kook en laat het nog even pruttelen.
Tip: U kunt sambal oelek naar smaak aan het sausje toevoegen, maar het is beter om de sambal apart erbij te geven, zodat iedereen naar keuze meer of minder kan nemen.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt

Schol met ketjap (Indonesië)

SCHOL MET KETJAP

2 grote of 4 kleine schollen (gebakken)
2 fijngesneden uien
1 geperst teentje knoflook
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel azijn
4 eetlepels ketjap
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel suiker
zout
beetje olie


Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien met de knoflook glazig. Voeg azijn, ketjap, gemberpoeder, sambal, suiker en een beetje zout toe. Voeg zo nodig ook een beetje water toe. De saus moet vrij dik zijn. Leg de schollen in dit sausje tot ze door en door warm zijn.
Tip: In plaats van gebakken schol kunt u ook lekkerbekjes nemen. Als u de vis zelf wilt bakken, wordt het sausje vlak voor het serveren over de warme vis geschept.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt

Tahoe Goreng (Indonesië)

TAHOE GORENG

1 stuk tahoe
2 teentjes knoflook
zout
frituurolie


Snijd de tahoe in plakken van ½ centimeter dik. Pers de knoflook uit. Roer de knoflook en wat zout door ½ deciliter koud water. Voeg de plakken tahoe toe en roer voorzichtig om. Laat 45 minuten staan. Laat de plakken tahoe uitlekken. Verhit een royale hoeveelheid frituurolie. Frituur de plakken tahoe tot deze lichtbruin zien. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt