maandag 24 maart 2008

Zelbo gomen (Ethiopië)

ZELBO GOMEN (GEKOOKTE BOERENKOOL)

Boerenkool, een niet-sluitende kool, wordt al meer dan tweeduizend jaar
geteeld. Hoewel u misschien bij de in Afrika zo populaire bladgroenten niet
direct aan boerenkool denkt, krijgt hij in dit gerecht een duidelijk
Ethiopisch tintje.

500 gram boerenkool
7 deciliter water
2 rode uien, gehakt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gehakte knoflook
1 eetlepel fijngehakte verse gember
1½ theelepel Spaanse peper (jalapeño of een andere matig hete peper), of
naar smaak
zout
versgemalen zwarte peper

Was de boerenkool goed. Snijd verkleurde bladeren weg en verwijder harde
stronken. Scheur de boerenkool in stukjes en zet deze met het water op in
een pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook, voeg dan de andere
ingrediënten toe en roer goed. Zet het vuur laag en laat het geheel met het
deksel op de pan nog koken gedurende 25 minuten, of totdat de boerenkool
zacht is. Serveer warm of op kamertemperatuur.

4 - 6 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: