maandag 24 maart 2008

Ye'abesha gomen (Ethiopië)

YE'ABESHA GOMEN (SNIJKOOL)

Een royaal gebruik van bladgroente is een van de kenmerken van de Afrikaanse
keuken. Hier krijgt snijkool (collard green), een groente die veel wordt
gebruikt door Amerikanen van Afrikaanse afkomst, een Ethiopisch accent in
een gerecht dat warm of op kamertemperatuur geserveerd kan worden.

500 gram snijkool (te vervangen door boerenkool)
5 deciliter water
3 eetlepels olijfolie
2½ deciliter gehakte rode ui
¾ theelepel gehakte knoflook
½ theelepel fijngehakte verse gember
zout naar smaak
3 middelgrote Spaanse pepers (anaheim-pepers of andere tamelijk milde groene
pepers), in dunne reepjes

Was de snijkool, verwijder lelijke bladeren en snijd dikke, houtige stelen
weg. Doe de groente dan in een pan met 2½ deciliter water en breng met het
deksel op de pan aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel koken
gedurende 20 minuten, of totdat de kool gaar is. Giet de kool af maar bewaar
het kookvocht en snijd de kool in stukken.
Laat in een zware koekenpan de olie heet worden en bak de uien lichtbruin.
Voeg de kool toe samen met het bewaarde kookvocht, de resterende 2½
deciliter water, de knoflook en de gember. Laat zonder deksel bijna droog
koken. Voeg de pepertjes toe en laat nog 5 minuten koken. Serveer warm of op
kamertemperatuur.

4 - 6 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: