maandag 24 maart 2008

Bamya alich'a (Ethiopië)

BAMYA ALICH'A (OKRA OP Z'N ETHIOPISCH)

In dit gerecht worden de okra's op de Ethiopische manier verwerkt. Van
oudsher laat men de groente een nacht weken en daarna uitlekken, zodat hij
wat minder slijmerig wordt. Ik heb de kooktijd en iets van de slijmerigheid
verminderd door alleen heel kleine okra's te gebruiken en ze mar een keer
door te snijden.

jonge okra's, 1 maatbeker vol
4 eetlepels olijfolie
300 gram fijngehakte rode uien
300 gram tomaten, ontveld, zaden verwijderd, grof gehakt
3 theelepels fijngehakte knoflook
3 theelepels fijngehakte verse gember
¾ theelepel kardemompoeder
2 Spaanse pepers (jalapeño of andere matig hete pepers), fijngehakt, of naar
smaak

Was de okra's, verwijder de uiteinden en gooi lelijke of harde peulen weg.
Snijd de peulen in de lengte doormidden. Laat de olie heet worden in een
middelgrote pan en bak de uien lichtbruin. Voeg de tomaten toe en breng het
mengsel aan de kook. Zet het vuur lager, voeg de knoflook, gember en
kardemom toe en roer goed. Voeg de okra's toe en laat ze zonder deksel op de
pan 20 minuten koken op laag vuur. Voeg de pepertjes toe en laat nog 5
minuten koken. Voeg zout en peper naar smaak toe en haal van het vuur.
Serveer warm op kamertemperatuur.

4 - 6 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Zelbo gomen (Ethiopië)

ZELBO GOMEN (GEKOOKTE BOERENKOOL)

Boerenkool, een niet-sluitende kool, wordt al meer dan tweeduizend jaar
geteeld. Hoewel u misschien bij de in Afrika zo populaire bladgroenten niet
direct aan boerenkool denkt, krijgt hij in dit gerecht een duidelijk
Ethiopisch tintje.

500 gram boerenkool
7 deciliter water
2 rode uien, gehakt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gehakte knoflook
1 eetlepel fijngehakte verse gember
1½ theelepel Spaanse peper (jalapeño of een andere matig hete peper), of
naar smaak
zout
versgemalen zwarte peper

Was de boerenkool goed. Snijd verkleurde bladeren weg en verwijder harde
stronken. Scheur de boerenkool in stukjes en zet deze met het water op in
een pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook, voeg dan de andere
ingrediënten toe en roer goed. Zet het vuur laag en laat het geheel met het
deksel op de pan nog koken gedurende 25 minuten, of totdat de boerenkool
zacht is. Serveer warm of op kamertemperatuur.

4 - 6 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Ye'abesha gomen (Ethiopië)

YE'ABESHA GOMEN (SNIJKOOL)

Een royaal gebruik van bladgroente is een van de kenmerken van de Afrikaanse
keuken. Hier krijgt snijkool (collard green), een groente die veel wordt
gebruikt door Amerikanen van Afrikaanse afkomst, een Ethiopisch accent in
een gerecht dat warm of op kamertemperatuur geserveerd kan worden.

500 gram snijkool (te vervangen door boerenkool)
5 deciliter water
3 eetlepels olijfolie
2½ deciliter gehakte rode ui
¾ theelepel gehakte knoflook
½ theelepel fijngehakte verse gember
zout naar smaak
3 middelgrote Spaanse pepers (anaheim-pepers of andere tamelijk milde groene
pepers), in dunne reepjes

Was de snijkool, verwijder lelijke bladeren en snijd dikke, houtige stelen
weg. Doe de groente dan in een pan met 2½ deciliter water en breng met het
deksel op de pan aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel koken
gedurende 20 minuten, of totdat de kool gaar is. Giet de kool af maar bewaar
het kookvocht en snijd de kool in stukken.
Laat in een zware koekenpan de olie heet worden en bak de uien lichtbruin.
Voeg de kool toe samen met het bewaarde kookvocht, de resterende 2½
deciliter water, de knoflook en de gember. Laat zonder deksel bijna droog
koken. Voeg de pepertjes toe en laat nog 5 minuten koken. Serveer warm of op
kamertemperatuur.

4 - 6 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Kifto leb leb (Ethiopië)

KIFTO LEB LEB (GEKOOKTE KIFTO)

In tegenstelling tot veel van hun medeafrikanen zijn Ethiopiërs echte
vleeseters. Het klassieke gerecht kifto leb leb is de Ethiopische versie van
de rauwe steak tartaar. In dit recept worden dezelfde ingrediënten gebruikt,
alleen wordt het vlees heel even gebakken. Desgewenst kunt u dezelfde
kruiderij ook gebruiken voor een goed doorbakken hamburger, maar het
resultaat is dan uiteraard anders.
Dit is duidelijk geen recept voor mensen die wakker liggen van de E.
colibacterie en de kwaliteit van hun rundvlees, maar als u uw slager kunt
vertrouwen en uw biefstuk graag rood of rauw heeft, dan is dit gerecht
misschien iets voor u.

900 gram filet mignon (ossenhaas)
3 theelepels fijngehakte Spaanse peper (serrano of een andere matig hete
peper)
snufje kruidnagelpoeder
snufje kardemompoeder
¼ eetlepel paradijsgraan (melegueta-peper)
½ theelepel versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
100 gram ui, fijngehakt
2 deciliter nit'ir qibe

Leg het vlees op een hakblok en hak het met een scherp mes fijn totdat het
de consistentie heeft van gehakt. Rooster alle specerijen in een zware
koekenpan op middelhoog vuur gedurende 3 minuten; roer voortdurend, zodat ze
niet verbranden. Maal de specerijen in een vijzel of specerijmolen. Doe de
specerijen met de ui bij het vlees. Verwarm de nit'ir qibe 5 minuten in een
andere zware koekenpan op laag vuur. Bak het gekruide rundvlees in deze
boter op middelhoog vuur, totdat het vanbinnen nog enigszins rood is.
Serveer warm.

4 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris