maandag 24 maart 2008

Kifto leb leb (Ethiopië)

KIFTO LEB LEB (GEKOOKTE KIFTO)

In tegenstelling tot veel van hun medeafrikanen zijn Ethiopiërs echte
vleeseters. Het klassieke gerecht kifto leb leb is de Ethiopische versie van
de rauwe steak tartaar. In dit recept worden dezelfde ingrediënten gebruikt,
alleen wordt het vlees heel even gebakken. Desgewenst kunt u dezelfde
kruiderij ook gebruiken voor een goed doorbakken hamburger, maar het
resultaat is dan uiteraard anders.
Dit is duidelijk geen recept voor mensen die wakker liggen van de E.
colibacterie en de kwaliteit van hun rundvlees, maar als u uw slager kunt
vertrouwen en uw biefstuk graag rood of rauw heeft, dan is dit gerecht
misschien iets voor u.

900 gram filet mignon (ossenhaas)
3 theelepels fijngehakte Spaanse peper (serrano of een andere matig hete
peper)
snufje kruidnagelpoeder
snufje kardemompoeder
¼ eetlepel paradijsgraan (melegueta-peper)
½ theelepel versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
100 gram ui, fijngehakt
2 deciliter nit'ir qibe

Leg het vlees op een hakblok en hak het met een scherp mes fijn totdat het
de consistentie heeft van gehakt. Rooster alle specerijen in een zware
koekenpan op middelhoog vuur gedurende 3 minuten; roer voortdurend, zodat ze
niet verbranden. Maal de specerijen in een vijzel of specerijmolen. Doe de
specerijen met de ui bij het vlees. Verwarm de nit'ir qibe 5 minuten in een
andere zware koekenpan op laag vuur. Bak het gekruide rundvlees in deze
boter op middelhoog vuur, totdat het vanbinnen nog enigszins rood is.
Serveer warm.

4 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: